Tytön keho: sukuelimet

with No Comments

tytön biologinen keho: sukuelimet

Ulkoisia eli näkyviä sukuelimiä ovat klitoris, häpyhuulet sekä emättimen suuaukko ja ne ovat kaikilla naisilla omanlaiset. Esimerkiksi häpyhuulien muoto ja koko vaihtelevat ja ovat kullakin naisella yksilölliset. Häpyhuulet ovat myös usein keskenään erikokoiset. Sisemmät häpyhuulet voivat olla kokonaan tai osittain piilossa ulompien häpyhuulten alla tai työntyä niiden välistä näkyville. Kaikki tämä on täysin normaalia! Häpyhuulet myös kasvavat koko murrosiän ajan. Etenkin ulommat häpyhuulet voivat kasvaa paksummiksi ja suuremmiksi peittäen sisemmät häpyhuulet lopulta osittain tai kokonaan. Klitoriksen kärki eli näkyvä osa sijaitsee pienten häpyhuulten yhtymäkohdassa virtsaputken aukon yläpuolella. Kiihottuessa klitoris turpoaa ja sen kärki tulee esiin ihopoimunsa alta. Emättimen aukko sijaitsee virtsaputken suun ja peräaukkon välissä. Se on normaalitilassa noin 1-2 sormen levyinen. Pituutta emättimellä on noin 6-12 cm.

Omia sukuelimiä voi tutkia peilin avulla, jotta tietää miltä ne näyttävät. Niitä voi myös tunnustella itse käsin. Näin tiedät miltä ne tuntuvat.

Kehon sisällä sijaitsevia sukuelimiä ovat emätin, kohtu, munasarjat ja munanjohtimet. Emättimen suuaukon sisäpuolella sijaitsee immenkalvo, joka on yksilöllinen, ohut ja rengasmainen kudospoimu emättimen reunamilla. Se sijaitsee noin sentin syvyydessä emättimen suuaukon sisäpuolella ja ympärillä. Siinä on reikä, josta esimerkiksi kuukautisveri pääsee ulos. Immenkalvo venyy ja muotoutuu esimerkiksi sormen tai tamponin ympärillä. Kyseessä ei ole kalvo, jonka olisi tarkoitus puhjeta tai revetä ensimäisessä yhdynnässä. Kenenkään seksikokemuksista ei voi tietää sen ulkonäön tai eheyden perusteella.

Kohtu jakaantuu kahteen osaa: kohdunrunko- ja kaulaosaan. Kohtu painaa noin 100 grammaa. Kohtu on yhteydessä munanjohtimiin, joita pitkin munarakkuloissa syntyneet munasolut matkaavat kohtuun. Lisää tietoa löytyy Terveyskylästä.

Sukuelimet ovat suojassa lantion alaosassa. Kuvista voit tarkemmin katsoa missä naisen sukuelimet sijaitsevat suhteessa muihin kehon osiin.