Hormonihäiriköt

with No Comments

HORMONIHÄIRIKÖT

Muoviin kiedottu hedelmällisyys

Endokriiniset häiriköt, eli kemikaalit, jotka käyttäytyvät elimistössä hormonien tavoin, huijaavat elimistöä. Nämä ns. hormonihäiriköt aiheuttavat ongelmia hedelmällisyydelle. Näitä häiriköitä voi olla muoveissa, lannoitteissa, kosmetiikassa, säilyketölkeissä, puhdistusaineissa, leluissa ja uusissa vaatteissa. BPA on yksi kuuluisimmista hormonihäiriköistä, sitä käytetään muovien pehmentämiseen.

On tutkittu, että nämä hormonihäiriköt saattavat vaikuttaa siittiöiden laatuun ja sotkea säännöllistä kuukautiskiertoa ja sitä kautta heikentää hedelmällisyyttä. No miten näiltä häiriköiltä voi sitten suojautua? Voit aina tehdä viisaampia valintoja ympäristösi ja käyttämiesi kemikaalien suhteen.

Miten voin välttyä liioilta hormonihäiriköiltä?

  • Muovin käyttöä kannattaa välttää, erityisesti lämmitettävissä tuotteissa. Astioissa ja pakkausmateriaaleissa valitse muita materiaaleja muovin sijaan.  
  • Juo vesi lasipullosta muovipullon sijaan.
  • Käytä kosmetiikkaa kohtuudella. Voiteet, meikit ja hiustuotteet imeytyvät kehoosi. 
  • Vältä juomasta kahvia pahvimukista, siinäkin on muovia.
  • Käytä oikeita astioita ruokaillessasi. Vältä syömästä muovisista ja muovitetuista pakkauksista. 
  • Pese uudet vaatteet ennen käyttöönottoa.

Kaikkeen ei tietenkään pysty itse vaikuttamaan, joten pysy rauhallisena ja tee viisaita valintoja siellä missä voit.

Tässä alla olevien korttien avulla voit katsoa miten erilaiset kemikaalit saattavat vaikuttaa ihmisen terveyteen ja usein myös lisääntymisterveyteen eli hedelmällisyyteen. Tämä on tutkittua tietoa, mutta on hyvä muistaa, että tutkimukset tehdään usein isoilla annoksilla kyseistä kemikaalia ja useimpia kemikaaleja on tutkittu vain eläimillä…