Steroidit

with No Comments

anaboliset Steroidit

Anaboliset steroidit ajatellaan useimmiten kehonrakentajien, ammattilais-bodaajien käyttämiksi dopingaineiksi. Tutkimusten mukaan kuitenkin tavalliset kuntoilijat ovat kasvava anabolisten steroidien käyttäjäjoukko. Tavallisella kuntoilijalla tarkoitetaan niitä, jotka eivät ole huippu-urheilijoita tai kilpaurheilijoita. Kuntodopingilla pyritään useimmiten muokkaamaan ulkonäköä lihaksikkaammaksi, hankkimaan voimaa tai lisäämään suorituskykyä.

 

Timmit mimmit ja punttiarskat

Nuoret kasvavat yksilöllisesti ja kaikki ovat erinäköisiä ja erimuotoisia! Tytöillä ja nuorilla naisilla hoikkuus on ihailtu piirre; mitä vähemmän painaa, sitä parempi. Pojat ja nuoret miehet taas ovat tyytymättömiä alhaiseen painoon. Lihakset ja rasvattomuus ovat tavoiteltuja ominaisuuksia. Tyytymättömyys omaan kehoon saattaa johtaa ratkaisuihin, joilla haetaan nopeaa vaikutusta omaan ulkonäköön, seurauksista piittaamatta. Steroideilla hankittu kehon ulkonäköä parantava ominaisuus on vain lainassa! 

Aineet 

Anabolisten steroidien valmistus, maahantuonti, levittäminen ja hallussapito levittämistarkoituksessa on rikos. Käyttäminen ei ole rikos. Steroidit ja testosteroni ovat reseptilääkkeitä ja niiden käyttö on sallittua vain lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon, kuten miesten vaihdevuosioireiden hoitoon.

Ulkomailta netin kautta tilattujen aineiden puhtaudesta ja aitoudesta ei ole mitään takeita. Jos netistä tilatussa purkissa lukee ”puhdasta, tutkittua, turvallista steroidia”, ei kannata uskoa. Purkissa voi olla kalkkipillereitä, rotanmyrkkyä ja kaikkea siltä väliltä.

Suurin osa käyttäjistä päätyy käyttämään useita eri aineita. ”Pelkkä testosteroni” ei tunnukaan enää riittävän tulosten aikaansaamiseksi. Sekaan täytyy lisätä eri lääkeaineita, tabletteja ja lihakseen pistettäviä aineita. Nämä lääkeaineet eivät ole lääkärin määräämiä eikä käyttö mitenkään valvonnassa.

Steroideihin uppoaa myös tolkuttoman paljon rahaa! 

 

Steroidien vaikutukset terveyteen 

Anaboliset steroidit vaikuttavat ihmisen terveyteen haitallisesti usealla eri tasolla. Vaikutukset ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä. Vaikka steroidien avulla saavutettaisiin toivottu muutos ulkonäköön, voimatasoon tai suoritukseen, kaikki muu voikin mennä aivan pieleen ja romahduttaa terveyden!

Steroidit vaikuttavat aivoihin; lähimuisti heikkenee ja oppiminen vaikeutuu. Masentaa ja ahdistaa, raivostuttaa ja hermostuttaa. Hiukset harvenevat, eikä unikaan enää tule. Riski sydämen rytmihäiriöille ja infarktille kasvaa. Sydänlihas paksuuntuu, eikä enää toimi kuten pitäisi. Kilpirauhasen, maksan, munuaisten ja haiman toiminnot häiriintyvät. Kasvuikäisellä pituuskasvu päättyy.

Osa steroidien haittavaikutuksista häviää käytön jälkeen, osa muutoksista saattaa jäädä pysyvästi haittaamaan terveyttä. Kaikkien aineiden haittavaikutuksia ei vielä täysin tunneta. Varmaa on, että steroidien käyttö on terveydelle vaarallista!