Seksitautien ehkäisy

with No Comments

SEKSITAUTIEN EHKÄISY

Aktiivinen seksielämä edellyttää suojausta seksitaudeilta. Hoitamattomana sukupuolitaudit saattavat vaurioittaa myös muita sisäelimiä. E-pillerit eivät suojaa sukupuolitaudeilta. Ne ovat tarkoitettu ainoastaan raskauden ehkäisyyn. Mikäli kumppanillasi on aikaisempaa seksihistoriaa, kannattaa käyttää e-pillereiden lisäksi kondomia, kunnes molemmat osapuolet ovat käyneet sukupuolitautitesteissä ja todettu terveiksi.

Kuinka seksitauti leviää?

Tartunnan voi saada harrastamalla suuseksiä, emätin- tai anaaliyhdyntää sellaisen henkilön kanssa, jolla on seksitauti. Jokainen seksuaalisesti aktiivinen voi saada seksitaudin. Kondomin käyttäminen seksiä harrastaessa on varmin tapa ehkäistä seksitauti.

Vaikka harrastaisi itse seksiä vain yhden ihmisen kanssa, voi tällä olla useampiakin kumppaneita. Kaikki eivät myöskään ole aina rehellisiä, joten siksi kondomi on tärkeä. Suojaamattoman seksin jälkeen on fiksumpaa käydä testeissä kuin luottaa sokeasti toisen sanaan.

Herpes ja papilloomavirus (HPV = human papilloma virus) leviävät ihokosketuksessa, joten niihin voi sairastua harrastamatta yhdyntää. Käsien välityksellä ja suudellessa voi saada tartunnan. 

Halaamalla mikään seksitauti ei tartu! Seksitauti ei tartu myöskään uima-altaasta tai saunan lauteilta.

Miten suojautua seksitaudeilta?

Ennen kuin harrastatte seksiä, keskustelkaa yhdessä siitä, miten suojaatte itsenne seksitaudeilta ja ehkäisette suunnittelemattoman raskauden. Varmin tapa suojautua seksitaudeilta on käyttää kondomia. Turvallinen seksin harrastaminen tekee siitä myös mukavampaa. Ei tarvitse turhaan pelätä.

Mikäli seksitaudeista ei ole varmaa tietoa, kondomia tulee käyttää aina, kun harrastaa suuseksiä tai emätin- tai anaaliyhdyntää. Kondomi tulee olla käytössä seksin aikana alusta loppuun asti. Kondomin käyttöä suositellaan aina satunnaisissa ja uusissa suhteissa vaikka raskaudenehkäisy (esim. e-pillerit) olisikin hoidettu myös muulla tavoin. 

Aina, kun harrastaa suuseksiä tai emätin- tai anaaliyhdyntää, kondomi tulee olla käytössä! Suuseksissä tulee aina käyttää uutta käyttämätöntä kondomia. Samaa kondomia ei voi myöskään käyttää anaali- ja emätinyhdynnässä.

Kondomia on hyvä käyttää aina satunnaisissa ja uusissa suhteissa, vaikka raskauden ehkäisy olisikin hoidettu muulla tavoin, esimerkiksi e-pillereillä.

Huolehdi siis, että sinulla on sopivia kondomeja riittävästi ja osaat käyttää niitä oikein. Huomioi myös mahdollinen kumiallergia kondomin valinnassa (lateksiton vaihtoehto). Jos yhdynnässä käyttää liukuvoiteita, kannattaa muistaa, että öljypohjaiset liukuvoiteet haurastuttavat lateksikondomia. Kondomeja on olemassa sekä miehille että naisille.

Miehen kondomin käytöstä löydät lisätietoa Kumita-kampanja nettisivuilta.

Naisen kondomi asetetaan kahdella sormella emättimeen ennen yhdynnän aloittamista. Naisen kondomi on hyvä vaihtoehto myös silloin, jos erektion säilymisessä on ongelmia miehelle kondomia laitettaessa.

Suuseksissäkin pitää käyttää kondomia!

Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä. Suuseksissä penis suojataan kondomilla samalla tavalla kuin yhdynnässäkin. Jos suuseksiä annetaan naisen alapäähän, kondomista voi tehdä suuseksisuojan. Alla olevassa kuvasarjassa on ohjeet suojan tekemiseen. Suuseksissä tulee aina käyttää uutta käyttämätöntä kondomia.

Miten suuseksisuoja tehdään? Ensin kondomipaketti avataan. Sitten kondomista leikataan kärkiosa pois, minkä jälkeen kondomin reuna leikataan myös auki. Kun kondomin avaa, on muodostunut kaistale, jota voi käyttää suojana suuseksissä.

Jos ajattelet olevasi valmis seksiin, sinun on hyvä osata suojata terveyttäsi ja kehoasi. Puhu yhdessä kumppanisi kanssa etukäteen myös siitä, mitä tahdot tehdä ja mitä et tahdo tehdä seksuaalisesti. Seksin tulee tuottaa molemmille mielihyvää, ja siksi tulee aina kunnioittaa toisen oikeutta sanoa ei mille tahansa, joka ei tunnu hyvältä tai oikealta.

Seksitautien tarttumisen näkökulmasta kondomin käytön lopettaminen on turvallista vain, jos teillä kummallakaan ei tutkimuksissa ole löytynyt seksitautia ja olette yhdessä päättäneet harrastaa seksiä vain toistenne kanssa. Raskauden ehkäisystä tulee tällöin muistaa huolehtia muulla tavoin.