Muut

with No Comments

MUUT hedelmällisyyteen vaikuttavat asiat

Hedelmällisyyteen vaikuttaa moni asia, elämäntavat toki tärkeimpinä. Elämäntapojen lisäksi hormonitasapainoa ja sitä kautta hyvää hedelmällisyyttä voi horjuttaa lääkkeiden käyttö, luontaistuotteet, suunterveys, ympäristöstä tuleva säteily ja kofeiini. Kaikkiin ei itse pysty vaikuttamaan, mutta esimerkiksi omaa kofeiinin käyttöään kannattaa miettiä. Se ei ainoastaan keinotekoisesti piristä, vaan saattaa vaikuttaa munasoluihin ja siittiöihin. Lue näiltä sivuilta lisää!

Käsikauppalääkkeet voivat vaikuttaa hedelmällisyyteesi!

Koko ajan saadaan lisää tietoja parasetamolin, ibuprofeiinin ja salisyylihapon vaikutuksista hedelmällisyysterveydelle. Nyt jo tiedetään, että niillä voi olla hormonitoimintaa häiritseviä ominaisuuksia. Ne voivat vaikuttaa ihmisen lisääntymisterveyteen jo sikiökaudella, nuoruudessa ja aikuisuudessa molemmilla sukupuolilla.

Jatkuva särkylääkkeiden käyttö voi aiheuttaa tytöille ja naisille ovulaatiohäiriöitä, koska tulehduskipulääkkeet toimivat prostaglandiinien estäjinä.

Pojilla ja miehillä ibuprofeeni pitkään käytettynä saattaa estää steroidogeneesiä (testosteronin synteesin hormonaalinen säätely) ja siten vaikuttaa myös siittiöiden muodostumiseen ja aiheuttaa hormonaalista tilaa, jollainen on vanhoilla miehillä ja tupakoitsijoilla.

Yrttien käyttö lääkkeenä ja luontaistuotteet yleistyvät kovaa vauhtia. Kuitenkaan luonnollinen ei aina tarkoita turvallisempaa. Varsinkin netistä tilattujen yrttituotteiden laatu ja turvallisuus ovat kyseenalaisia. Laboratoriotutkimuksissa on yrttituotteista löytynyt raskasmetalleja tai muita myrkyllisiä aineosia valitettavan usein.

Luontaistuotteiden ja yrttilääkinnän sopiminen yhteen lääkärin määräämän säännöllisen lääkityksen kanssa on aina tarkastettava huolellisesti hoitavan lääkärin kanssa! Älä luota mainos- ja myyntiteksteihin. Jos jokin aine on liian hyvä ollakseen totta, niin yleensä se on (liian hyvä ollakseen totta)…

Pese hampaat aamuin ja illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluoritahnalla. Peseminen poistaa plakin hampaiden pinnoilta, ienrajasta ja hampaiden väleistä. Peseminen estää hampaiden reikiintymistä ja ientulehduksia. Mikäli hampaissa on oikomislaitteita, hampaiden puhdistukseen täytyy olla erittäin huolellista.

Tupakka & nuuska ja suunterveys

Tupakointi heikentää verenkiertoa ikenissä ja hidastaa haavojen paranemista suussa. Tupakka värjää hampaat ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Tupakoivilla on kohonnut riski sairastua suusyöpään ja parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairauteen.

Nuuskaaminen aiheuttaa limakalvoille muutoksia. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa ienvetäytymiä, ientulehdusta, parodontiittia ja hampaiden reikiintymistä. Nuuskakin aiheuttaa verenkierron heikkenemistä suussa ja ikenissä. Nuuska kuluttaa hampaan kiillettä ja värjää hampaat pysyvästi ruskeaksi.

Alkoholi ja suunterveys

Alkoholi vähentää syljen eritystä. Suu kuivuu, limakalvot kuivuvat ja ovat alttiimpia haavaumille ja tulehduksille. Happamat alkoholijuomat kuten esim. siideri ja viinit aiheuttavat hampaiden pinnan syöpymistä. Hampaat eivät enää kiillä ja ne pehmenevät. Pehmeneminen aiheuttaa hampaiden kulumista ja lyhentymistä.

Huumeet ja suunterveys

Huumeet (kannabis, amfetamiini ja opioidit) kuivattavat suuta. Syljen tehtävä on myös huuhtoa hampaiden pinnoilta haitallisia aineita ja bakteereita. Koska huumeet vähentävät syljen erittymistä, hampaat reikiintyvät helposti, ientulehdukset ovat yleisempiä ja riski sairastua hampaiden kiinnityskudossairauteen on kohonnut. Huumeiden käyttäjien hygienia on usein huonoa, joten kaikkiaan riski suusairauteenkin on kohonnut. 

Puhelimet säteilee

Älypuhelinten käyttö on huimasti lisääntynyt, myös tutkimukset niiden vaikutuksista hedelmällisyyteen yleistyvät. On tutkittu, että älypuhelimen radiotaajuuksien elektromagneettiset aallot (RFEMW) voivat heikentää esimerkiksi siemennesteen laatua. Niillä miehillä, jotka pitivät älypuhelinta lähellä vyötäröään, on huomattu että siittiöt liikkuivat heikommin. Yhden tutkimuksen mukaan älypuhelimen käyttö yli 10 vuoden ajan vähensi siittiöiden liikkuvuutta.

Puhelinta ei siis kannata pitää etutaskussa, eikä läppäriä sylissä. Tämä on hyvä ohje myös tytöille. Vaikka säteilyä ja sen vaikutusta hedelmällisyyteen on tutkittu, eivät kaikki tulokset eivät ole suoraviivaisia tai selkeitä. Tästä huolimatta kannattaa asiaa ja oman puhelimensa paikkaa pohtia.

Bokserit ja siittiöt

Tiukat alusvaatteet ja housut miehillä näyttäisivät heikentävän siemennesteen laatua, mutta vain hetkellisesti palautuen pian normaaliksi. Tämä siittiövaikutus liittyy lämmönnousuun nivusalueella. Löysiä boksereita käyttävien miesten siemennesteessä on tutkimuksissa nähty vähemmän epämuodostuneita siittiöitä, kuin miehillä jotka käyttävät tiukkoja vaatteita. Tästä asiasta ei kannata huolestua, mutta jos asia mietityttää: Valitse rennot bokserit!

 

Kofeiinia saa kahvin lisäksi teestä, kaakaosta, kolajuomista ja energiajuomista. Kofeiini on kemiallinen yhdiste, joka kiihdyttää keskushermostoa.

Keskushermostoa kiihdyttävän vaikutuksen vuoksi kofeiini saattaa vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta.

Tässä muutamia esimerkkejä kofeiinimääristä eri tuotteissa. Tämä voi vaihdella ja joihinkin juomiin sitä on voitu lisätä huomattavasti enemmänkin.

  • 1,5l kolajuomaa sisältää 165mg kofeiinia
  • 0,5l energiajuomaa 160mg kofeiinia
  • Muki (2dl) kahvia 90-160mg kofeiinia

Runsaalla kofeiinin nauttimisella eli yli 500mg päivässä,  on haitallisia vaikutuksia terveyteen ja sitä kautta myös hedelmällisyyteen. Tutkimuksissa on ollut viitteitä runsaasti kofeiinia nauttineilla keskenmenoriskin suurentumisesta, siemennesteen heikkenemisestä ja epämuodostuneiden siittiöiden lisääntyneestä määrästä.