Sexting

with No Comments

Sexting eli seksuaalisten kuvien laittaminen nettiin ja lähettäminen toiselle on yleistynyt

Oletko miettinyt

  • keitä ja missä tilanteissa on sopiva kuvata?
  • minkälaisia kuvia ja missä tilanteissa kuvia voi julkaista sosiaalisessa mediassa?
  • miten kuvan leviäminen sosiaalisessa mediassa vaikuttaa kuvassa olevaan henkilöön?
  • mitä kuvien jakamisesta seuraa kuvan jakaneelle?

Lasten ja nuorten nettiin lataamien kuvien määrä on räjähdysmäisesti kasvanut. Yhteyttä pidetään yhä enemmän kuvia, videoita ja ääniviestejä lähettämällä. Tutkimuksissa on huomattu myös, että nuorten keskuudessa seksuaalisia ja paljastavia sekä intiimejä kuvia jaetaan sekä pyydetään yhä avoimemmin. Kuvat ja videot voivat olla päivityksiä instassa tai snäpissä tai henkilökohtaisia viestejä toiselle. Seksuaalissävytteisten kuvien ottaminen voi tuntua jännittävältä ja olla osa omaan seksuaalisuuteen tutustumista. Idea kuvaamiseen voi lähteä varsin harmittomasta matkimisesta ja kotona turvallisesti kuvaaminen voi tuntua hauskalta ja harmittomalta. Sextingillä tarkoitetaan seksuaalissävytteisten kuvien ja videoiden tuottamista ja levittämistä yksityisesti teknologian välityksellä.

Jos kuitenkin esimerkiksi parisuhteessa päätyy lähettämään suhteen toiselle osapuolelle seksuaalissävytteisiä kuvia, tulee tiedostaa siihen liittyvät riskit, luoda yhteiset pelisäännöt ja toimia niiden mukaan. Kannattaa siis varmistaa, että sextingin toinen osapuoli on varmasti luottamuksen arvoinen, vaikka suhteenne päättyisikin eroon. Muistathan myös oman vastuusi!

Seksuaalisten kuvien ja videoiden lähettäminen saattaa kaduttaa jälkikäteen

Yksityisesti lähetettyjen viestien voi pelätä leviävän, kun luottamus toiseen osapuoleen on syystä tai toisesta kadonnut. Yksityinen viesti voi myös päätyä vahingossa jollekin muulle, kuin sille, jolle se oli tarkoitettu. Kannattaa aina mustaa, että sosiaaliseen mediaan lisätty viesti, kuva tai video ei poistu verkosta välttämättä koskaan, vaikka itse sovellus ei keskusteluhistoriaa tallentaisikaan. Itseään voi säästää pahimmalta, kun miettii hetken millaista materiaalia itsestään julkaisee. Kuvien ja videoiden julkaisua kannattaa pohtia tulevaisuuden ja ammatti-identiteetin kannalta.

Myös poliisi varoittaa nuoria lähettämästä intiimejä kuvia. Nakukuvia on päätynyt ilman omistajan lupaa tuhansien ihmisten nähtäville. Kuvia on levitetty ilman kuvattavan lupaa netin eri foorumeilla. On myös riski, että kuvat ja videot päätyvät rikolliseen käyttötarkoitukseen, kuten aikuisten pornosivuistoille tai kuvilla aletaan kiristämään.

Pyri poistamaan jakamasi materiaali. Pyydä apua aikuiselta, vaikka sinua pelottaisi tai hävettäisi asian esille tuleminen.

Aina on olemassa aikuinen, joka osaa auttaa sinua. Häpeän ja pelon tunteet laimenevat, kun kerrot tapahtuneesta aikuiselle, joka selvittää tilanteen.

Kerro ettei kuvia tai videoita sinusta saa jakaa ilman lupaasi. Jos kuvamateriaalia on jo mennyt eteenpäin, vaadi jakajaa poistamaan se välittömästi. Seksuaalisen materiaalin lähettäminen toisesta eteenpäin voi täyttää rikoksen kriteerit. Muistuta lähettäjää siitä, miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos joku olisi aikeissa tehdä hänelle samoin. Kerro asiasta aikuiselle. On aikuisten asia selvittää asiaa eteenpäin.

Tilanteessa ei ole mitään noloa: sinä et ole tehnyt mitään väärää! Aikuiset kyllä ymmärtävät, kun selität tilanteen heille.

Lapsen seksuaalisen videon tai alastonkuvan levittäminen tai tallentaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön ja tämänkaltaisista kuvista tulee ilmoittaa poliisille (www.poliisi.fi/nettivinkki). Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje ottaa anonyymisti vastaan ilmoituksia internetiin liittyvistä alaikäisiä koskevasta loukkaavasta ja laittomasta seksuaalisesta kuvamateriaalista.