Paino

with No Comments

Paino ja hedelmällisyys - eikä puhuta ulkonäöstä!

Normaalissa painossa pysyminen on tärkeää hedelmällisyydelle. Sekä yli- että alipaino ovat riskitekijöitä. Kehon liian vähäinen tai runsas rasvamäärä vaikuttaa haitallisesti hormoneihin.  Liian vähäinen rasvan määrä tytön kehossa voi estää tai hidastaa murrosiän muutoksia. Joskus myös kuukautiskierto voi häiriintyä ja kuukautiset jäädä pois. Säännöllinen kuukautiskierto vaatii yleensä, että rasvaprosentti on 17–22. Pitkään jatkunut alipainoisuus saattaa aiheuttaa pysyviä häiriöitä munasarjojen toimintaan.

Voimakas lihominen ja ylipaino voivat käynnistää ennenaikaisen murrosiän kehityksen. Tämän lisäksi ylipaino lisää mm. kuukautiskierron häiriöitä ja voi vaikeuttaa hedelmöittymistä. Jos ylipainoa on kertynyt ja raskaustoive on ajankohtainen, pienikin painonpudotus saattaa parantaa hedelmällisyyttä. Myös miehen ylipainolla on merkitystä hedelmällisyyteen. Rasvakudoksen kertyminen nivusiin voi nostaa lämpötilaa siittiöille haitalliseksi. Ylipaino voi lisätä myös erektiohäiriöitä ja alentaa siemennesteen laatua.

BMI

Pituuden ja painon suhteen laskettu painoindeksi on vain suuntaa-antava mittari painon arviointiin. Painoindeksilukuun vaikuttaakin aina ruumiinrakenne, lihaksikkuus tai mahdolliset muut tekijät, joita laskurit eivät huomioi.

BMI kertoo kehon painoindeksin. Alle 18-vuotiaille on oma laskuri ja yli 18-vuotiaille oma. Tiedätkö oman painoindeksisi?

Oman fiiliksen tuntemisen opettelu on tärkeää normaalipainossa pysymisessä. Kehoa voi palkita terveellisillä vaihtoehdoilla, mutta toisinaan repsahduksetkin ovat sallittuja. Itselle ei kannata olla liian ankara. Totaalikiellot ja dieetit eivät ole yleensä kestäviä vaihtoehtoja, eivätkä johda hyviin tuloksiin. Ylipainon ehkäisyyn riittää usein ns. roskaruuan vähentäminen ja monipuoliset, säännölliset ruokavalinnat. Painonhallinnassa tärkeää on myös hyvät yöunet. Suositeltava uniaika nuorelle on 8-10 tuntia. Nukutko riittävästi? 

Katso tubettaja Sanni Kelokasken video, jossa hän kertoo painon vaikutuksesta hedelmällisyyteen.