Stressi

with No Comments

Stressi

Jokainen kokee joskus stressiä, eikä siitä ole terveydelle haittaa. Jos stressi jatkuu ja pitkittyy, voi stressihormonit vaikuttaa esimerkiksi siittiöihin tai aiheuttaa kuukautishäiriöitä. Stressistä ei kannata stressata, vaan kehitellä itselleen arkeen mukavia asioita, joiden avulla voi rauhoittua, tasata tahtia ja päästä stressistä eroon. Asiat voivat olla esimerkiksi musiikin kuuntelu, luonnossa kuljeskelu, kavereiden tapaaminen, lemmikin kanssa touhuilu tai vaikka leipominen. Nämä kaikki lisäävät tutkitusti hyvän olon hormoneja elimistössä (kuten oksitosiini ja endorfiinit) ja auttavat eroon stressihormoneista (kuten adrenaliini ja kortisoli). Jo 20 minuutin liikkuminen luonnossa käynnistää mielihyvähormoni endorfiinin tuotannon! Hyvä yöunet ovat paras tapa palautua raskaasta päivästä. Jos tulossa on koeviikko tai matikassa käydään vauhdilla uusia asioita, voi olla tehokkaampaa panostaa nukkumiseen, kuin päntätä myöhäiseen yöhön. Kokeile vaikka!

Jos mieli on maassa stressin takia, tai jos alkaa tuntua ettet keksi miten pääsisit haikeista ajatuksista eroon, juttele siitä aikuisen kanssa. Jos stressi painaa kovasti päälle, kaikki tuntuu raskaalta ja väsymys valtaa kehosi, tarvitset siihen aikuisen apua. Kaikki järjestyy kyllä.

Stressistä ja sen vaikutuksesta hedelmällisyyteen pääset lukemaan lisää tästä linkistä.

Terveyskylän Nuorten mielenterveystalosta löydät paljon lisää tietoa mistä saada apua itseä askarruttaviin mielen kysymyksiin.