Päihteet

with No Comments

PÄIHTEET

Päihteet aiheuttavat terveydelle monia vaaroja ja niiden käyttöä olisi hyvä pohtia syvällisesti. Miksi käytän itseäni vahingoittavaa ainetta? Ajattelenko, ettei sillä ole merkitystä, koska joku päivä kaikki kuolee kuitenkin? Jaksanko miettiä keuhkojen tai maksan terveyttä nyt kun kaikki toimii ja vanhuuteen on pitkä matka? Oletko ajatellut, että seurustelu vaarojen kanssa tänään, voi vaikuttaa kiveksiisi tai kohtuusi? Tässä kohtaa pysähdytään pohtimaan asioita siittiön ja munasolun näkökulmasta, nimittäin päihteet voivat heikentää hedelmällisyyttä tilapäisesti tai jopa pysyvästi…

Nuuska

Nuuskan käyttö on lisääntynyt valtavasti, nykyisin myös tytöt nuuskaavat ja urheilupiireissä se on ihan trendi. Jotkut luulevat, että nuuskasta on hyötyä, parantaa suorituskykyä? Parantaa miehisyyttä? Auttaa “vitutukseen”? Nuuska on vaarallista, eikä se hyödytä terveyttä millään tavalla. On tyylikkäämpää sanoa ei. Miksi pilata itseään lyhyiden pärinöiden takia? Nuuskan myynti on Suomessa kiellettyä.

Nuuskan sisältämä iso annos nikotiinia heikentää lihasten hapen ja ravintoaineiden saantia. Penis tarvitsee happea. Nuuskaaminen saattaa siis pilata erektion.

Nuuskan käytön tyypillisiä seurauksia:

  • Hurja nikotiiniriippuvuus (pahempi, kuin tupakoidessa)!
  • Suuontelon, nielun ja nenän syöpä (nuuskaontelo ikenessä syvenee päivä päivältä), ruokatorvi- ja maha- sekä haimasyöpä.
  • Sydän- ja verisuonisairaudet (suurentunut sydänkohtauksen riski).
  • Pahanhajuinen hengitys, hampaiden värjääntymät, hampaiden kuluminen, ienvauriot (suu menee pilalle).
  • Tyypin 2 diabetes (vaikuttaa aineenvaihduntaan).
  • Raskauden aikaiset ongelmat (lapsi voi syntyä liian aikaisin tai kuolla kohtuun).
  • Suurentunut selkäkivun, polvien rasitusvammojen, jännetupentulehduksen ja nivelsiteiden rasituksen riski.
Aina kannattaa lopettaa, sillä suurin osa vaurioista paranee nuuskan käytön lopettamisen jälkeen. Lue nuuskasta ja lopettamisesta lisää täältä!

Mitä nuuska sisältää?

Nuuska on jauhetun tupakan ja makuaineiden kosteutettu seos, joka pakataan noin 25-50 gramman rasioihin joko irtonuuskana tai annospusseissa. Tupakkakasvista on tunnistettu noin 3000 ainetta. Nuuska sisältää monia syöpävaarallisia kemikaaleja, kuten N-nitrosamiineja, polysyklisiä hiilivetyjä, aldehydejä, raskasmetalleja sekä radioaktiivista polonium 210:tä. Nuuskauute voi vaikuttaa solujen kasvuun, ja myös aiheuttaa soluvaurioita.

Tupakka

Tupakka myrkyttää hedelmällisyyden!

Tupakoitsijan suu maistuu tuhkakupilta. Tupakointi kuuluu merkittävimpiin hedelmällisyyttä ja terveyttä heikentäviin tekijöihin. Tämä koskee itse polttajaa, mutta myös passiivista tupakointia. Tupakka myös vanhentaa ihmistä ja tekee ihosta harmaamman. Tupakka sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka vähentävät verenkiertoa elimistössä. Tupakka on myrkyllistä kohdulle, munasarjoille ja kiveksille.

 

Munasolut “marinoituvat” myrkyssä

Tupakointi voi heikentää tytön normaalia hormonitoimintaa, jolloin tärkeimmän naishormonin, estrogeenin, tuotanto voi häiriintyä. Tupakan ainesosia on löytynyt munasolujen ympäriltä, jolloin voidaan ajatella munasolujen uivan myrkyssä. Tupakka voi aiheuttaa munasoluissa geenimuutoksia. Tupakoivilla naisilla voi olla vaikeuksia tulla raskaaksi ja riski keskenmenoon on suurentunut.

Tupakointi vähentää siittiöiden tuotantoa ja liikkuvuutta sekä lisää siittiöiden epämuodostumia. Tupakka voi myös aiheuttaa mutaatioita siittiöiden geeneissä. Tupakointi voi altistaa myös erektiohäiriöille heikentäen peniksen verenkiertoa, jolloin erektion kesto voi lyhentyä. Tupakointi voi heikentää  mahdollisuutta tulla äidiksi tai isäksi. Ei kannata siis edes aloittaa!

Tupakoinnista ja muistakin riippuvuuksista voit lukea lisää täältä!

Sähkötupakka

Sähkösavukkeen nesteisiin lisätään haitallisia kemikaaleja (mm. glyseroli, propyyliglykoli) nesteiden höyrystymistä varten. Sähkösavukkeen pitkäaikaiset haitat ovat vielä tuntemattomia, sillä käytettyjen tuotteiden sisältö ja koostumus tunnetaan huonosti. Tupakoinnin lopettamisen tukena on kuitenkin suositeltavampaa käyttää nikotiinikorvaushoitoa, ei sähkösavuketta. Lue täältä aiheesta lisää! 

tupakointi

Videolta näet tubettaja Sanni Kelokasken ajatuksia tupakasta.

Röökikroppa-sivusto näyttää, miten tupakan ja nuuskan käyttö vaikuttaa kehoosi.

Alkoholi

Alkoholi tappaa soluja

Elimistölle ja terveydelle turvallista alkoholirajaa ei tiedetä. Alkoholi on myrkkyä soluille ja siitä voi olla haittaa arvokkaille siittiöille ja munasoluille (=sukusolut). Alkoholi vaikuttaa kykyyn tehdä hyviä valintoja, mikä lisää riskiä seksitaudeille ja ei-toivotuille raskauksille. Tämä puolestaan voi vaikuttaa hedelmällisyyteen myöhemmin. Alkoholi voi aiheuttaa sikiölle vaurioita. Raskausaikana ei tule käyttää alkoholia lainkaan. Raskautta suunniteltaessa kannattaa alkoholin käyttö lopettaa kokonaan. Puolikin vuotta ilman alkoholia on hyvä “varoaika”, jolloin siitä ei ole haittaa hedelmällisyydelle, tai alkaneelle raskaudelle.

Runsas alkoholinkulutus sekä naisella että miehellä aiheuttaa hedelmällisyyden laskua ja vaikuttaa lapsettomuuteen. Monet tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että myös kohtuullisella alkoholinkulutuksella ja heikentyneellä hedelmällisyydellä on yhteys.

Naisella runsas alkoholinkäyttö saa aikaan häiriöitä kuukautiskierrossa ja aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia. Tämä johtaa munasolujen kypsymis- ja irtoamishäiriöihin. Ovulaatiohäiriöt tulevat esille myös kohtuukäyttäjillä.

Miehellä runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin heikentämällä kivesten testosteronin tuotantoa ja sitä kautta siittiöiden muodostumista. Myös kohtuukäyttäjillä siittiötuotanto voi heikentyä. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö johtaa testosteronitason laskuun ja aivolisäkkeen vajaatoimintaan. Heikentyneen siittiötuotannon lisäksi alkoholi voi aiheuttaa erektiohäiriötä.

Kohtuukäyttökin saattaa tutkimusten mukaan joillakin pareilla viivästyttää raskaaksi tulemista. Katso videolta tubettaja Sanni Kelokasken mietteitä asiasta.

Huumeet

Huumeet ja hedelmällisyys, ei paluuta?

Huumeet heikentävät miehen ja naisen hedelmällisyyttä. 

Kannabis

Kannabiksen käyttö lisää hedelmättömyyttä. Kannabis vähentää naisilla hedelmöittymiseen vaikuttavien hormonien tuotantoa ja vaikeuttaa munasarjojen toimintaa. Kannabis vähentää testosteronin muodostusta, mikä vähentää miehisyyttä ja siittiöiden liikkuvuutta. Voi olla, ettei kannabista käyttäneen miehen siittiöt palaudu koskaan ennalleen, vaan siemennesteen laatu kärsii käytöstä koko loppuiän.

Joidenkin tutkimusten mukaan nimenomaan pienet annokset kannabista lisäisivät haluja ja seksistä saatavaa nautintoa. Suurkulutus näyttäisi kuitenkin kääntyvän seksuaaliterveyttä vastaan. Isot annokset voivat johtaa haluttomuuteen, ja miehillä suurkulutus on tutkimuksissa heikentänyt myös siemennesteen laatua.

Vaikka seksielämä vilkastuisi kannabiksella, siitä on todettu monenlaista muuta kiusaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos varoittaa, että päivittäinen tai lähes päivittäinen kannabiksen käyttö kasvattaa riskiä useisiin terveydellisiin ja sosiaalisiin haittoihin. Haitat korostuvat erityisesti nuorilla. (TIEDE-lehti: Kannabis kasvattaa seksihaluja.) Lue koko artikkeli tästä!

 

Amfetamiini

Amfetamiinin alaisena ihminen kokee kaikkivoivan ja voimakkaan olon, johon liittyy usein voimakas seksuaalinen halu. Tutkimuksen mukaan kuitenkin pidemmässä käytössä puolet amfetamiinia käyttävistä miehistä koki erektionsa heikoksi ja seksuaalisen nautinnon pieneksi. Orgasmin saavuttaminen kesti kaksinkertaisen ajan. Erektio-ongelmat olivat myös yleisempiä amfetamiinia käyttävien joukossa.

Ekstaasi

Ei-toivottuja vaikutuksia on naisilla enemmän kuin miehillä.

Ekstaasin psykoaktiiviset vaikutukset ovat voimakkaampia naisilla. Heillä esiintyy enemmän levottomuutta, ajatushäiriöitä, pelkoa kehon hallinnan menettämisestä sekä havainnointikyvyn häiriöitä. Miehillä puolestaan verenpaine ja kehon lämpötila nousevat ekstaasin vaikutuksesta enemmän kuin naisilla. Sekä naisilla että miehillä ekstaasi saattaa lisätä seksuaalista halukkuutta, mutta toisaalta se myös aiheuttaa seksuaalisia toimintahäiriöitä.

Lääkkeiden väärinkäyttö

Lääkkeiden väärinkäyttö tarkoittaa sitä, että napsii lääkkeitä, jotka on tarkoitettu jollekin toiselle tai johonkin tiettyyn vaivaan. Yleensä lääkkeiden väärinkäytöllä halutaan aikaansaada rauhoittuminen tai päihtymys.

Lääkkeet ovat aina rasite keholle ja lähes aina niillä on joitakin sivuvaikutuksia. Tästä syystä lääkkeitä tulisi aina käyttää vain harkiten. Jos lääkkeitä käyttää yhdessä alkoholin kanssa, voivat seuraukset olla arvaamattomat tai jopa hengenvaaralliset. Elimistöllä ja etenkin maksalla on kova työ puhdistuessaan alkoholin lisäksi lääkkeistä. Hermoston vauriot ovat myös mahdollisia. Lääkkeiden väärinkäyttö altistaa myös erilaisiin onnettomuuksiin.

Jos olet huolestunut omasta tai kaverisi lääkkeiden käytöstäsi, kerro jollekin aikuiselle asiasta. Apua voit hakea myös nuorten A-klinikalta. Siellä annetaan apua päihteiden käyttöön ja myös liialliseen pelaamiseen tai internetin käyttöön liittyvissä ongelmissa.