Hedelmällisyys

with No Comments

HEDELMÄLLISYYS

Hedelmällisyys tarkoittaa ihmisen kykyä hedelmöittyä ja hedelmöittää. Kehon fysiologinen toiminta on monella tapaa keskittynyt pitämään yllä luonnollisen hedelmällisyyden tilaa riippumatta kehon haltijan toiveista, haluista tai päätöksistä. Hedelmällisyys ja raskauden mahdollisuus ovat useiden tekijöiden summa.

Hyvä hedelmällisyys tarkoittaa terveitä munasoluja ja terveitä siittiöitä. Niiden kuntoon pystyy jokainen vaikuttamaan omilla valinnoillaan.

Munasolut ovat tytöt munasarjoissa jo syntyessään, eikä niitä kehity enää lisää tytön elämän aikana. Nainen on hedelmällisimmillään 20-30 vuotiaana. Naisen eliniän aikana munasarjoista irtoaa noin 500 kypsää munasolua. Ensimmäisistä kuukautisista lähtien munasoluja tuhoutuu tämän lisäksi joka kuukausi noin tuhat. Kun munasoluvarasto tyhjenee, munasarjat lakkaavat tuottamasta estrogeenia ja vaihdevuosioireet alkavat noin 50-vuotiaana.  Hedelmällisyys lähtee  kuitenkin heikkenemään jo 30 ikävuoden jälkeen.

Kuukautiskierron aikana yksi munasolu kypsyy ja irtoaa munasarjasta odottamaan hedelmöittymistä. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu yleensä 12-14 vuorokautta ennen kuukautisten alkamista. Hedelmällinen aika alkaa yleensä jo 5 päivää ennen munasolun irtoamista ja loppuu yleensä ovulaatiopäivään. Mikäli hedelmöittymistä ei tapahdu, hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiseen valmistautunut kohdun paksuuntunut limakalvo irtoaa näyttäytyen kuukautisvuotona kierron lopussa. Keho valmistautuu tulemaan raskaaksi koko hedelmällisen iän ajan, lähes 30 vuotta.

 

Miten siittiö löytää perille munasolun luokse?

Hedelmöittymiseen tarvitaan myös hyväkuntoinen siittiö. Yhdynnässä emättimeen purkautuu siemennestettä, jossa voi olla 200-400 miljoonaa siittiötä. Emättimen pohjukasta matka  jatkuu kohdun kaulan läpi kohtuun. Usein siittiö hedelmöittää munasolun munanjohtimessa. Matkaa hedelmöittymiskohtaan on yhteensä toistakymmentä senttimetriä. Jos siittiö olisi miehen mittainen, edessä olisi reilun viiden kilometrin uintitehtävä, eikä varmuutta perillepääsystä olisi. Vain muutama kymmenen tai sata siittiötä on mukana loppukilpailussa munasolun hedelmöittämisessä.

Kehon itsenäinen yritteliäisyys jatkaa sukua onkin hyvä pitää mielessä, jos harrastaa seksiä eikä toivo raskautta. 

Hedelmällisyysterveydellä tarkoitetaan elimistön optimaalista tilaa, jossa ihminen on terve ja myös luonnollisesti hedelmällinen. Hedelmällisyysterveyden suojeleminen tekemällä viisaita pitkäkestoisia valintoja on parasta terveyden ja nuorekkuuden edistämistä, vaikka toiveissa ja suunnitelmissa ei olisikaan lasten saaminen.

Jos toive lasten saamisesta siirtyy myöhemmäksi, on erityisen tärkeää tunnistaa omien arkivalintojen merkitys hedelmällisyydelle. Hedelmällisyyteen voi vaikuttaa edistävästi tai heikentävästi omilla elämäntapavalinnoilla. Kaikille pariskunnille raskaus ei onnistu, vaikka mitään ongelmia ei voida osoittaa. Ongelmien alkusyyt ovat tasaisesti jakaantuneet miehille, naisille ja osa syistä jää tuntemattomaksi.

Katso video Hedelmällisyyden suojelu ja lue lisää täältä!