Pojan keho

with No Comments

Pojan biologisen kehon muutokset murrosiässä

Normaaliin puberteetin, eli murrosiän kehitykseen liittyy laajaa yksilöllistä vaihtelua. Osalla pojista murrosikä alkaa muita aikaisemmin ja toisilla taas muita hitaammin. Murrosiän ulkoisten merkkien kehittymisen järjestys voi vaihdella poikien välillä paljonkin. Tähän vaihteluun vaikuttaa esimerkiksi se millainen perimä ihmisellä on. Milloin lähimpien sukulaisten murrosikä on alkanut ja miten heillä muutokset ovat edenneet. Erilaisilla pitkäaikaissairauksilla on vaikutusta murrosiän kehitykseen. Myös painolla on vaikutusta esimerkiksi lihavuus aikaistaa pojilla puberteettikehitystä ja alipainoisuus taas saada aikaan sen, etteivät murrosiän merkit kehity normaaliin tahtiin.

Pojan murrosiän alkamisesta kertoo tyypillisesti kivesten ja kivespussien suureneminen 9-14 vuoden iässä. Pojalla androgeenit, eli mieshormonit aiheuttavat peniksen, kivespussin ja eturauhasen kasvun alkamisen. Murrosiän alussa kivespussin iho punertuu ja ohentuu. Penis ei vielä tässä kohtaa yleensä suurene, vaan alkaa kasvamaan vasta keskimäärin vuotta myöhemmin. Penis kasvaa ja paksuuntuu, terska kehittyy, kivekset ja kivespussit suurentuvat ja sen iho tummentuu. Tämä ei tapahtu kuitenkaan yhdessä yössä vaan muutosten tahti on yksilöllinen ja vie aikaa muutaman vuoden.

Penikset ovat kaikki erilaisia ja niitä on eripituisia ja -kokoisia, aivan samalla tapaa kuin tyttöjen rinnat tai alapää. Peniksen ihon väri on usein muun kehon ihoa tummempi. Kiveksiä on kaksi ja normaalisti toinen niistä roikkuu hieman toista alempana. Kivekset voivat myös murrosiän aikana kasvaa eritahtia ja olla erikokoiset. Kivesten tehtävänä on miessukupuolihormonien ja siittiöiden tuotanto.

Peniksen päätä kutsutaan terskaksi. Se on yleensä esinahan peitossa, ellei esinahkaa ole poistettu ympärileikkauksessa. Esinahka on jokaisella omanlaisensa. Toisilla sitä on enemmän ja paksummin, jolloin se peittää terskan kokonaan ja toisilla osa terskasta voi jäädä näkyviin. Esinahka voi olla myös ahdas: tällöin esinahkaa ei pysty vetämään taakse tai se tekee kipeää. Ahdas esinahka voi johtua joskus iästä ja siitä, että kasvu on vielä kesken. Ahdasta esinahkaa voi varovasti venyttää taaksepäin perusvoiteen kanssa. Kireän esinahan aiheuttaessa kipua tai tulehdusta, on hyvä olla terveydenhoitajaan tai lääkäriin yhteydessä. Terskan alareunassa saattaa joskus olla myös pieniä vaaleita näppylöitä, helmiäisnystyjä. Niitä esiintyy yli puolilla pojista ja ne ilmaantuvat usein murrosiässä. Ne ovat vaarattomia, eivätkä häviä lääkkeillä eivätkä saippualla.

Miessukupuolihormoneista tärkein on testosteroni, joka myös saa aikaan murrosiän muutoksia ja maskuliinisten piirteiden kehittymistä. Siittiöiden muodostus tapahtuu kivesten siementiehyissä ja niiden tuotantoon vaaditaan 1-2 astetta ruumiinlämpöä viileämpi ympäristö. Tästä syystä kylmälle altistuminen vetää kiveksiä lähemmäksi lämmintä kehoa ja samalla rypistää kivespussin ihoa. Lämpimässä lihaksisto vie kivekset puolestaan kauemmaksi ruumiinlämmöstä. Kivespussi aistii lisäksi herkästi kosketusta, painoa ja kipua kivesten suojelemiseksi.

Missä miehen sukuelimet sijaitsevat suhteessa muihin kehon osiin? Tsekkaa tämän linkin kautta.

Lisää tietoa peniksestä? AsiaPentti ja Yle Areenan Murrosikä sarjan jakso 3: Pippeli kertovat siitä lisää.

 

 

Erektiossa penis paisuu ja kovettuu. Erektio ei ole merkki murrosiän käynnistymisestä ja sitä esiintyy pojilla jo ennen murrosikää. On erittäin tavallista, että erektioita esiintyy pojilla etenkin yöaikaan sekä aamulla herätessä. Erektion voi saada aikaan myös monet muut asiat, kuten peniksen hankaus vaatteissa, jännittäminen tai vaikka kova pissaamisen tarve vaikka kesken koulupäivän. Tämän lisäksi myös seksuaalinen kiihottuminen, peniksen koskettelu ja hyväily aikaansaavat yleensä erektion.

Siemensyöksyt alkavat tyypillisesti murrosiän alkupuolella n. 12-14 vuotiaana. Siemensyöksyjä voi tulla myös yllättäen yöllä nukkuessa ja sellaisen voi saada aikaan myös itsetyydyttämällä tai yhdynnässä. Siemensyöksyssä peniksen päästä purkautuu siemennestettä eli spermaa, joka sisältää kivesten tuottamia siittiöitä ja niiden säilymisen kannalta tärkeitä aineita. Tyypillisesti siemenneste on väriltään harmaan valkoista.

Siittiöt voivat yhdynnässä mahdollistaa tytön raskauden alkamisen, jos ehkäisystä ei huolehdita asianmukaisesti.

Ammutko pelkkiä hylsyä? Klikkaa kuvaa niin näet.

Poikien häpykarvoitus ilmaantuu yleensä kivesten kasvun alettua, mutta osalla pojista karvoituksen kasvaminen alkaa kuitenkin samaan aikaan kivesten kehittymisen kanssa tai jo ennen sitä.

Alkuun karvoitusta on yleensä peniksen tyvessä ja karvat ovat pitkiä, vaaleita, untuvaisia, suoria tai hieman kihartuvia. Tämän jälkeen karvoitus muuttuu tummemmaksi, karkeammaksi ja kiharammaksi ja se leviää pikkuhiljaa navan suuntaan ja reisiin. Parta alkaa kasvamaan selvästi myöhemmin, usein vasta armeijaiässä. Karvoituksen kehitys on kuitenkin myös hyvin yksilöllistä ja toisilla se päättyy jo 15-vuotiaana, kun taas toisilla sen kehitys jatkuu jopa 25 vuoden ikään saakka.

Karvojen kasvamisesta löydät lisää tietoa YleAreenan Murrosikä sarjasta jaksosta 4: Karvat.

Pojan murrosiän kehitykseen kuuluu myös kurkunpään, kurkunpään lihasten ja kilpiruston kasvu, josta seuraa äänenmurros. Kilpirusto jää usein myös näkyviin kaulalla niin kutsuttuna “aataminomenana”. Äänenmurros alkaa, kun testosteronin eli mieshormonin määrä kasvaa elimistössä voimakkaasti. Tämä ajoittuu yleensä noin 10–14 vuoden ikään. Jotkut pojat huomaavat muutoksia jo 9 vuoden iässä, kun taas jotkut vasta 15-vuotiaina.

Muutos on monesti niin nopea, että poikien on vaikea pysyä perässä äänensä hallinnassa. Äänenmurroksesta johtuen nopeat äänen korkeuden vaihtelut ovat tyypillisiä korkeasta säveltasosta miehekkääseen matalaan ääneen tai päinvastoin. Nuoresta voi tuntua siltä, että ääni on holtiton ja sitä on vaikea kontrolloida.

Oletko tiennyt, että myös tytöillä on äänenmurros? Se on tosin lievempi kuin pojilla. Tytöt voivat huomata sen esimerkiksi siitä, että ääni on “epämääräinen” tai ei kulje normaalisti.

Voiko pojankin rinnat kasvaa?

Suurella osalla pojista rintarauhanen kasvaa murrosiässä. Selvimmillään rintarauhasen kasvu on murrosiän keski- ja loppuvaiheissa. Rintarauhasen kasvu liittyy murrosiässä myös ylipainoon. Jos pohdit asiaa, sinun kannattaa jutella koulu- tai opiskelijaterveydenhoitajan kanssa.

Mietityttääkö sinua murrosiän merkit? Ovatko ne alkaneet muita ennen tai myöhemmin? Ihan ensin kannattaa jutella vanhempien kanssa asiasta. Kannattaa myös kysyä, koska vanhempien murrosikä on alkanut. Perintötekijöillä on iso merkitys murrosiän alkamisikään. Lisätietoa milloin kannattaa olla terveydenhoitajaan tai lääkäriin yhteydessä löydät Terveyskylästä.

Väestöliiton Poikien Puhelimen YouTube- kanavalta löydät paljon videoita ja vastauksia ehkä sinunkin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Tartteisko poikienkin tietää jotain tyttöjen kehityksestä? Viva-animaatio kertoo sinulle kuukautisista ja Nuts’n Eggsin Tytön kehosta löydät paljon muutakin tärkeää tietoa.

Tarkkailethan kiveksiäsi?

Voit lukea lisää kivesten tutkimisesta ja miksi niin pitää tehdä tästä ViVasivujen linkistä. Skrollaa ihan sivun alas.