Seksuaalioikeudet

with No Comments

KOSKEVATKO SEKSUAALIOIKEUDET KAIKKIA?

Seksuaalioikeudet

  • Koskevat kaikkia seksuaalisuudesta, lisääntymiseen liittyvistä valinnoista, sukupuolesta, terveydentilasta, perhesuhteista tai iästä riippumatta.
  • Tarkoittavat sitä, että yksilöllä on oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan ilman pakottamista, riistoa ja/tai väkivaltaa.
  • Ovat ihmisoikeuksia ja keskeinen osa itsemääräämisoikeutta. Ne kuuluvat jokaiselle ja koskevat kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti. Oikeuksien perustana ovat vapaus, tasa-arvo, yksityisyys ja itsemääräämisoikeus.
  • Kattavat myös lisääntymisterveysoikeudet esim. oikeuden päättää ehkäisystä ja raskaudesta.
  • Jokaisella on velvollisuus ja vastuu kunnioittaa myös muiden oikeuksia!

Seksuaalioikeuksia ovat määritelleet mm. Kansainvälinen perhesuunnittelujärjestöjen liitto (IPPF), Seksuaaliterveyden maailmanjärjestö (WAS) ja Maailman terveysjärjestö (WHO). Tämän lisäksi Suomessa Väestöliitto on määritellyt seksuaalioikeudet edellä mainittujen määritelmien pohjalta. Seitsemän seksuaalioikeutta löydät tämän linkin takaa.

Seksuaalioikeuksien toteutuminen on sidoksissa jokaisessa maassa yleisesti ihmisoikeuksien toteutumiseen, yhteiskunnalliseen kehitykseen ja seksuaalioikeuksien huomioimiseen lainsäädännössä. Jokaisella valtioilla on vastuu siitä, että seksuaalioikeudet toteutuisivat. Suomessa seksuaalioikeudet ovat perusoikeuksia, jotka taataan kansainvälisissä sopimuksissa ja Suomen lainsäädännössä.

Kansainvälisistä sitoumuksista huolimatta ihmisten seksuaalioikeuksia loukataan ympäri maailmaa

Esimerkiksi perhesuunnittelua tai homoseksuaalisuutta ei hyväksytä kaikissa maissa, kulttuureissa tai uskonnoissa. Kaikissa maissa esimerkiksi abortti ei ole laillinen. Sen seurauksena abortteja tehdään laittomasti, mikä saattaa vaarantaa naisen terveyden ja pahimmassa tapauksessa jopa hengen. Ehkäisy voi olla kielletty kokonaan tai ilman aviomiehen ja perheen lupaa. Seksuaalisuuten liittyvistä asioista puhuminen ja kuukautiset voivat olla tabu. Kaikissa kielissä ei ole seksuaalisuuteen liittyvää sanastoa esimerkiksi sukuelimille ei ole sanoja. Itsetyydytyksen katsotaan joissain uskonnoissa olevan kiellettyä seksuaalisuutta. 

Seksuaalisuuden monimuotoisuutta ei välttämättä hyväksytä. Esimerkiksi miesten väliset seksuaaliset suhteet on kielletty ja naisten väliset suhteet vaiettu asia. Homoseksuaalisuuden tunnustaminen saattaa johtaa perheen hylkäämiseen ja sukulaisuussuhteiden katkeamiseen.

Monessa maassa ja kulttuurissa tyttöjen ulkoisten sukuelinten silpominen (female genital mutilation, FGM) on tapa, jonka toteutumista perheet ja suvut ylläpitävät. Vanhemmat uskovat, että käytäntö on välttämätön, jotta lapselle ei koidu harmia. Tyttöjen sukuelinten silpominen on Suomessa ja muissa länsimaissa ehdottomasti kiellettyä. Se on Suomen rikoslain mukaan rangaistava teko. Tyttöjen sukuelinten silpomisella on vakavia terveyshaittoja kuten virtsaaminen ja yhdyntä ovat tuskallisia ja lapsen synnyttäminen on hengenvaarallista niin äidille kuin lapsellekin. Suomessa on myös kiellettyä tyttöjen vieminen ulkomaille silvottavaksi.

Seksuaalioikeuksien toteutuminen mm.

  • parantaa erityisesti nuorten tyttöjen ja naisten oikeuksia ja hyvinvointia.
  • parantaa seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoa ja oikeuksia.
  • vähentää köyhyyttä, äitiyskuolleisuutta, seksitauteja, suunnittelemattomia raskauksia sekä laittomia ja vaarallisia abortteja.
  • parantaa naisten asemaa ja tasa-arvoa sekä vähentävät heihin kohdistuvaa väkivaltaa ja syrjintää.

Katso Amnesty Internationalin video “Mitä ihmisoikeudet ovat” ja mieti miten ne toteutuvat sinun elämässä.

Väestöliitto on tehnyt oppaan, jossa kuvataan miten seksuaalioikeuksien tulisi toteutua koulussa. Voit tarkastella oppaan avulla miten seksuaalioikeudet toteutuvat sinun koulussasi?