Romcom vs. reality

with No Comments

Millaista todellisuutta some tarjoaa?

Sosiaalisen median maailma on kyllästetty epätodellisilla elämään, romantiikkaan, seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvällä sisällöllä. Elokuvien ja sarjojen rakastumis-, suutelu- ja seksikohtaukset ovat käsikirjoitettuja ja moneen kertaan hiottuja. Snapchatin ja Instagramin selfieihin on käytetty filttereitä. Vähäpukeinen malli mainoksessa onkin anoreksiaa sairastava nuori ja kuvia on muokattu. Seksi myy musiikkivideoissa, tosi-tv-ohjelmissa, lööpeissä ja kadunvarsien mainoksissa. Suuri osa seksuaalisuutta ja seksiä käsittelevästä materiaalista ei ole opettavaista tai asiallista. Hyvän ja oikean tiedon erottaminen huonosta ja väärästä onkin tärkeä taito oppia.

Some voi luoda nuorelle myös suuret ulkonäköpaineet. Kun some aiheuttaa enemmän negatiivisia tunteita, pahaa mieltä ja kateutta kuin positiivisia, voi olla hyvä pitää hetken sometauko tai ainakin miettiä millaista sisältöä somessa seuraa. Onkin tärkeää oppia tunnistamaan median välittämien kuvien ja tosielämän väliset erot.

Millaista seksuaalista materiaalia olet menneen viikon aikana nähnyt mediassa ja somessa?

Netin ja median suuryrityksillä on yhä suurempi rooli arkisessa mediaympäristössä. Isot yritykset käyttävät arjessamme suurta valtaa. Ne vaikuttavat muun muassa ajankäyttöön ja sosiaalisiin suhteisiin.

Valtaan liittyy myös kysymys vastuusta. Televisio- ja radiotoimintaa on alusta asti pyritty sääntelemään esimerkiksi ikärajoilla. Sosiaalinen media on puolestaan niin uusi, että sen kohdalla sääntely on vielä lapsen kengissä. Seksuaalissävytteisten kuvien lähettämien ja julkaiseminen somessa on myös kasvanut räjähdysmäisesti. Kenen käyttöön kuvat lopulta päätyvät? Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Onkin tärkeää, että jokainen kykenisi tekemään vastuullisia tekoja ja valintoja sekä pohtimaan kriittisesti näkemiään seksin ja seksuaalisuuden kuvauksia.

Katso Mediakasvatus ja kuvaohjelmayksikkö MEKU:n video Nettielämää – Seksiä mediassa. Kuulostaako tutulta?

Mahtaako instapäivitykset ja snäppikuvat kertoa aina koko totuutta seurustelusta?

Some saattaa luoda suuret paineet myös seurustelulle. Jos ei seurustele, mutta törmää jatkuvasti kaikkialla seurustelua ja parisuhteita käsitteleviin aiheisiin, voi kokea tunnetta, että on jostain syystä poikkeava. Somessa nähty vaikuttaa ihmisen ajattelumalleihin ja toimintaan. Ulkoisen painostuksen vuoksi ei kenenkään tule aloittaa seurustelusuhdetta.

Sosiaalinen media, sarjat ja elokuvat ohjaavat ja luovat kuvaa nykypäivänä erityisesti siitä, millainen on ihanneparisuhde, mitä siihen kuuluu ja miltä se näyttää ulospäin. Näiden kautta herkästi myös miettii omaa mahdollista parisuhdettaan; mikä on tavoittelemisen arvoista ja millaista suhdetta itse ihailee.

Voiko somessa satuttaa?

Some on paikka, jossa pääsee vuorovaikuttamaan yhdessä muiden kanssa. Sosiaalisessa mediassa saadut huomionosoitukset, kuten tykkäykset ja kehuvat kommentit, tuntuvat hyvältä, kun taas ikävä kommentti voi jättää kurjan olon pitkäksikin aikaa. Netissä voi kohdata vastoinkäymisiä, pahoittaa mielensä ja tulla kiusatuksi.

Median aiheuttamien tunteiden tunnistaminen onkin tärkeää, koska se auttaa hahmottamaan omia rajoja ja mieltymyksiä. Kannattaakin pohtia miksi tykkäys tuntuu hyvältä tai miksi vieraan ihmisen viestiin vastaaminen houkuttelee.

Netissä saattaa toimia toisin kuin kasvotusten toisen ihmisen kanssa toimisi. Toista voi olla helpompi satuttaa, kiusata, haukkua, nimitellä ja huudella törkeyksiä niin, että ne voivat täyttää jopa seksuaalisen häirinnän kriteerit. Laki kieltää toisen ihmisen intiimin elämän kuvaamisen, kuuntelun, perättömien väitteiden esittämisen ja toisen ihmisen kunnian loukkaamisen.

Katso Right to Choose- hankkeessa tehty video. Miltä tuntuisi, jos kaikki netissä kirjoitettu tai sanottu sanottaisiinkin päin naamaa?