Uni

with No Comments

UNI

Voit parantaa hedelmällisyyttäsi nukkumalla!

Säännölliset, riittävän pitkät ja laadukkaat yöunet ovat terveyden perusta. Unta ja hedelmällisyyden yhdistelmää on tutkittu vasta vähän. Se tiedetään, että valveillaolon ja nukkumisen välinen rytmi, vuorokausirytmi, vaikuttaa hormoneihin. Hedelmällisyyteen liittyvät mies- ja naishormonit (testosteroni ja estrogeenit) ovat hyvässä tasapainossa silloin kun vuorokausirytmi on tasapainossa. Tasapaino tarkoittaa säännöllisiä, vähintään 8 tunnin yöunia joka yö. Hormonit voivat silloin hyvin ja myös terveys on hyvä.

 

Hyvä unielämä auttaa pitämään yllä normaalia kuukautiskiertoa, treenien tulokset näkyvät paremmin, kunto kasvaa ja elimistösi pystyy vastustamaan paremmin flunssat ja vatsataudit.  Väsyneenä seksihommatkaan eivät aina suju. Hyvä yöuni auttaa palautumaan päivän stressistä ja paineista, mikä vaikuttaa myös mm. siittiöiden parempaan vointiin. Levänneenä on helpompaa syödä terveellisesti ja olla turhia herkuttelematta. Väsyneenä tulee helpommin napattua välipalaksi jotain epäterveellistä. Hedelmällisyyttään, eli munasolujen ja siittiöiden terveyttä, on helppo edistää -ihan vaan nukkumalla!

Muutama univinkki:

  • Pidä huolta siitä, että yöunesi ovat säännölliset. Herää joka päivä suurinpiirtein samaan aikaan ja sama nukkumaanmenon kanssa. Tässä kohtaa ihminen toimii kuin kone. Kroppa rakastaa rutiineja ja toistoa.
  • Varaa illasta aikaa rauhoittumiseen. Käy rauhallisella kävelyllä, lue kirjaa tai kuuntele musiikkia. Tämä valmistaa mielesi nukahtamista varten.
  • Laita pois kaikki ruudut 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa, älypuhelinten sininen valo häiritsee nukahtamista ja rikkoo yöunet.
  • Syö hyvä iltapala, ei liian raskas, muttei liian kevyt. Mukillinen lämmintä juotavaa rauhoittaa kehoa
  • Onhan makuuhuoneesi pimeä? Pienikin telkkarin valmiusvalo tai päivänvalo ulkoa viestittää kehollesi, että on aika herätä. Iltaisinkin on hyvä vähentää ympäristön valaistusta ja siirtyä hämyn kautta uneen. Siitä tykkää unihormoni melatoniini ja auttaa sinua nukahtamaan paremmin.
  • Varaa nukkumiseen aikaa 8-9 tuntia joka yö. Tämä tarkoittaa, että saadaksesi nukkua 8-9 tuntia, pitää sinun olla sängyssä noin tuntia ennen nukahtamista. Anna kehollesi nukkumismahdollisuus!
  • Ellei uni tule, nouse ylös sängystä ja tee jotakin rauhoittavaa. Lue vaikka hetki kirjaa ja palaa sitten unille.
uni