Ikä ja hedelmällisyys
Ikä on merkittävin ja lahjomaton hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä. Median luoma käsitys raskauden rajattomasta mahdollisuudesta, vaikka ikää kertyy, kertoo lähinnä lääketieteen ja teknologian kehityksestä.
Tässä on 5 tärkeää tutkittua faktaa iän vaikutuksesta hedelmällisyyteen:
- Hedelmällisyys on kuin hullut päivät, parhaat sukusolut käytetään ensin. Naisen munasolutuotanto on parhaimmillaan 20-30 vuotiaana. Sukusolut ovat terveitä. Myös miehen siittiöiden kunto on parhaimmillaan 20-30 vuotiaana. Tämän jälkeen siittiöiden määrä ja liikkuvuus alkavat hitaasti laskea ja rakenneviat lisääntyä.
- Paras hedelmällisyysikä on naisella 20-30 ja miehellä 20-35 vuotta. Naisen hedelmällisyys alkaa laskea 30-vuotiaana ja lasku kiihtyy 35 vuotiaana. Siemennesteen laatu alkaa merkittävästi heikentyä 35-vuotiailla. Miehen iällä, (kun hän täyttänyt 40 vuotta) on merkitystä syntyvien lasten terveyteen.
- Yleisterveys ja siihen liittyvät asiat kuten painon kertyminen, verenpaineen nousu, diabetes, krooniset sairaudet lisääntyvät molemmilla iän myötä. Ongelmat kumuloituvat ja raskaaksi tulo vaikeutuu. Myös raskaus ja synnytykseen liittyvät ongelmat lisääntyvät iän myötä. Raskauden aikaisella terveydellä on merkitystä lasten tulevaan terveyteen
- Jos pari haluaa useampia lapsia, on syytä aloittaa ennen kuin nainen on 30-vuotias. Se, että on synnyttänyt aiemmin, on hyvä asia hedelmällisyyden kannalta.
- Hedelmällisyyshoidot eivät voi muuttaa iän vaikutusta munasoluihin ja siittiöihin. Usein myöhemmällä iällä hoidoissa turvaudutaan lahjoitettuihin sukusoluihin. Jos on tärkeää, että raskaus alkaa omilla sukusoluilla, on hyvä ajoittaa raskaus viimeistään siihen, kun on 30-35 -vuotias.