SUUNNITTELEMATON RASKAUS
Jos olet valmis seksiin, täytyy sinun myös olla valmis puhumaan ehkäisystä ja käyttämään sitä oikein ja aina. Vahinkoja voi kuitenkin sattua kenelle vaan. Sitä ei kannata häpeillä tai koittaa peitellä.
Jos epäilet tai huomaat olevasi raskaana, ota asia heti puheeksi aikuisen kanssa. Älä jää tilannetta yksin pohtimaan.
Olenko raskaana, mitä tapahtuu seuraavaksi?
Ota asia heti puheeksi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, kuten vanhempien tai terveydenhoitajan kanssa. Kannattaa toimia heti!
Mikä on abortti?
- Abortti, eli raskauden keskeytys, tarkoittaa sitä että joko lääkkeen tai toimenpiteen avulla lopetetaan alkanut raskaus. Tämän jälkeen raskaus ei enää jatku, mutta kykysi saada lapsia säilyy.
- Raskauden keskeytys pitää tehdä 7-8 viikon sisällä siitä kun kuukautiset jäivät pois (tarkoittaa raskausviikkoa 12), tämän jälkeen raskaus voidaan keskeyttää 20 raskausviikkoon asti vain Valviran erityisluvalla hyvin painavista syistä. Aikaa miettimiselle on, mutta viivytellä ei saa.
- Raskauden voi keskeyttää lääkkeellisesti tai kirurgisesti. Lääkkeellinen raskauden keskeytys voidaan tehdä alle 12 viikkoa kestäneen raskauden keskeytyksessä. Tämä voidaan tehdä kotona tai sairaalassa. Toimenpiteisiin kuuluu emättimeen asetettava tabletti, joka myös poikkeustilanteissa voidaan asettaa suuhun kielen alle. Kirurgisen raskauden keskeytyksen toimenpiteisiin kuuluu kohdussa oleavan raskausmateriaalin imukaavinta, joka tehdään tavallisesti nukutuksessa.
- Raskauden keskeytykseen kuuluu myös jälkitarkastus, jolla varmistetaan, että kohtu on tyhjentynyt ja raskaus on päättynyt. Tämä voidaan varmistaa raskaustestillä.
- Keskeytyksen tekemisessä on tärkeää henkinen tuki ja turva. Aborttia tehdessä on hyvä ottaa oma tukihenkilö mukaan. Menetettyä lasta on oikeus surra, vaikka raskaus onkin keskeytetty. Älä jää yksin näin ison asian kanssa.
Kuinka paljon raskauden keskeytys maksaa?
Hinta vaihtelee menetelmien, kotikunnan ja käyntimäärien mukaan. Tarkempaa tietoa saa oman kotikunnan terveysasemalta. Huono rahatilanne ei ole este hoidon saamiselle.
Miten voin antaa lapsen adoptoitavaksi?
- Adoptiossa tärkeimpänä on lapsen etu. Lapselle tulee turvata pysyvä perhe, tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Adoptio on vanhemmille raskas päätös, mutta joissain tilanteissa se on paras ratkaisu.
- Synnytyksen jälkeen on 8 viikon harkinta-aika, jolloin vauva on laitoshoidossa tai sijaisperheessä. Tällöin varmistutaan siitä, että päätös on oikea. Harkinta-ajan päätyttyä annetaan kirjallinen suostumus biologisilta vanhemmilta tai vain biologiselta äidiltä.
- Ennen virallista päätöstä tulee biologisille vanhemmille antaa tarpeeksi tietoa adoptiosta ja siihen liittyvistä asioista.
- Adoptio edellyttää aina tuomioistuimen päätöksen.
- Biologisilla vanhemmilla ei ole adoption toteuduttua enää oikeutta vaikuttaa lapseen liittyviin asioihin.
Entä jos haluan pitää lapsen, mutta en käy vielä töissä?
- Rahahuolet eivät ole este lapsen pitämiselle. Rahahuolet eivät saa myöskään vaikuttaa päätökseen lapsen pitämisestä.
- Kela tarjoaa vanhemmille paljon erilaisia avustuksia: Äitiysavustus, äitiysraha, isyysraha, vanhempainraha, lapsilisä, kotihoidontuki, yksityisen hoidon tuki, joustava hoitoraha, osittainen hoitoraha ja elatustuki. Lisää tietoa avustuksista saat Kelan sivuilta.
Tarvitseeko poikien tietää jotain?
- Jos aiot harrastaa seksiä, puhu ensin kumppanisi kanssa ehkäisystä.
- Varmista että kumppanisi todella käyttää ehkäisyä, kuten e-pillereitä oikein. Jos yksikin pilleri unohtuu tai vatsatauti yllättää, käyttäkää kondomia seuraaviin kuukautisiin saakka.
- Ehkäisy ei ole vain naisen vastuulla, vaan myös miehen. Oletko aivan varma, että nainen käyttää ehkäisyä? Joskus nainen voi haluta lapsen niin suuresti, että vauvakuume ohittaa luottamuksen suhteessa. Siksi raskaus voi joskus tulla miehelle täytenä yllätyksenä.
- Miehen pitää seksin aikana käyttää kondomia, jotta vältytään sukupuolitaudeilta sekä ei-toivotuilta raskauksilta.
- Jos raskaus yllättää, on tärkeää, että myös miehen mielipiteet asiasta otetaan huomioon. Lain mukaan lopullinen päätös on kuitenkin naisella.
- Suhteen edetessä on myös hyvä keskustella perhe- ja lapsihaaveista.
- Katso täältä isyyslaki
Miten raskaudenkeskeytys tehdään? Katso Väestöliiton lyhyt video aiheesta: