Ihokontakti

with No Comments

Ihokontakti vastasyntyneen kanssa- milloin, miten ja miksi?

Milloin vauva voi olla ihokontaktissa?

Vastasyntynyt voidaan asettaa äidin rinnan päälle ihokontaktiin heti syntymän jälkeen, niin että napanuoran katkaisu ja vauvan kuivaaminenkin tapahtuvat äidin rinnan päällä. Sektiokaan ei ole este ihokontaktille, jos vauvan ja äidin vointi sen sallivat. Jos äidin vointi ei salli ihokontaktia, voi kumppani ottaa vauvan ihokontaktiin. Jos vauva tarvitsee sairaalahoitoa ennenaikaisuuden tai sairauden vuoksi, ihonkontakti eli kenguruhoito mahdollistetaan heti kun vauvan vointi sen vaan sallii. Vastasyntynyttä vauvaa kannattaa pitää ihokontaktissa mahdollisimman paljon niin sairaalassa kuin kotonakin.  

Mitä ihonkontaktissa kannattaa huomioida?

Syntymän jälkeen vauva asetetaan alasti äidin paljaalle rintakehälle.  Jotta vauvan lämpötila säilyy hyvänä, vauva peitellään hyvin. Vauvan käsiä ei kannata kuivata, vaan käsissä oleva rintamaidolta tuoksuva lapsivesi houkuttelee vauvaa niitä imemään. Ensimmäisen tunnin aikana äidin rinnalla vauva nukkuu, ihmettelee uutta maailmaa, nuuhkii maidon tuoksua ja saa kokemuksen ensi-imetyksestä. 

Jatkossa ihokontakti kannattaa toteuttaa niin, että vauva on vaippasillaan tai ilman vaippaa vanhemman rintakehällä peitto lämmikkeenä ja suojana. 

Oikeanlainen ihokontaktiasento on vauvalle sellainen, jossa vauva on vatsallaan jalat koukussa, kädet lähellä kasvoja ja pää kääntyneenä sivulle.

Aina kun vauva on ihokontaktissa, tulee huolehtia vauvan turvallisuudesta. Vauva tulee asetella istuvan tai makuulla olevan vanhemman rintakehälle niin, ettei hän pääse putoamaan eikä tukehtumaan. Vauvan ja vanhemman ympärille tulee kietoa kevyesti liina tai peitto, joka tukee vauvan oikeaan paikkaan ja asentoon. Se ei saa kuitenkaan olla liian tiukalla, jotta vauva voi hengittää vapaasti. 

On tärkeää, että vauvan pää on sivulle kääntyneenä ja vanhempi näkee vauvan kasvot. Näin vanhempi voi tarkkailla vauvan vointia, vireystilaa ja imemisen tarvetta.

Vauva voi olla ihokontaktissa vain, jos vanhempi on hereillä.

Miksi ihokontakti kannattaa?

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihokontakti vauvan kanssa syntymän jälkeen on merkityksellistä niin vauvalle kuin vanhemmille. Ihokontakti vahvistaa imetyksen onnistumista ja lisää maidonnousua. Vauvan ja vanhemman kiintymyssuhde vahvistuu ja vauva on rauhallisempi. Ihokontakti rentouttaa vauvaa ja äitiä sekä toimii kivunlievittäjänä. Se parantaa vauvan lämpötasapainoa ja verensokeri pysyy tasaisempana. Ihonkontaktilla on todettu olevan myös hyötyä ennenaikaisten vastasyntyneiden kasvuun ja kehitykseen.

Vastasyntynyttä vauvaa kannattaa pitää ihokontaktissa mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon. Vauvaan tutustuminen on helpompaa, kun vauva on ihan lähellä!