Raskausdiabeteksen ehkäisy

with No Comments

Raskausdiabeteksen ehkäisy

Raskausdiabetes on raskauden aikana todettu diabetes. Sitä voi viisailla valinnoilla ehkäistä jo ennen raskautta. Elämäntavat kannattaa tasapainottaa ennen raskautta, jolloin raskausaika sujuu terveenä.
Harjoittele säännöllistä syömistä, varmista että saat vähintään 8 tuntia yössä nukuttua ja mieti kuinka saat arjestasi aktiivisemman pienillä teoilla. Kaikki tämä valmistaa kehoasi tulevaan raskauteen.

On tärkeää ennaltaehkäistä raskausdiabetes. Se on raskauden aikana todettu diabetes. Riski sairastua raskausdiabetekseen on kohonnut, jos olet sairastanut sen aiemmin, jos suvussasi on diabetesta, sinulla on ylipainoa, olet yli 40-vuotias, sinulla on ollut aiemmassa synnytyksessä yli 4,5kg painanut lapsi, sinulla on todettu sokeria aamuvirtsassa tai sinulla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS). 

Raskausdiabetes on yleinen, sillä Suomessa noin puolella raskaana olevista naisista on raskausdiabeteksen riskitekijöitä. Lue lisää raskausdiabeteksesta Diabetesliiton sivuilta! Myös täällä on lisää tietoa raskausdiabeteksesta!

Raskausdiabetes todetaan, kun raskaana olevalla yksikin näistä toteutuu:

  • verensokerin paastoarvo on 5,3 mmol/l tai tämän yli
  • verensokeri tunnin kuluttua kokeen alusta on 10,0 mmol/l tai tämä yli
  • verenokeri kaksi tuntia kokeen alusta on 8,6 mmol/l tai tämän yli

Raskausdiabetes aiheuttaa:

  • Sikiön kasvua suureksi
  • Vastasyntyneen matalaa verensokeria
  • Lapsen lihavuutta, jolloin lapsen oma riski sairastua diabetekseen kasvaa
  • Muut vaikutukset lapseen ovat vielä epäilyksen tasolla
  • Äidille suurentuneen riskin sairastua diabetekseen ja muihin sairauksiin myöhemmin

 

Katso täältä linkit aiheesta

Katso Taysin äitiyspoliklinikan kätilö ja diabeteshoitaja Paula Mäkelän webinaari aiheesta terveellinen ruokavalio.