Raskaustesti+

Raskaustesti+

Olet raskaana tai raskausasiat kiinnostavat. Tähän osioon on koottu tietoa elämäntavoista raskausaikana, mielialoista, pesänrakennuksesta, synnytykseen valmentautumisesta ja parisuhteesta. Pohdimme myös tässä osiossa jo vauvaan tutustumisasiaa. Olemme kirjoittaneet Nuts ‘n Eggs -sivuille nuorille mitä raskauden aikana tapahtuu. Voit lukea niistä täältä.

Kunpa löytyisi yksi paikka missä on luotettavat vastaukset raskauden alkamiseen liittyviin kysymyksiin! Usein kysyttyä raskauden toteamiseen ja alkuraskauteen liittyen löydät täältä!

Raskausaika on erinomainen aika tehdä hyviä valintoja. Hyvillä valinnoilla on positiivisia vaikutuksia sekä sinulle että vauvallesi, kuten myös kumppanillesi ja koko perheelle.

Hyvä ruoka. Terveellinen, monipuolinen ruoka tarjoaa rakennusaineet vauvasi kehitykselle ja auttaa sinua jaksamaan. Samalla koko perheen ruokailutottumukset voivat muuttua terveellisempään suuntaan. Monipuolisuuden lisäksi tärkeää on muistaa säännöllinen ateriarytmi ja se, että ruuasta saa sopivasti energiaa: ei liikaa eikä liian vähän. Onneksi tuttu lautasmalli pätee myös raskausaikana!

Hyvä mieli. Raskaus voi varsinkin alussa aiheuttaa monenlaista tunteiden myllerrystä. Uusi tilanne voi jännittää ja hieman pelottaakin. Stressiä voi aiheuttaa läpi raskauden myös huoli siitä, sujuuko kaikki hyvin. Riittävä lepo ja liikunta sekä läheisten läsnäolo auttavat mieltä rentoutumaan.

Valmista! Vai onko sittenkään? Raskauden edetessä ajatukset alkavat usein suuntautua kohti tulevaa synnytystä, samoin potkupuvut ja tumput alkavat löytää paikkansa kaapissa. Pesänrakennus on osa henkistä valmistautumista vauvan syntymään. Joskus olo voi kuitenkin olla kaikkea muuta kuin valmis. Jännitystä voi onneksi helpottaa tutustumalla vauvaan jo raskausaikana. Näin sekä sinulle että kumppanillesi muodostuu parempi käsitys siitä, millainen kaveri sieltä onkaan tulossa maailmaan.

 

Raskauteen liittyy paljon myyttejä ja uskomuksia. Katso tästä hauska animaatio raskausmyyteistä!

Mitä ajattelet tulevasta synnytyksestä? Millaisia tunteita se herättää?

Lähestyvä synnytys jännittää aina ja se on täysin normaalia. Mikäli kuitenkin ajattelet, että tunteesi on isompi kuin jännitys, siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Alla on esite, johon on kerätty vinkkejä ja linkkejä liittyen synnytysjännitykseen tai -pelkoon.

Opas keskenmenon kokeneille ja heidän läheisilleen

Tampereen ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijat Elisa Evikoski ja Sini Pikkarainen ovat tehneet toiminnallisen opinnäytetyön, jonka tuotoksena valmistui esite keskenmenon kokeneille ja heidän läheisilleen. 

Kuvaa klikkaamalla saat esitteen PDF-muodossa auki ja voit tulostaa sen käyttöön. Esite tehtiin yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kanssa ja se valmistui vuonna 2024.