Muut hedelmällisyyteen vaikuttavat tekijät

with No Comments

Muut hedelmällisyyteen vaikuttavat tekijät

Huolehdi itsestäsi, suojelet sukusolujasi!

Säännölliset terveystarkastukset seulontoineen suojaavat luonnollista hedelmällisyyttä. Ennaltaehkäisy parantaa hedelmällisyyttä ja suojaa häiriöiden pitkäaikaistumiselta. Seksitautien ehkäisy, varhainen
toteaminen ja niiden hoito suojelevat hedelmällisyyttä merkittävästi. Jos huomaat itselläsi normaalista poikkeavia oireita alapäässä (kutinaa, kirvelyä yms.), hakeudu heti lääkäriin! Heti!

Käytä kondomia, se suojelee hedelmällisyyttäsi!

Vaikka huolellisella ehkäisyllä ehkäistään ei-toivottuja raskauksia, voi sillä olla hedelmällisyyttä suojeleva vaikutus. Kondomin käyttö suojaa sukupuolitaudeilta!

Bokserit jalkaan!

Tiukat alusvaatteet ja kireät housut miehillä näyttäisivät heikentävän siemennesteen laatua, mutta vain hetkellisesti palautuen pian normaaliksi. Tämä siittiövaikutus liittyy lämmönnousuun nivusalueella.

Lääkkeet, ilmansaasteet, säteily ja älypuhelimet

Antibiootit vaikuttavat miehellä siittiöiden liikkuvuuteen, mutta tämä palautuu hoidon jälkeen. Suurin osa muistakin lääkkeistä vaikuttaa siittiöihin, mutta tilanne palautuu tai korjautuu yleensä.

On tutkittu, että ilmansaasteet vaikuttavat siittiöihin, niiden morfologiaan, liikkuvuuteen ja DNA:han. Naisiin saasteet näyttävät vaikuttavan lisääntyneinä ennenaikaisina synnytyksinä, keskenmenoina ja jopa kuolleena syntyneinä lapsina. Korkeita torjunta-ainejäämiä sisältävät hedelmät ja kasvikset vaikuttavat siittiöiden laatuun ja määrään.

Älypuhelinten käyttö on huimasti lisääntynyt, myös tutkimukset niiden vaikutuksista hedelmällisyyteen yleistyvät. Älypuhelimen radiotaajuuksien elektromagneettiset aallot (RFEMW) vaikuttavat hedelmällisyyteen heikentämällä siittiöiden laatua, tiheyttä ja liikkuvuutta. Miehillä, jotka pitävät älypuhelintaan lähellä vyötäröään, on havaittu heikentynyttä siittiöiden liikkuvuutta.

 

Väärää tieto uhkaa nuorten hedelmällisyyttä!

Hedelmällisyyteen vaikuttavista elämäntavoista kaikilla ei ole yhtä suuri rooli, mutta kaikista on tärkeää olla tietoinen. Tärkeintä on pohtia iän vaikutuksia ja suunnitella terveyden edistämisen ohjelmia ja poliittisia ratkaisuja niin, että nuorilla on mahdollisuus perustaa perheensä siihen otollisimpaan ja terveyden kannalta suotuisimpaan aikaan. Tutkimukset ovat tästä yksimielisiä -lapset on hyvä hankkia nuorena!

Mielenkiintoista on se, että suurin osa tutkimusten pariskunnista olivat halukkaita muuttamaan elämäntapojaan, mutta esteinä näille pidettiin ajan ja motivaation puutetta! Vain noin puolet ylipainoisista naisista oli sitä mieltä, että ylipaino olisi riski juuri hänen omalle hedelmällisyydelleen. Suuri osa naisista, jotka hakivat apua lapsettomuuteensa, oli yrittänyt ajoitettua yhdyntää hedelmällisimpänä ajankohtana kuukautiskiertoaan. Kuitenkin vain harva tiesi, milloin tämä hedelmöittymiselle optimaalisin ajankohta on.

Nuorille annettava hedelmällisyysohjaus on riittämätöntä. Nuorten ohjauksessa ja opetuksessa käytetään aikaa epämääräiseen seksillä pelotteluun ja vahinkojen ehkäisyyn. Luonnollisen hedelmällisyyden suojeluun liittyvää ohjausta tulisi kehittää. Tarvitaan oikea-aikaista luotettavan tiedon välittämistä, sillä hedelmällisyyden suhteen väärä tieto on kansanterveydellinen uhka.

Hyvällä suunterveydellä on suuri merkitys naisen ja miehen hedelmällisyyteen.

Suunterveys vaikuttaa sekä miehen että naisen hedelmällisyyteen, raskauteen ja syntyneen lapsen tulevaan terveyteen. Hyvällä suuhygienialla voidaan ehkäistä pienet ja viattomalta tuntuvat oireet suussa, jotka kuitenkin hoitamattomana saattavat aiheuttavat kroonisen tulehduksen suussa. Pitkään jatkuva, hoitamaton tulehdus suussa aiheuttaa koko keholle rasituksen ja tulehdustilan.

Hammashoito ennen raskautta on olennainen asia hedelmällisyyden ja terveen raskauden kannalta. On tärkeää varmistaa, että hampaat, ikenet; koko suu on hyvin hoidettu. Hedelmällisyyttä suojellaan myös hyvällä suunterveydellä!

Hyvä suunterveys suojelee myös raskautta. Suunterveyden ongelmat raskauden aikana voivat vaikuttaa raskauden kulkuun, kehittyvään sikiöön ja myös syntyneeseen lapseen. Äidin karies lisää lapsen hammaskarieksen riskiä. Heikko suunterveys on yhdistetty ennenaikaisen synnytyksen, vastasyntyneen pienipainoisuuden ja raskausmyrkytyksen kohonneeseen riskiin. 

Tupakointi ja nuuskaaminen ovat suun hygieniaa heikentäviä tekijöitä.

Tupakoitsijoilla on suurempi riski hammas- ja iensairauksien kehittymiselle verrattuna ei-tupakoitsijoihin. Haittatekijät ovat todettavissa silmämääräisesti, mutta myös veren tulehdusarvoja mitattaessa. Tulehdusarvot ovat tupakoitsijoilla kohonneet. Verenkierron kautta suun bakteerit kulkeutuvat eteenpäin ja siten ovat rasite koko keholle. Tupakointi moninkertaistaa riskin sairastua hammas- ja iensairauksille.

Huono suunterveys vaikuttaa siihen, kuinka paljon bakteereja on miehen kehossa ja spermassa. Sperman poikkeava bakteerimäärä on yksi suurimmista syistä miehen hedelmällisyyden laskulle. Suun tulehdus saattaa vaikeuttavaa ja pidentää raskauden alkua, koska tulehdus rasittaa kehon normaalia toimintaa.

1234-malli

Terveys ja  hyvinvointi ovat pitkän ajan kuluessa huollettavia asioita. Pikakassa-palvelua näissä asioissa ei ole. Hedelmällisyys liittyy kiinteästi terveyteen ja hyvinvointiin.  

Tässä animaatiossa on kerrottu asioita, jotka kannattaa huomioida terveyden, hyvinvoinnin ja hedelmällisyyden lisäämiseksi! 1234-malli kertoo, mitä sinun tulee huomioida 1234 päivää ennen toivottua raskautta!

 

Kivesten omatarkkailu

Nyytit, säkit ja pallit

Oletko ikinä miettinyt miksi kivekset roikkuvat kehon ulkopuolella? Eikö se ole aika vaarallinen paikka elämän jatkumisen kannalta elintärkeille elimille? Sydän on laitettu rintaonteloon kylkiluiden suojaan ja aivot ovat kovan luisen kallon sisällä. Naisen sukusolut ovat piilossa ja turvassa lantiossa. Miksi siis kivekset on ”heitetty säkkeihin” heiluskelemaan kehosta irti?

Kukaan ei tiedä asian lopullista totuutta, mutta useita väittämiä on esitetty, miksi laajalti varsinkin nisäkkäillä tämän kaltainen järjestely on lajin säilymisen kannalta edullista. Tiedetään varmuudella, että kivesten lämpötila on oltava noin 2 celsiusastetta viileämpi kuin kehon lämpötila. Viileät kivekset toimivat kunnolla. 2 celsiusastetta alempi kivesten lämpötila vähentävää siittiöiden perimän vaurioita sekä niiden muodostumisen että varastoinnin aikana.

Toisaalta ollaan todettu, että lämpötilan äkillinen nousu sperman saapuessa naisen emättimen kautta kohtuonteloon ja edelleen munajohtimiin, toimii signaalina siittiön aktivoimiseksi hedelmöityksen valmisteluun.

Anatomisesti kivekset on suunniteltu siten että viileämmän lämpötilan ylläpitäminen on mahdollista. Kiveksiä ympäröi lihas (musculus cremaster), joka supistuu ja vetää kivekset lähemmäksi kehoa, kun kivekset ovat viileät. Sama lihas rentoutuu, kun kivesten lämpötila nousee, jolloin ne roikkuvat kauempana kehosta ja sen lämmöstä. Isohko määrä verisuonia heti kivesten yläpuolella toimii myös eräänlaisena lämmönvaihtimena.  Suonisto jäähdyttää veren, kun se tulee kehosta ja jatkaa matkaa kiveksiin. Tämän verisuonikimpun laskimoiden epänormaali laajentuminen (varicocele) voi häiritä tätä jäähdytystoimintoa, mikä johtaa kiveen lämpötilan nousuun.

Kivesten lämpötilaa nostaa esimerkiksi korkea kuume, paljussa oleilu tai vaikkapa saunominen. Lisäksi on olemassa monia muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kiveksen lämpötilan nousuun hetkellisesti tai jopa pysyvästi. Ylipainon, vähäisen fyysisen aktiivisuuden, istumatyön ja yli kahden tunnin ajomatkan on osoitettu aiheuttavan huomattavaa kiveksen lämpötilan nousua. Läppäri lämpiää pohjastaan, joten sen pitäminen sylissä nettiä selatessa lämmittää myös kivekset. Kireissä boxereissa tai piukoissa housuissa ei ole kiveksille laskeutumistilaa jäähdyttelyyn.

Kannattaako siis saunassa tai pitkällä ajomatkalla istua kylmäkallen päällä? Kivesten viilentämisestä esimerkiksi kylmäpakkauksen avulla on tehty tutkimusta. Tämän hetkisten tutkimustulosten perusteella ei voida sanoa, että kylmäkallen käytön hyödyllisyydestä miehen hedelmällisyydelle olisi riittävästi näyttöä.

Lue lisää:

Nikolopoulos, I., Osman, W., Haoula, Z., Jayaprakasan, K., and Atiomo, W. (2013). Scrotal cooling and its benefits to male fertility: a systematic review. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 33 (4), 338-342.

Kivuliaat kuukautiset eivät ole normaalit. Lue lisää aiheesta sivuilta moona.info!

Jos pohdit mitä on endometrioosi, PCOS, vulvodynia ja adenomyoosi, täältä löydät lisää tietoa: Korento ry.

HPV-esite, klikkaa kuvasta PDF-tiedosto