Tutustu vauvaasi

with No Comments

Tutustu vauvaasi

Vauva aistii ja liikkuu -tutustu vauvaasi jo raskausaikana! Raskausaika on vain alku koko elämän kestoiselle taipaleelle lapsesi kanssa. Alkuraskaus voi olla väsyttävä ja stressaava ja voi olla vaikeaa löytää yhteys omaan vauvaan. Kun raskaus etenee ja vatsa kasvaa, alat tuntea itsesi enemmän äidiksi. Helpottaaksesi sopeutumista uuteen äitiyteen, vietä hieman aikaa tutustuaksesi vauvasi kanssa jo raskausaikana. Vauvaan tutustuminen auttaa luomaan siteen vauvasi kanssa. Sinun ja vauvasi varhainen vuorovaikutus alkaa jo vauvan ollessa kohdussa. Vauvan ollessa kohdussa vuorovaikutus on ruumiillista vuoropuhelua sinun ja vauvasi välillä. Rakennat kuvaa vauvastasi omien kokemuksiesi kautta, mietit itseäsi vauvana, rakennat kuvaa itsestäsi äitinä ja tätä kautta luot varhaista vuorovaikutusta kehittyvään vauvaan.

Tunne vauvasi

Kuvittele millainen tuleva vauvasi on. Monet äidit ajattelevat vauvaansa jo heti alkuraskaudesta saakka. Ajattelemalla, että vauvasi on oikea ihminen, jolla on omat tarpeensa, tunteensa ja tapansa, asetat alun sinun ja vauvasi väliselle suhteelle. Opit tuntemaan vauvaasi vähitellen; onko hän aktiivinen, uninen sekä mihin liikkeisiin ja ääniin vauvasi reagoi. Ultraäänikuvan pitäminen näkyvillä muistuttaa sinua jatkuvasti vatsassa kasvavasta vauvastasi.

Vauvasi tutkii kohtua erilaisten aistimusten avulla. Vuoropuhelu sinun ja kohdussa olevan vauvasi välillä tapahtuu liikkeiden, äänten, rytmien, kosketusten, makujen ja tuntoaistien avulla. Vauva leikkii kohdussa napanuoralla, koskettelee, imee ja leikkii sillä. Vauva saa kohdussa iho- ja tuntoelämyksiä. Vauva näkee kohdussa ollessaan unia ja silmiään painelemalla näköaistimuksia. Kohdussa ollessaan vauvallesi kehittyy myös makuaisti, vauva maistaa lapsiveden maun, jonka vauva sitten tunnistaa heti synnyttyään rinnoissasi.

Hiero raskausmahaasi, tähän voit käyttää apuna öljyä tai rasvaa. Vatsan hierominen on turvallista ensimmäisen kolmanneksen jälkeen ja toimii myös hyvänä rentoutuskeinona. Samalla pystyt ajattelemaan vauvaasi ja puhua tälle. Voit myös pyytää puolisoasi hieromaan. Myös kylpy toimii hyvänä paikkana rentoutua ja keskittyä kohdussa kasvavaan vauvaasi.

Auta myös puolisoasi tutustumaan vauvaanne. Jos annat puolisollesi mahdollisuuden olla mukana alusta lähtien, on turvallisen kiintymyssuhteen kehittyminen myös toisen vanhemman kanssa helpompaa. Puolisosi voi helposti jäädä ulkopuoliseksi, sillä raskausajan muutokset näkyvät ja tuntuvat sinun kehossasi. Kerro puolisollesi kehossasi tapahtuvista muutoksista ja tuntemuksista sekä vauvanne liikkeistä, jotta myös puolisosi voi tuntea ne. Auta puolisoasi tutustumaan ja kiintymään vauvaan rohkaisemalla häntä koskettamaan vatsaa ja tunnustelemaan vauvan liikkeitä sekä puhumaan ja laulamaan vauvalle, jotta myös toisen vanhemman ääni tulee vauvalle tutuksi. Ota puolisosi myös mukaan neuvola- ja ultraäänikäynneille.

Äänet kohdussa

Vauvasi kuulo kehittyy koko ajan ja suunnilleen raskausviikolta 23 saakka vauvasi kuulee sydämesi sykkeen ja vatsasi pitämät äänet sekä tietää, koska olet valveilla, nukut tai kävelet. Hän alkaa myös kuulla ääniä kohdun ulkopuolelta. Vauva pystyy myös erottamaan sinun äänesi muista äänistä. Lämmin äänesi saa vauvan kokemaan mielihyvää jo kohdussa, jonka vauva ilmaisee liikkein, ilmein ja elein. Sinun äänesi on olemassa vauvaa varten ja vauvasi tietoisuus rakentuu sinun äänesi kautta. Kun vauva kuulee äänesi jo kohdussa ollessaan, auttaa se häntä kiinnittymään sinuun syntymän jälkeen.

Puhu ja laula vauvallesi. Reagoi vauvasi potkuihin hieromalla vatsaasi tai puhumalla vauvallesi kun tämä liikkuu. Vauvallesi on ensisijaisen tärkeää kohdun olotila ja oman äidin, sinun, äänesi puhuttuna tai laulettuna. Sinun äänesi kohdussa kasvavalle vauvallesi stimuloi eli ärsyttää ja ravitsee vauvaa hyvällä tavalla. Syntyessään vauvasi muistaa kohdunsisäistä äänimaailmaa, rauhoittuu sydämensykkeesi kuulleessaan ja valpastuu kuullessaan tutun, hänelle laulamasi laulun.

Vauvasi liikkeet

Vauvan liikkeet ovat keskushermoston säätelemiä. Mikäli keskushermosto saa tarpeeksi ravinteita ja happea istukan kautta, vauvasi liikkuu normaalisti. Vauvasi liikkeet kohdussa kuvastavat siis sitä, että vauvasi voi hyvin. Alat tuntea vauvasi liikkeitä raskausviikoilla 16–20. Jos odotat ensimmäistä lastasi, tunnet vauvan liikkeet noin kaksi viikkoa myöhemmin kuin odottaja, jolla on jo lapsia. Jos et ole tuntenut vauvan liikkeitä raskausviikkoon 24 mennessä, ota yhteyttä neuvolaan. Siellä voidaan kuunnella vauvan syke sekä ohjata muihin tutkimuksiin tarvittaessa.

Vauvan liikkeiden määrä vaihtelee yksilöllisesti. Jokaisella vauvalla on yksilöllinen liikkumisrytminsä, eikä oman vauvan liikkeitä pidä verrata muiden vauvoihin tai omiin aikaisempiin raskauksiin. Tavallisesti vauva liikkuu kohdussa noin 3–50 kertaa tunnissa. Tunnet vauvasi kaikista liikkeistä noin 80–90 %. Raskausviikoilla 28–34 vauvasi liikkuminen on runsainta.

Vauvasi alkaa liikkua jo paljon ennen kuin alat tuntea liikkeitä. Liikkeet myös muuttuvat vauvan kasvaessa ja kehittyessä kohdussasi. Vauvasi liikkuu eri tavoin. Vauva potkii, liikuttaa käsiään, kääntyilee ja pyörittää päätään. Vauvallasi saattaa myös olla kohdussa olleessaan hikka, mutta sitä ei yksinään lasketa liikkeeksi. Raskausviikon 32 jälkeen vauvasi liikkeet saattavat muuttua luonteeltaan kääntyilyksi ja töytäisymäiseksi vähentyneen tilan vuoksi, mutta vauvan liikkeiden määrän tulisi pysyä samana. Vauvasi ei liiku kaiken aikaa vaan myös vauvasi täytyy levätä ja nukkua välillä. Loppuraskautta kohden vauvasi lepää pidempiä aikoja. Nämä lepovaiheet kestävät normaalisti 20–40 minuuttia, mutta voivat olla välillä myös hieman pidempiä.

Vauvan liikkeiden tunnistaminen voi olla haastavaa. On asioita, jotka voivat vaikuttaa siihen miten tunnet vauvasi liikkeitä. Liikkeiden tuntemiseen vaikuttavat liikkeiden voimakkuus, vauvan asento kohdussa, istukan sijainti sekä suunta johon vauva potkii. Myös odottajan runsas ylipaino, tupakointi ja ensimmäinen raskaus voivat vaikuttaa liikkeiden tuntemiseen. Joskus voi olla myös haastavaa erottaa vauva liikkeitä supistuksien aikana.

Vauvan liikkeet raskausviikoittain

 • 7–8 viikkoa: vauvasi alkaa tehdä yleisiä liikkeitä kuten kääntyä sivuttain tai tehdä yksittäisiä hätkähteleviä liikkeitä
 • 9 viikkoa: vauvallasi voi olla hikka. Vauva voi myös liikuttaa käsiään ja jalkojaan. Tässä vaiheessa vauva alkaa myös harjoitella imemistä ja nielemistä
 • 10 viikkoa: vauvasi osaa liikuttaa päätään sekä koskettaa käsillään kasvojaan, avata suutaan sekä venytellä
 • 11 viikkoa: vauvasi osaa haukotella
 • 12 viikkoa: vauvasi liikkeet muuttuvat kehittyneimmiksi luuston kehittyessä
 • 14 viikkoa: vauvasi osaa liikuttaa silmiään
 • 15 viikkoa: vauvasi osaa imeä peukaloaan
 • 20–24 viikkoa: alat tuntea vauvasi liikkeitä. Aluksi liikkeet voivat tuntua lepattavalta, kuplivalta tunteelta. Joskus liikkeet voivat tuntua ilmalta vatsassa
 • 24–28 viikkoa: saatat tuntea, kun vauvalla on hikka. Tätä ei kuitenkaan lasketa vauvan liikkumiseksi. Saatat myös huomata vauvallasi olevan vuorokausirytmin. Tämä rytmi poikkeaa usein omasta rytmistäsi. Saatat myös huomata vauvasi reagoivan ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten koviin ääniin
 • 29: tunnet vauvasi liikkeet paremmin myös vatsan ulkopuolelta. Liikkeet voivat tuntua kääntyilyltä sekä liikuskelulta ja voit myös tuntea potkuja vauvan liikuttaessa raajojaan
 • 32 viikkoa: vauvan liikkeet lisääntyvät viikko viikolta
 • 36–40 viikkoa: Vauvallasi on vähemmän tilaa liikkua ja tunnet vauvasi liikkeitä käsien ja jalkojen työtäisyinä sekä potkuina kylkiluihin, riippuen vauvan tarjonnasta. Vaikka liikkeet ovat nyt hieman erituntuisia kuin aiemmin, ei niitä kuuluisi tuntua aiempaa vähempää.

Tutustu vauvasi liikkeisiin

Vauvasi liikkeet ovat tärkein mittari kertomaan vauvasi hyvinvoinnista kohdussa. Ei ole olemassa lukua siitä, kuinka monta vauvan liikettä sinun tulisi tuntea päivittäin. Ei siis ole syytä pitää tarkkaa kirjaa siitä, kuinka paljon vauvasi liikkuu. Tärkeää on oman vauvasi liikkumisen ja rutiineiden tunteminen. Tällä tavoin pystyt tunnistamaan muutokset vauvasi hyvinvoinnissa liikkeiden kautta. Vauvasi liikkeisiin vaikuttaa jo raskausaikana myös se, millaisen temperamentin vauva omaa. Siksi vauvan liikkeisiin kannattaa tutustua jo varhain, näin opit tunnistamaan vauvasi luonnetta jo kohdussa. Sinun ja vauvasi yhteiset hetket ja tunnetilat rakentuvat ja löytyvät jo vauvan ollessa kohdussa. Tunnistat vauvasi liikkeitä ja hiljaisuuden, uni- ja valverytmin. Osaat vastata vauvasi liikkeisiin ja tulkita niitä. Kun vastaat vauvan liikkeisiin, tämä aktivoituu kohdussa ja alkaa vastata liikkeillä takaisin sinulle.

Kun raskaus etenee, helpottuu vauvan rytmiin ja liikkeisiin tutustuminen. Opit tuntemaan, mikä on normaalia sinun vauvallesi ja huomaat, jos vauvasi liikkuminen muuttuu. On hyvä panna merkille, mihin aikaan vuorokaudesta vauvasi liikkuu eniten. Tavallisesti vauvat liikkuvat eniten iltaa kohden. Jos olet kiireinen etkä tunne vauvasi liikkeitä kunnolla päivän mittaan tai et ole ehkä keskittynyt tunnustelemaan vauvan liikkeitä, voi olla hyvä idea asettua päivittäin hetkeksi aloilleen ja keskittyä vauvan liikkeisiin. Mikäli olet huolissasi vauvasi liikkumisesta, tee liikelaskenta ohjeiden mukaisesti.

Liikelaskenta

Vauvasi liikkeiden laskeminen eli liikelaskenta on menetelmä, jonka avulla vauvan hyvinvointia kohdussa voidaan tarkkailla. Liikelaskenta edellyttää sinulta aktiivisuutta ja saattaa toki aiheuttaa myös ylimääräistä huolta vauvastasi. Liikelaskenta on kuitenkin edullinen ja helppo tapa varmistua vauvasi hyvinvoinnista. Sinulle neuvotaan neuvolassa miten liikelaskenta tehdään, saat myös mukaan kirjallisen ohjeistuksen mukaasi. Liikelaskentaa toteutetaan tarvittaessa, mikäli sinulla herää huoli vauvasi liikkeistä.

Suomen neuvoloissa odottaville äidille ohjataan liikelaskenta. Kaikille raskaana oleville ohjataan liikelaskenta. Liikelaskentaa suositellaan tehtäväksi raskausviikon 32 jälkeen tarvittaessa ja lasketunajan ohitettua päivittäin. Jos raskauteen liittyy jokin riski, kuten diabetes, verenpaineen nousu tai sikiön kasvu normaalia pienempänä, tulee liikelaskentaa toteuttaa raskausviikon 32 jälkeen päivittäin.

Liikelaskennan voit toteuttaa mihin aikaan päivästä tahansa, mutta eniten vauva liikkuu useimmiten iltaisin, juuri kun sinun tulisi mennä nukkumaan. Liikelaskenta toteutetaan kylkimakuu asennossa. Kyljelläsi maatessa tunnet vauvasi liikkeet paremmin, kuin istuessasi tai seistessäsi. Asetu siis jommallekummalle kyljellesi makaamaan ja kirjaa ylös tai laske mielessäsi kaikki vauvasi liikkeet, jotka tunnet tunnin aikana. Kaikki selvästi erilaiset liikkeet, potkut, muljahdukset, töytäisyt lasketaan liikkeeksi. Ainut, jota ei luokitella vauvasi liikkeeksi, on hikka. Jos tunnet vähemmän kuin 10 liikettä tunnin aikana, vauvasi on rauhallinen, eivätkä liikelaskennan kriteerit täyty, voit koettaa herätellä vauvaasi liikkumaan.

 • Pysähdy, rentoudu ja syö jotakin, vauvasi saattaa herätä kun olet hetken paikoillasi
 • Juo jotakin kylmää, vauvasi saattaa tuntea lämpötilan vaihtumisen ja koettaa liikkua kylmää karkuun.
 • Kylmä sokeripitoinen juoma saattaa antaa vauvallesi energiaa ja rohkaista liikkumaan
 • Vaihda asentoa
 • Kovan musiikin kuuntelu tai oven paukauttaminen voivat saada vauvasi reagoimaan ääneen ja lisätä liikehdintää

Mikäli vauvasi liikkuu runsaasti, sinun ei tarvitse laskea liikkeitä koko tuntia. Jos vauvasi alkaa liikkua kaikki on todennäköisesti hyvin, pidä kuitenkin silmällä vauvasi liikkeitä jatkossakin, jotta voit reagoida niiden muuttumiseen. Ota yhteys neuvolaan tai synnytysvastaanottoon, mikäli olet tehnyt liikelaskennan ohjeiden mukaisesti ja sen ehdot eivät täyty, vauvasi ei ala reagoida meteliin tai muihin herättelyihin tai vauvasi liikkeet ovat huomattavasti vähentyneet nopealla aikavälillä tai vähitellen päivien aikana. Myös, jos huolestut siitä, että vauvasi liikkeet ovat äkillisesti lisääntyneet tai muuttuneet vauvallesi epätavallisiksi ota yhteys neuvolaan tai synnytysvastaanottoon. Epänormaaleita liikkeitä ovat äkilliset, sätkivät liikkeet sekä myös hitaat ja veltot liikkeet.

Vauvan epänormaali liikkuminen

Vauvan vähentyneestä liikkumisesta puhutaan silloin kun liikkeitä tuntuu alle 10 tunnissa viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Vauvan vähentynyt liikkuminen kohdussasi voi viitata siihen, että vauvallasi on hätä. Sinun havaintosi vauvasi liikkeiden vähentymisestä voivat auttaa havaitsemaan vauvaasi uhkaavan vaaran. On useita syitä, miksi vauvasi liikkeet voivat vähentyä. Vaikka kaikki syyt liikkeiden vähenemiselle eivät ole hälyttäviä, on aina oltava yhteydessä neuvolaan tai synnytysvastaanottoon, mikäli vauvasi liikkeet ovat vähentyneet. Liikkeiden vähentyminen on yhdistetty vakaviin ongelmiin sikiön voinnissa ja tästä syystä vauvasi vointi tulee aina tarkistaa. Vauvasi vähentyneet liikkeet voivat liittyvät joihinkin seuraavista tekijöistä:

 • Vauvasi unijakso
 • Sinun stressisi
 • Sinun liian vähäinen ravinnonsaanti tai nesteytys
 • Ennenaikainen sikiökalvojen puhkeaminen
 • Vauvan hidastunut kasvu
 • Istukan toimintahäiriö
 • Istukan ennenaikainen irtoaminen
 • Vauvan heikentynyt hapensaanti, joka voi johtua esimerkiksi napanuoran puristumisesta tai kiertymisestä
 • Päihteiden, kuten alkoholin, huumeiden tai tupakan käyttö
 • Liian vähäiseen tai liian suuri lapsivesimäärä
 • Ennenaikainen synnytys
 • Vauvan poikkeava rakenne
 • Kohdunsisäinen kuolema

Vauvasi liikkeet saattavat myös lisääntyä äkillisesti. Jos vauvasi lisääntyneet liikkeet johtuvat vauvan voinnin huononemisesta, seuraa lisääntyneitä liikkeitä yleensä jakso, jossa liikkeet ovat vähentyneet. Vauvan lisääntyneitä liikkeitä voivat aiheuttaa liiallinen sokerin tai kofeiinin saanti sekä myös jotkin lääkkeet. Myös vähentynyt hapensaanti voi aluksi aiheuttaa liikkeiden lisääntymistä. Vähentynyt ja estynyt verenvirtaus napanuoran kautta voi myös aiheuttaa vauvan epätavallista liikehdintää.

Vauvan sydänäänet

Nykyään vauvan vointia voi seurata kotona myös kotidoppler laitteella, jolla voi kuunnella vauvan sydänääniä. Kotioloihin tarkoitettu doppler laite ei anna riittävää tietoa vauvan hyvinvoinnista ja sitä ei tulisi käyttää, mikäli huomaat vauvasi liikkeiden vähentyneen. On mahdotonta määrittää syytä liikkeiden vähenemiselle ilman tarkempia tutkimuksia. Vauvasi sydänäänet kuitenkin kertovat vain sen, että vauva on elossa ja sydänäänten kuunteluun tarvitaan aina ammattilainen kertomaan, mitä mikäkin tarkoittaa.

Kotidoppler saattaa häiritä tutustumista vauvaasi, tutustumistasi vauvasi liikkeisiin, vauvasi rytmiin, temperamenttiin, jotka kertovat enemmän vauvan hyvinvoinnista kuin kotikonstein kuunnellut sydänäänet. Lisäksi kotidopplerin käyttö aiheuttaa huolta, mikäli et onnistu löytämään sillä vauvasi sydänääniä.

 

Katso täältä linkit aiheesta