FAQ

with No Comments

Usein kysyttyä raskauden toteamiseen ja alkuraskauteen liittyen (klikkaa kysymystä, niin pääset vastaukseen!):

 

Milloin raskaustesti näyttää luotettavan tuloksen?

Voinko olla raskaana, vaikka käytimme ehkäisyä?

Kuukautiset ovat viikon myöhässä, mutta raskaustesti on negatiivinen. Voinko silti olla raskaana?

Onko tämä raskaustestin tulos positiivinen vai haamuplussa?

Milloin otan yhteyttä neuvolaan, kun olen tehnyt positiivisen raskaustestin?

Tein raskaustestin viikko sitten, jolloin tulos oli positiivinen. Nyt testi näyttää negatiivista. Miten tämä on mahdollista?

Mitä alkuraskauden oireet ovat?

Voiko raskausoireita olla jo ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa ja raskaustesti näyttää positiivista?

Raskausoireet hävisivät, voinko silti olla vielä raskaana?

Tein positiivisen raskaustestin, mutta nyt on veristä vuotoa. Mitä tämä on?

Milloin pääsen ensimmäiseen ultraan?

Join alkoholia ennen kuin tiesin olevani raskaana. Onko tämä voinut vahingoittaa sikiötä?

Vaikuttaako pitkäaikainen sairauteni raskauteen?

 

Milloin raskaustesti näyttää luotettavan tuloksen?

Herkimmät kotona tehtävät raskaustestit voivat antaa tuloksen jopa neljä päivää ennen kuukautisten odotettua alkamispäivää. Koska jokaisen kuukautiskierto on kuitenkin yksilöllinen, raskaustesti on luotettavinta tehdä muutama päivän-viikon kuluttua siitä, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen, tulee ottaa huomioon pisin kierto. Jos ei tiedä, milloin kuukautisten pitäisi alkaa, raskaustesti kannattaa tehdä aikaisintaan 19 päivän kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä.

Raskaustesti perustuu hCG:n eli istukkahormonin mittaukseen. Hormonia on naisen elimistössä vain hänen ollessaan raskaana. HCG erittyy istukasta verenkiertoon ja sitä kautta myös virtsaan. HCG:tä alkaa erittyä kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohtuun. Tämä tapahtuu noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä.

Raskaustestiä ei kannata tehdä liian aikaisin, sillä tulos saattaa silloin näyttää negatiivista, vaikka olisitkin jo raskaana.

Hyvin varhain tehtyyn raskaustestiin liittyy väärän negatiivisen mahdollisuuden lisäksi myös se tosiasia, että ns. biokemiallisia raskauksia alkaa aika usein, joista ei sitten kuitenkaan kehity todellista, jatkuvaa raskautta. Tällöin munasolu hedelmöittyy, mutta se ei kunnolla pääse kiinnittymään kohdun limakalvolle eikä raskaus etene. Kuukautiset tulevat joko normaalisti tai hiukan myöhässä, ja ellei raskaustestiä olisi tehty, mikään ei olisi viitannut raskauteen.

Luotettavimman tuloksen saa, kun raskaustestin tekee aamun ensimmäisestä virtsasta. Runsas juominen ennen raskaustestin tekoa voi laimentaa virtsaa niin, että raskaustesti voi näyttää virheellisesti negatiivista. On tärkeää lukea huolellisesti kyseisen raskaustestin ohjeet.

 

Voinko olla raskaana, vaikka käytimme ehkäisyä?

Raskaus on aina mahdollinen, jos on ollut sukupuoliyhdynnässä. Monet raskaudenehkäisymenetelmät ovat kuitenkin oikein käytettynä luotettavia.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät (esim. e-pillerit, minipillerit ja hormonikierukka) ehkäisevät raskauksia hyvin. Ehkäisyä tulee kuitenkin käyttää ohjeiden mukaisesti. Jos esimerkiksi ehkäisypillereitä ei ota säännöllisesti, niiden ehkäisyteho laskee ja raskauden todennäköisyys on suurempi.

Kondomi on oikein käytettynä melko luotettava ehkäisyväline. Jos kondomi hajoaa sukupuoliyhdynnän aikana tai sitä ei käytetä sukupuoliyhdynnän alusta loppuun, on raskauden todennäköisyys suurentunut.

Miten kondomia käytetään? Katso tästä video!

Jos epäilee ehkäisyn epäonnistuneen, voi hakea apteekista jälkiehkäisypillerin mahdollisimman pian yhdynnästä. Jälkiehkäisypilleri ei estä raskautta 100 prosenttisesti. Jälkiehkäisymenetelmänä voidaan käyttää myös lääkärin asettamaa kuparikierukkaa. Se on tehokkain jälkiehkäisymenetelmä.

Lisää tietoa jälkiehkäisystä löydät täältä!

Jos epäilee raskautta, voi aina tehdä raskaustestin. Raskaustesti kannattaa tehdä ainakin, jos kuukautiset jäävät tulematta, alkavat myöhässä tai vuoto on tavallisesta kuukautisvuodosta poikkeavaa. Raskaustesti kannattaa tehdä viikon kuluttua siitä, kun kuukautisten olisi kuulunut alkaa. Testejä saa ostettua osasta päivittäistavarakaupoista tai apteekeista. Raskaustestin tekemiseksi voi myös ottaa yhteyttä esimerkiksi terveyskeskukseen, koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon.

 

Kuukautiset ovat viikon myöhässä, mutta raskaustesti on negatiivinen. Voinko silti olla raskaana?

Raskauden mahdollisuus on otettava huomioon, jos on ollut yhdynnässä ja kuukautiset jäävät pois.

Jos epäilee olevansa raskaana, mutta raskaustesti on negatiivinen, kannattaa raskaustesti uusia aikaisintaan muutaman päivän kuluttua. Jos raskaustesti näyttää edelleen negatiivista, mutta uskoo olevansa raskaana, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kuukautisten pois jäämiseen voi olla myös muita syitä kuin raskaus. Esimerkiksi stressi, nopea laihduttaminen, runsas liikunta, syömishäiriö tai jotkin yleissairaudet voivat aiheuttaa kuukautisten pois jäämisen. Jos useammat kuukautiset jäävät pois ja raskaustesti on negatiivinen, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Katso myös: Milloin raskaustesti näyttää luotettavan tuloksen?

 

Onko tämä raskaustestin tulos positiivinen vai haamuplussa?

Yleensä haaleakin viiva tarkoittaa raskautta, jos se on saman sävyinen kuin kontrolliviiva. Testistä saattaa olla hyvin tarkkaan katsottaessa havaittavissa valkoisesta taustasta hieman eri sävyisenä valkoisena erottuva alue. Tällöin kyseessä ei ole positiivinen testitulos.

Raskauden alkaessa hCG- eli istukkahormonin pitoisuus lisääntyy nopeasti. Jos on epävarma tuloksesta, kannattaa tehdä uusi testi muutaman päivän päästä. Normaalissa raskaudessa viiva on yleensä selkeästi vahvempi, kun tehdään uusi testi muutaman päivän päästä.

Katso myös: Milloin raskaustesti näyttää luotettavan tuloksen?

 

Milloin otan yhteyttä neuvolaan, kun olen tehnyt positiivisen raskaustestin?

Neuvolaan on hyvä ottaa yhteyttä, kun kuukautiset ovat jääneet pois ja raskaustesti näyttänyt positiivisen tuloksen.

 

Tein raskaustestin viikko sitten, jolloin tulos oli positiivinen. Nyt testi näyttää negatiivista. Miten tämä on mahdollista?

On mahdollista, että varhain tehdystä testistä tulee positiivinen tulos, mutta myöhemmin tehtävä tulos on negatiivinen. Tällöin usein kyseessä on hyvin varhainen keskenmeno. Tähän liittyy yleensä myös kuukautisvuodon kaltaista vuotoa.

Jos kuukautiset eivät kuitenkaan ala muutaman päivän sisällä ja testi on edelleen negatiivinen, olisi hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Hyvin herkkien raskaustestien ongelmana on, että raskaudesta saa tietää hyvin varhaisessa vaiheessa raskautta, jolloin varhaisen keskenmenon todennäköisyys on suuri. Ilman raskaustestiä ei välttämättä olisi lainkaan huomannut olleensa raskaana.

 

Mitä alkuraskauden oireet ovat?

Usein raskauden ensimmäinen oire on kuukautisten poisjääminen. Muita ensioireita saattavat olla rintojen arkuus, väsymys, pahoinvointi, alavatsatuntemukset ja tihentynyt virtsaamisen tarve. Jokainen raskaus on kuitenkin erilainen ja myös raskausoireiden esiintyminen on hyvin yksilöllistä. Jollain alkuraskaus on myös täysin oireeton.

Jos pohtii raskauden mahdollisuutta, ei kannata luottaa vain raskausoireiden ilmaantumiseen. Niiden esiintyminen tai puuttuminen ei vielä kerro mitään raskauden mahdollisuudesta.

Lue lisää alkuraskauden oireista täältä!

 

Voiko raskausoireita olla jo ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa ja raskaustesti näyttää positiivista?

Raskausoireiden esiintyminen on yksilöllistä ja jotkut naiset saattavat tuntea ensimmäisiä oireita jo ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa.

Katso myös: Mitä alkuraskauden oireet ovat?

Raskaustesti näyttää positiivisen tuloksen kuukautisten odotetun alkamisajankohdan aikoihin.

Katso myös: Milloin raskaustesti näyttää luotettavan tuloksen?

 

Raskausoireet hävisivät, voinko silti olla vielä raskaana?

Raskausoireiden esiintymisestä tai niiden puuttumisesta ei voi päätellä raskauden tilaa. Jokainen raskaus on erilainen ja raskausoireiden esiintyminenkin on yksilöllistä.

Monet tavalliset alkuraskauden oireet ovat voimakkaimmillaan ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana eli ennen raskausviikkoa 13. Toisella raskauskolmanneksella osa oireista usein vähenee tai loppuu kokonaan.

 

Tein positiivisen raskaustestin, mutta nyt on veristä vuotoa. Mitä tämä on?

Alkuraskauden verinen vuoto voi olla merkki keskenmenosta. Verenvuoto ei kuitenkaan aina tarkoita, että raskaus olisi mennyt kesken.

Raskaana olevista 25 %:lla on niukkaa veristä vuotoa kuukautisten alkamisajankohdan aikoihin. Joka viidennellä raskaana olevalla esiintyy veristä vuotoa ennen 20. raskausviikkoa. Näistä puolessa raskaus jatkuu normaalisti.

Verenvuoto voi tulla myös limakalvoilta. Raskausaikana hormonimuutokset voivat herkistää limakalvoja. Esimerkiksi yhdynnän jälkeen limakalvoilta voi tulla niukkaa veristä vuotoa. Niukka verinen vuoto kuukautisten alkamisajankohdan aikoihin on tavallinen oire, joka ei välttämättä viittaa keskenmenoon.

Jos vuoto on kuukautisvuotoa runsaampaa ja siihen liittyy alavatsakipuja, keskenmenon todennäköisyys on suurempi. Keskenmenoa epäiltäessä voidaan mitata verikokeesta hCG eli istukkahormonin pitoisuus, tehdä ultraäänitutkimus tai sisätutkimus.

Alkuraskauden verenvuodossa ei ikävä kyllä ole hoitokeinoja, joilla voitaisiin estää mahdollinen keskenmeno. Usein on vain odotettava ja seurattava tilannetta. Yksi keskenmeno ei lisää keskenmenon riskiä seuraavassa raskaudessa.

Aina, jos verenvuoto huolestuttaa, kannattaa olla yhteydessä neuvolaan.

Jos vuoto on runsasta tai siihen liittyy kovia alavatsakipuja, on aina oltava yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

 

Milloin pääsen ensimmäiseen ultraan?

Suomessa kaikilla raskaana olevilla on oikeus kahteen maksuttomaan ultraäänitutkimukseen. Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 11-13. Tätä kutsutaan varhaisraskauden yleiseksi ultraäänitutkimukseksi. Tutkimus liittyy vapaaehtoisiin sikiöseulontoihin.

Lue lisää sikiöseulonnoista täältä!

Seulontaultraäänitutkimusta ennen saatetaan tehdä varhaisraskauden ultraäänitutkimus, jos alkuraskaudessa esiintyy verenvuotoa tai voimakasta kipua ja epäillään kohdunulkoista raskautta. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus saatetaan tehdä myös, jos muuten ei pystytä laskemaan hedelmöittymisen ajankohtaa (esim. epäsäännöllinen kierto).

Jos ultraäänitutkimuksiin haluaa jo ennen sikiöseulontoja, voi varhaisraskauden ultraan hakeutua omakustanteisesti yksityisille lääkäriasemille. Ajan voi varata heti, kun on tehnyt positiivisen raskaustestin. Ultra voidaan tehdä raskausviikolta 7 alkaen.

Lue lisää ultraäänitutkimuksista ja sikiöseulonnoista täältä!

 

Join alkoholia ennen kuin tiesin olevani raskaana. Onko tämä voinut vahingoittaa sikiötä?

Raskausaikana äidin nauttimat aineet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön. Sikiö on herkkä monille aineille. Varmasti turvallista rajaa alkoholin käytölle raskauden missään vaiheessa ei ole.

Todennäköisesti kohtuullinen alkoholinkäyttö (noin kaksi annosta kerralla) aivan alkuraskaudessa ennen kuin on vielä tiennyt olevansa raskaana ei ole vahingoittanut sikiön kehitystä. Mitä enemmän alkoholia on käyttänyt sitä suurempi on riski. Erityisesti humalajuomista ja päivittäistä alkoholin käyttöä tulisi välttää, jos on mahdollista, että on raskaana.

Paljonko on yksi annos alkoholia? Katso täältä!

Jo raskautta suunnitellessa on hyvä miettiä omaa alkoholin käyttöään. Alkoholi vaikeuttaa hedelmöittymistä ja lisää keskenmenon todennäköisyyttä. Jos raskaus on suunnitelmissa ja ehkäisyn käyttö lopetettu, kannattaa olla kokonaan ilman alkoholia, erityisesti ovulaation ja kuukautisten välillä.

Yleisesti raskauden ensimmäinen kolmannes on herkkää aikaa sikiön kehityksessä. Kuukautiset jäävät pois ja raskauden voi todeta kotona tehtävällä raskaustestillä yleensä noin raskausviikolla 5. Voi käydä niin, että on käyttänyt alkoholia ennen kuin on tiennyt olevansa raskaana.

Alkoholin käytön lopettaminen missä tahansa vaiheessa raskautta on sikiölle parempi vaihtoehto kuin käytön jatkaminen.

Jos alkoholin käyttö raskausaikana mietityttää, kannattaa asia ottaa puheeksi jonkun kanssa. Esimerkiksi neuvolasta saa tukea huolien käsittelyyn.

Lisää tietoa päihteistä raskausaikana täällä!

 

Vaikuttaako pitkäaikainen sairauteni raskauteen?

Pitkäaikaisella sairaudella tarkoitetaan lääkärin toteamaa, pysyvää, pitkäkestoista tai usein toistuvaa sairautta. Sairaus voi vaikuttaa raskauden kulkuun tai raskaus voi vaikuttaa sairauden oireisiin. Raskaana olevan naisen pitkäaikaissairaus voi vaatia naisen ja sikiön tarkempaa seurantaa tai lääkityksen muuttamista.

Hoitamaton pitkäaikaissairaus on usein suurempi riski äidille ja sikiölle kuin sairauden hoitoon käytettävät lääkkeet. Sairaudesta riippuen odottavaa naista voidaan seurata neuvolan lisäksi erikoissairaanhoidossa. Osassa pitkäaikaissairauksista on tärkeää, että hoitoa ja seurantaa mietitään terveydenhuollon ammattilaisen kanssa jo ennen raskauden yrittämistä. Jos sinulla on jokin sairaus tai lääkitys, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon jo ennen raskauden yrittämistä. Tai ota yhteys viimeistään heti sen jälkeen, kun huomaat olevasi raskaana.

Lue lisää eri pitkäaikaissairauksista ja raskaudesta täältä!

 

Lähteet:

 • Clearblue. 2015. Clearblue plus raskaustesti. Käyttöohje.
 • Eskelinen, S. 2016. Raskaustestit. Päivitetty 6.5.2016. Luettu 15.2.2017. Linkki
 • Fimlab. 2012. Koriongonadotropiini. Päivitetty 31.7.2012. Luettu 20.2.2016. Linkki
 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. 2017. Koriongonadotropiini (kval), virtsasta. Päivitetty 3.3.2017. Luettu 26.4.2017. Linkki
 • HUS. n.d. Raskaus, imetys ja alkoholi. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • Kivijärvi, A. 2016. Jälkiehkäisy. Lääkärin käsikirja. Päivitetty 10.5.2016. Luettu 20.2.2017. Linkki
 • Kotitesti.fi. 2013. Raskaustesti info. Päivitetty 14.3.2013. Luettu 20.2.2017. Linkki
 • Lääkärikeskus Aava. n.d. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • Naistalo.fi. 2016. Alkuraskauden muutokset. Päivitetty 14.9.2016. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • Naistalo.fi. 2016. Alkuraskauden verinen vuoto. Päivitetty 29.12.2016. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • Naistalo.fi. n.d. Ultraäänitutkimukset ja sikiöseulonnat. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • Oriola Oy. n.d. Apteekin Pregnancy Test. Luettu 20.2.2017. Linkki
 • Rfsu. n.d. Raskaustesti. Testaa varhain. Luettu 20.2.2017. Linkki
 • Suomen apteekkariliitto. 2014. Apteekki raskaustesti ultra. Luettu 20.2.2017. Linkki
 • Tampere. n.d. Perheenlisäystä odottavan ABC. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • THL. 2009. Sikiöseulonnat. Opas raskaana oleville. Tietoa sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien seulonnoista. Linkki
 • Tiitinen, A. 2016. Alkuraskauden vuoto. Lääkärikirja Duodecim. Päivitetty 23.10.2016. Luettu 20.2.2017. Linkki
 • Tiitinen, A. 2016. Jälkiehkäisy. Lääkärikirja Duodecim. Päivitetty 23.9.2016. Luettu 20.2.2016. Linkki
 • Tiitinen, A. 2016. Kuukautisten puuttuminen. Lääkärikirja Duodecim. Päivitetty 29.10.2016. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • Tiitinen, A. 2016. Raskaus ja alkoholi. Lääkärikirja Duodecim. Päivitetty 5.10.2016. Luettu 7.2.2017. Linkki
 • Ylikorkala, O. & Tapanainen, J. (toim.). 2011. Naistentaudit ja synnytykset. 5. uudistettu painos. Helsinki: Duodecim.