with No Comments

Seksi lapsen syntymän jälkeen

On mahdollista, että seksielämä on loppuraskaudessa samanlaista kuin muulloinkin. Tai on mahdollista, että yhdynnät vähenevät loppuraskautta kohden. Nainen voi tuntea olonsa epämukavaksi synnytyksen lähestyessä, hän saattaa pohtia tulevaa ja kääntyä sisäänpäin valmistautuessaan synnyttämään. Tällöin olisi hyvin tärkeää, ettei elämästä poistu yhdyntöjen myötä hellyys, läheisyys ja erityisesti ihokontakti pariskunnan väliltä. Ihokontakti tuottaa molemmissa hyvän olon oksitosiini-hormonia, joka auttaa ylläpitämään turvallista oloa ja mielihyvää vaikkei yhdyntöjä olisikaan. Ihonkontakti säilyttää suhteessa intiimiyden, joka synnytyksen jälkeen johtaa aikanaan takaisin yhdyntöihin. Pelko, huoli, väsymys ja stressi lisäävät adrenaliini- ja kortisolihormonien eritystä, nämä heikentävät oksitosiinin tuotantoa. Rentona ja hyvällä mielellä myös halu herää, kuin luonnostaan.

Seksielämä on yhteinen asia ja on normaalia, että vanhemmaksi tulon jälkeen se muuttuu. Kehokin muuttuu. Parisuhteeseen kuuluvat erilaiset vaiheet. Synnytyksen jälkeen naisen estrogeenitaso laskee ja yhdessä imetyshormonien kanssa tämä voi aiheuttaa luonnollista haluttomuutta. Valvotut yöt, suuri vastuu ja hämmennys kaikesta uudesta voivat lisätä haluttomuutta seksiin.

Kun ihon yhteys säilyy, on helpompi heittäytyä nauttimaan toisen läheisyydestä. Kynnys yhdyntään madaltuu. Sitten kun sen aika on.

Käyttäkää liukastetta yhdynnöissä synnytyksen jälkeen. Estrogeeniä sisältävä liukaste vahvistaa ja parantaa limakalvoja. Yhdyntä kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi ja miellyttäväksi. Ehkäisyksi tähän vaiheeseen sopii parhaiten kondomi, se suojaa naista myös infektioilta, joille hän on synnytyksen jälkeisenä aikana herkempi. Siis vaikka imettää, pitää huolehtia ehkäisystä! Tarkista sopiiko liukaste käytettäväksi kondomin kanssa. Nainen on synnytyksen jälkeen erityisen hedelmällinen.

Muutakin kuin yhdyntä

Toisen seksuaalinen tyydyttäminen on tärkeää. Mitä keinoja siihen on? Pitäkää yllä läheisyyttä. Yhdyntä ei saa olla suorittamista. Seksi on muutakin kuin yhdyntää.

Parisuhteessa intiimiys ja seksi ovat yksinkertaisia asioita, jotka voivat mennä helposti solmuun. Nämä tilanteet eivät ole epänormaaleja tai ainutkertaisia. On normaalia, että monet asiat mietityttävät vauvan syntymän jälkeen. On normaalia, etteivät halut kohtaa. On normaalia, että tulee pettymyksiä. Tämä vaihe menee ohi. Fyysinen toipumisaika synnytyksestä on hyvin yksilöllistä. Synnytyksestä toipuu ja haavat paranevat. Vanhemmuus voi avata uusia ulottuvuuksia parisuhteeseen. Itsetuntemus kasvaa. Avoimuus, rehellisyys ja aitous itseä ja toista kohtaan johtaa kuin itsestään hyviin haluihin ja yhdessä koettuihin seksinautintoihin.


Luento seksuaalisuudesta parisuhteen arjessa

Rakastavassa parisuhteessa on paljon rakkautta ja ihailua. Tällaisessa suhteessa saa tukea omille tunteilleen ja arkeen kuuluu myös innostumista, uppoutumista ja niin sanottua flowta. Rakkaussuhteeseen kuuluu myös seksuaalista toimivuutta ja seksuaalisen alueen jakamista, mutta mikä merkitys seksillä on arkipäivän elämässä? Tule kuuntelemaan psykologi Keijo Markovan nettiluentoa aiheesta ja tiedät enemmän. Luentonauhoitteeseen pääset tästä!


Seksuaaliterapia apuna seksuaaliongelmissa

Mitä seksuaaliterapia on ja miksi tullaan seksuaaliterapeutin vastaanotolle? Mitä vastaanotolla tapahtuu ja millä lailla seksuaaliterapia voi olla avuksi esim. parisuhteessa ja seksissä? Tule kuuntelemaan asiantuntija Tarja Santalahden nettiluentoa aiheesta niin tiedät vastauksen. Väestöliiton Perheaikaa.fi -luentonauhoitteeseen pääset tästä!


Linkkejä!