with No Comments

Olisinpa tiennyt mitä suuhuni laitan?

Tavallinen arkiruoka on hedelmällisen terveyden perusta. Tämän lisäksi raskautta yrittäville suositellaan foolihapon ja d-vitamiinin käyttöä ravintolisän muodossa.

Foolihappo, ravinnossa nimellä folaatti, on mukana solujen rakentamisessa ja ehkäisee mm. sikiön kehityshäiriöitä. Foolihappo on hyödyllistä myös miehelle, koska sillä on vaikutuksia siemennesteen laatuun. Täysjyväviljat, kasvikset ja hedelmät sisältävät folaattia.

Foolihappolisän ottaminen päivittäin kuuluu raskauteen valmistautumiseen, sillä varmistat riittävän saannin. Foolihappolisä aloitetaan raskautta suunniteltaessa noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja jatketaan 12. raskausviikon loppuun (THL). Sopiva foolihappomäärä on 400 mikrogrammaa vuorokaudessa. Lisäksi runsaasti folaattia sisältävä ruoka on tärkeä jo raskautta suunniteltaessa ja koko raskauden ajan.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämästä kansallisesta elintarvikkeiden koostumustietopankista voit tarkistaa mistä folaattia saa: FINELI

Lisäksi säännöllisen D3-vitamiinilisän käyttäminen on raskautta yrittäville hyödyllistä. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille raskaana oleville ympäri vuoden 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiinia tarvitaan mm. kalsiumin imeytymiseen ja sikiön luuston kehittymiseen. D-vitamiinin kokonaissaannin turvallinen yläraja on 50 mikrogrammaa/vrk. (THL)

Luontaistuotteiden omatoimista käyttöä kannattaa varoa, sillä niiden haitoista ja hyödyistä raskautta yrittäville on vain vähän luotettavaa tietoa.

Jos sinulla on jokin sairaus tai käytät säännöllistä lääkitystä, on hyvä keskustella lääkärisi kanssa sen sopivuudesta raskauteen jo ennen yrittämisen aloittamista. Tämä koskee sekä naista, että miestä.

Täältä pääset lukemaan terveellisestä ruokavaliosta!


Paino ja hedelmällisyys – normaalipaino on paras! Lue lisää täältä!


Aktiivisuus ja muut hedelmällisyyteen vaikuttavat asiat

Sopiva aktiivisuus suojelee hedelmällisyyttäsi. Voiko olla haitallista, jos liikkuu liian paljon? Lue täältä lisää aktiivisuuden merkityksestä.

Mitkä muut asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen? Lue lisää aiheesta täältä!

Katso myös linkit aiheesta!