with No Comments

Tupakan ja päihteiden vaikutukset hedelmällisyyteen

Tupakka myrkyttää hedelmällisyyden

Tupakka sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka vähentävät verenkiertoa elimistössä. Tupakka on myrkyllistä kehon ääreisosille, kuten munasarjoille ja kiveksille. Tytöt, joiden äidit tupakoivat raskausaikana, saavuttavat sukukypsyyden aiemmin. Aikainen kuukautisten alkaminen yhdistetään mm. suurempaan riskiin sairastua kohtu- ja rintasyöpään. Tupakoiva äiti altistaa lapsensa terveysvaaroille ja hedelmättömyydelle jo ennen syntymäänsä.

Tupakan myrkyt heikentävät siemennestettä kaikilla tavoilla. Tupakointi vähentää siittiöiden tuotantoa ja liikkuvuutta sekä lisää niiden epämuodostumia. Siittiöiden kyky hedelmöittää munasolu heikentyy. Tupakoijan siittiöllä hedelmöittyneellä munasolulla on vaikeuksia kiinnittyä kohtuun. Tupakka aiheuttaa mutaatioita siittiöiden perimässä eli DNA:ssa.

Munasolut marinoituvat myrkyssä

Tupakointi heikentää naisen normaalia hormonitoimintaa, FSH-taso (follikkelia stimuloiva hormoni) nousee ja estrogeenin tuotanto häiriintyy. Tupakan ainesosia on löytynyt munasarjojen follikkelinesteestä, mikä tarkoittaa että munasolut marinoituvat myrkyssä. Tupakka voi aiheuttaa geneettisiä muutoksia myös munasoluissa. Tupakointi vähentää munasarjojen toimintaa ja heikentää munasolureserviä. Tupakan haitalliset kemikaalit voivat vaikeuttaa munasolun ja alkion kulkeutumista munatorvissa, jolloin myös kohdun ulkopuolisen raskauden mahdollisuus kasvaa. Tupakan ainesosat vaikuttavat tuhoisasti munasolujen kypsymiseen ja näin ollen heikentää mahdollisten IVF-hoitojen tuloksia. Tupakointi vaikuttaa kohdun limakalvoon, mikä vaikeuttaa merkittävästi kohdun kykyä ottaa vastaan hedelmöittynyt munasolu. Tupakointi lisää keskenmenon riskiä. Luovutetuilla munasoluilla tehdyt hoidot epäonnistuivat useammin, kun alkio siirretään tupakoivan naisen kohtuun.

Tupakka heikentää jokaista hedelmällisyyteesi liittyvää tapahtumaa ja prosessia. Hyvä uutinen on se, että tupakoinnin lopettaminen taas palauttaa hedelmällisyyttä, jopa välittömästi. Määrällä on merkitystä, sillä vähentämisestäkin on hyötyä!

Alkoholi tappaa solujasi!

Naisen ja miehen hedelmällisyys voi vaurioitua jo pienestäkin alkoholimäärästä, sillä turvallista rajaa ei tiedetä. Alkoholi on haitallista kaikille soluille, mutta siitä on monenlaista haittaa erityisesti juuri arvokkaille sukusoluille.

Alkoholin vaikutuksia ei pidetä niinkään hedelmöittymiseen vaikuttavina tekijöinä. On kuitenkin todettu, että alkoholin väärinkäyttö vaikuttaa heikentävästi siittiöiden muotoon, tuotantoon ja liikkuvuuteen. Alkoholi vaikuttaa naisella hormonitasapainoon ja sitä kautta voi vaikuttaa ovulaatioon, alkion kehitykseen, kohdun limakalvoon ja aiheuttaa keskenmenoja. On vaikea määritellä missä kulkee hedelmällisyyden kannalta haitallisen alkoholimäärän raja.

Alkoholi vaikuttaa myös kykyysi tehdä hyviä valintoja. Tämä lisää riskiä seksitaudeille ja ei-toivotuille raskauksille, mikä puolestaan voi vaikuttaa hedelmällisyyteen myöhemmin. Alkoholi on sikiötoksinen aine, eli se aiheuttaa sikiövaurioita.

Huumeet ja hedelmällisyys, ei paluuta?

Huumeiden vaikutuksista hedelmällisyyteen tiedetään hyvin vähän, koska sitä on hyvin vaikea tutkia. Tiedossa on kuitenkin muutamia tosiasioita. Kokaiini ja opiaatit, kuten metadoni ja heroiini, heikentävät miehen ja naisen seksuaalista kyvykkyyttä ja hedelmällisyyttä.

Kannabisreseptoreita sijaitsee munasarjoissa, kohdussa ja kiveksissä. Säännöllinen kannabiksen käyttö haittaa hedelmällisyyttä. Kannabis vähentää naisilla luteinisoivan hormonin tuotantoa, mikä vaikuttaa hedelmöittymiseen, munatorvien toimintaan, sekä sikiön ja istukan kehittymiseen. Kannabis vähentää testosteronin muodostusta, mikä mm. vähentää siittiöiden liikkuvuutta. Raskausajan käyttö on yhteydessä lapsen pieneen syntymäpainoon, ennenaikaisuuteen, sikiön epämuodostumiin ja sikiökuolemiin.

Steroidit kasvattavat lihasta, mutta kutistavat haaroissa…

Lihasmassan nopeaan kasvuun tarkoitetut anaboliset steroidit ovat vaarallisia miehen ja naisen hedelmällisyydelle. Steroidit alentavat testosteronin määrää, siittiöiden lukumäärää, ja liikkuvuutta. Steroidien käyttö aiheuttaa erektiohäiriöitä. Anabolisten steroidien käytön haitat voivat kestää yli vuoden lopettamisesta ennen kuin hedelmällisyys palautuu. Steroidien aiheuttamat vahingot voivat myös olla pysyviä.


Irti tupakasta hyvissä ajoin ennen raskautta? – Paras aika lopettaa!

Tupakoitko ja suunnittelet raskautta nyt tai joskus myöhemmin? Oman hedelmällisyyden suojelu ja raskauden suunnittelu toimii hyvänä motivaation lähteenä elämäntapamuutoksen tekemiseen, sillä enää ei ole kyse pelkästään Sinusta. Nyt on siis erinomainen hetki pohtia tupakoinnin lopettamista ja ottaa ensimmäinen askel kohti terveempää elämää.

Miksi Sinun kannattaisi lopettaa tupakointi?

 • Vähennät riskiäsi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin
 • Vähennät riskiäsi sairastua 2 tyypin diabetekseen
 • Ihosi pysyy terveempänä
 • Keuhkosi voivat paremmin ja riskisi sairastua keuhkosyöpään pienenee
 • Vastustuskykysi paranee
 • Lisääntymisterveytesi paranee
 • Suusi terveys paranee
 • Haju- ja makuaistisi paranee

Miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa raskauteen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan?

 • Vähentää alkuraskauden pahoinvointia ja oksentelua
 • Vähentää keskenmenon riskiä
 • Vähentää joidenkin sikiön rakennepoikkeavuuksien riskiä
 • Vähentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä monella mekanismilla
 • Vähentää raskauteen liittyviä infektioita
 • Istukan toiminta paranee
 • Synnytyksestä toipuminen on nopeampaa
 • Kudosvauriot paranevat nopeammin
 • Edesauttaa imetyksen onnistumista

Tiesitkö, että…

 • Tupakan haitta-aineet läpäisevät istukan ja siirtyvät sikiön verenkiertoon
 • Sikiön veren nikotiinipitoisuus on jopa 15 % suurempi, kuin tupakoivan äidin
 • Tupakointi raskausaikana aiheuttaa sikiölle hapenpuutetta
 • Raskauden aikainen tupakointi aiheuttaa vastasyntyneelle nikotiinin vieroitusoireita
 • Vastasyntyneen hengitysvaikeudet voivat johtua äidin raskauden aikaisesta tupakoinnista
 • Raskausaikana tupakoiminen saattaa vaikuttaa sikiön aivojen kehitykseen negatiivisesti ja näin ollen lapsen älylliseen kehitykseen

Miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa sikiön ja vastasyntyneen terveyteen?

 • Sikiön kasvu ja keskushermoston kehitys normalisoituvat
 • Sikiön ravinnon ja hapen saanti paranevat
 • Vastasyntyneen yleisvointi on parempi
 • Vastasyntyneen koliikkitaipumus vähenee
 • Kätkytkuoleman riski pienenee

Miksi tupakoinnin lopettaminen on monesti niin vaikea?

 • Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta
 • Nikotiiniriippuvuus kehittyy nopeasti ja sietokyky kasvaa, eli saman vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan enemmän savukkeita
 • Nikotiini muokkaa aivojen toimintaa ja näin ollen lisää riippuvuutta ja vaikeuttaa lopettamista
 • Nikotiinin puute aiheuttaa vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä, kärsimättömyyttä, levottomuutta, keskittymis- ja univaikeuksia, päänsärkyä, makeanhimoa ja ruokahalun lisääntymistä

Miten tupakasta voi päästä eroon lääkkeettömiä menetelmiä käyttäen?

 • Ota asia puheeksi esim. työterveyshoidossa tai lääkärisi kanssa, jotta saat ammattilaisilta ohjeita ja tukea lopettamiseen!
  • Älä häpeä riippuvuuttasi, vaan pyydä rohkeasti apua!
 • Aseta itsellesi selkeät tavoitteet ja tee toimintasuunnitelma lopettamisen tueksi
  • Päätä selkeästi, milloin lopetat ja pidä siitä kiinni
  • Joskus lopettamista helpottaa, kun miettii valmiiksi tupakointia korvaavan teon. Esimerkiksi tilanteessa, jossa normaalisti polttaisit tupakan, juo lasi vettä, pureskele purukumia tai vaikka kuuntele musiikkia.
 • Mieti etukäteen, mitkä tilanteet altistavat repsahduksille ja mieti keinot, joilla selviät tilanteista
 • Vältä passiivista tupakointia, joka saattaa lisätä tupakanhimoa
  • Kierrä tupakoitsijat kaukaa ja välttele tupakkapaikkoja
 • Liikunnan harrastaminen vähentää vieroitusoireita ja parantaa mielialaa
  • Jo lyhyt kävelylenkki helpottaa oloa
 • Puolison ja lähipiirin tuki ja savuttomuus edesauttavat omaa lopettamista
  • Kerro rohkeasti myös lähipiirille lopettamisaikeistasi ja haasta heidät myös lopettamaan
 • Palkitse itsesi onnistumisista tasaisin väliajoin, näin saat pidettyä motivaation yllä
  • Kun lopetat tupakoinnin, säästyy rahaa, jonka voit käyttää Sinulle mieluisiin elämyksiin tai asioihin
 • Jos kertaheitolla lopettaminen tuntuu vaikealta, on tupakoinnin vähentäminen asteittain ensimmäinen askel kohti savuttomuutta
  • Tee selkeä suunnitelma, miten asteittain vähennät tupakointia ja pitäydy suunnitelmassa
 • Vieroitusoireet ovat voimakkaimmillaan ensimmäisen viikon aikana ja vähitellen helpottavat
  • Hyvä toimintasuunnitelma auttaa selviämään pahimman yli, ole sinnikäs, olo helpottaa vähitellen!

Lääkkeettömät keinot eivät auta, miten lopettaa tupakointi?

 • Nikotiinikorvaushoito on ainoa turvallinen lääkkeellinen tukimenetelmä
 • Nikotiinikorvaushoitovalmisteista suositeltavimpia ovat lyhytvaikutteiset valmisteet, joita ovat nikotiinipurukumi, -imeskelytabletti ja –kielenalustabletti

Katso täältä linkit aiheesta!