with No Comments

Ruoan vaikutukset hedelmällisyyteen

Viisaiden ruokavalintojen kauaskantoiset seuraukset

Kirjallisuudesta ei käy yksiselitteisesti selville, miten vitamiinit, alkoholi, kofeiini ja antioksidantit vaikuttavat hedelmällisyyteen. On silti todettu, että monipuolinen, antioksidanttirikas ruokavalio, joka sisältää proteiinia eri lähteistä, täysjyväviljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja kasviksia, parantaa mm. siemennesteen laatua.

Miesten hyvällä ravitsemuksella näyttäisi olevan yhteys jopa terveisiin vastasyntyneisiin. Rottakokeet todistavat isän ravinnon merkityksestä jo hedelmöittymisen aikaan. Siittiön kalvorakenteilla on erilainen rasvakoostumus, kuin muilla soluilla. Tästä syystä rasvasolujen aineenvaihdunnalla näyttäisi olevan merkitystä siittiöiden rakenteelle. Hyvien rasvahappojen, kuten seleenin ja folaatin lisääminen ruokavalioon, parantaa siittiöiden elinkykyä, muotoa, liikkuvuutta ja vähentää kromosomiperäisiä epämuodostumia. Siittiöt ovat alttiita nopean solujakautumisen myötä oksidaatiolle eli hapettumiselle, jolloin antioksidanttien merkitys ruokavaliossa kasvaa. Ruokavalio, jonka avulla miehestä voi tulla isä, mahdollistaa myös pitkän elämän terveenä isänä.

Antioksidanttirikas ruokavalio, kuten C- ja E -vitamiinia, foolihappoa, betakaroteenia, luteiinia, lykopeeneja ja hivenaineita, kuten seleeniä, sinkkiä ja kuparia sisältävä ruokavalio on hyväksi molempien hedelmällisyydelle. Värikkäät kasvikset sisältävät luonnostaan paljon antioksidantteja.

Ravitsemuksella on suuri merkitys ovulaatioon. Naisilla jotka valitsivat monityydyttymättömiä rasvoja transrasvojen sijaan, kasviproteiineja eläinproteiinien sijaan, rasvaisia maitotuotteita vähärasvaisten sijaan, vähensivät glykeemistä taakkaansa ja käyttivät rauta- ja vitamiinilisiä, oli vähemmän ovulaation liittyvää lapsettomuutta.

Naisella hyvän ravitsemuksen merkitys korostuu jo ennen hedelmöittymistä, mutta varsinkin raskauden aikana. Sikiö kasvaa sellaisessa ravitsemusympäristössä, jollaisen äiti hänelle luo. Tämä ravitsemusympäristö vaikuttaa syntyvän lapsen terveyteen, jopa vuosien päähän.

 

Katso tästä Taysin kätilö ja diabeteshoitaja Paula Mäkelän webinaari aiheesta terveellinen ruokavalio

 

Katso täältä linkit aiheesta!