with No Comments

Painon vaikutukset hedelmällisyyteen

Yli- ja alipaino haittaa luonnollista hedelmällisyyttä sotkemalla hormonitasapainon

Naisilla ylipaino vaikuttaa hormoneihin. Nuoren tytön lihavuus aikaistaa, epäsäännöllistää ja hankaloittaa normaaleja kuukautisia. Ylipainoisella naisella on munasolun kypsymisen ja irtoamisen häiriöitä ja ongelmia kohdussa. Tämä voi vaikeuttaa alkion kiinnittymistä kohtuun ja siten raskauden alkamista. Ylipaino lisää riskiä keskenmenoille.

Alipaino tuottaa myös ongelma naisen elimistössä. Kehon liian alhainen rasvaprosentti heikentää munasarjojen toimintaa, aiheuttaa sen myötä myös kuukautishäiriöitä ja lisää lapsettomuuden vaaraa. Liian laiha raskaana oleva on vaarassa synnyttää ennenaikaisesti.

Miehillä sekä yli-, että alipaino vaikuttaa hormonitasapainoon ja heikentää siemennesteen laatua. Ylipainoisilla miehillä on vähemmän mieshormoni testosteronia ja enemmän naishormoni estrogeeniä, kuin normaalipainoisilla. Ylipaino aiheuttaa miehelle erektiohäiriöitä. Ylipainoisella miehellä voi olla vain vähän siittiöitä. Rasvakudos sisäreisissä ja nivusissa lämmittää kiveksiä ja heikentää silloin siittiöiden tuotantoa.

Alipainoisilla miehillä on enemmän epänormaaleja siittiöitä, kuin normaalipainoisilla.

Normaali paino on paras hedelmällisyydelle!

Normaalissa painossa pysyttely kannattaa, sillä se ylläpitää terveyden lisäksi myös luonnollista hedelmällisyyttä. Tavallinen arkiruoka säännöllisesti syötynä, hallittu herkuttelu ja sopiva aktiivisuus pitävät painon normaalina, jolloin sitä ei tarvitse edes ajatella.

Paino on yksi lapsettomuuden merkittävistä tekijöistä. Uskotaan, että 12% lapsettomuuden syistä liittyvät paino-ongelmiin. Kehon rasvakoostumus on synkronoiva tai ohjaava tekijä harmonisessa hormonitasapainossa, jota hedelmöittyminen ja terve raskaus edellyttävät. Rasvasolut tuottavat estrogeenia, jolloin liian suuri tai vähäinen määrä rasvasoluja vaikuttaa kehon estrogeenipitoisuuteen, mikä vaikuttaa osaltaan naisen normaaliin kuukautiskiertoon ja hedelmällisyyteen.

Ylipaino lisää tutkitusti kuukautisten epäsäännöllisyyttä ja kuukautishäiriöitä, anovulaatiota, keskenmenoja ja sikiöiden synnynnäisiä epämuodostumia. Ylipaino hankaloittaa hedelmöittymistä, vaikuttaa alkion kiinnittymiseen ja kohdun limakalvoon.

Miehelläkin laajeneva vyötärö vaikuttaa hedelmällisyyteen. Ylipainoisilla miehillä on todettu matalampia testosteronitasoja ja korkeampia estrogeenitasoja, kuin normaalipainoisilla. Ylipainoisten miesten siemenneste on määrältään vähäisempää, heidän siittiönsä uivat useammin yksin ja siitä vähästä monella on perimässään ongelmia. Tämän lisäksi ylipainoiset miehet kärsivät erektiohäiriöistä.

Isän ylipaino vaikuttaa alkion kehitykseen, raskauden kulkuun ja jopa jälkikasvun kehon rasvakoostumukseen. Rasvakudoksen kertymä nivusissa voi nostaa alueen lämpötilaa siittiöille haitalliseksi, lisäksi rasvakudos varastoi myrkkyjä.

Painonpudotus auttaa hedelmöittymiseen. PCOS (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä) ja sen seurauksena anovulaatio korjaantuu. Raskausaika on terveempää. Jo 10% painonpudotus kannattaa ja voi korjata tilanteen!

Voiko alipaino vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Alipainoisilla miehillä on vähemmän siittiöitä ja enemmän epänormaaleja siittiöitä verrattuna normaalipainoisiin. Naisilla kehon liian alhainen rasvaprosentti heikentää munasarjojen toimintaa. Syömishäiriötä sairastavilla on usein myös kuukautishäiriöitä, vaikeuksia tulla raskaaksi ja monenlaisia terveysongelmia raskausaikana.

Katso linkit aiheesta!