Vauvan rauhoittelu
Itkuisen vauvan kanssa voi arki tuntua hyvin raskaalta. Vauvan kanssa elämän opettelu on jännittävää, hämmentävää ja haasteellista muutenkin. Vauva viestii itkullaan ja tähän viestiin on vastattava. Joskus kuitenkin on tilanteita, ettei itku lopu, vaikka kaikki hänen perustarpeensa on tyydytetty. Jos vauvasi on itkuinen, voit kokeilla hänen rauhoittelemiseen Happiest Baby -menetelmää. Tämä on yhdysvaltalaisen lastenlääkärin kehittämä yksinkertainen, mutta opeteltava taito, vauvan rauhoittumisrefleksin käynnistämiseksi. Jos tunnet avuttomuutta vauvasi hoidossa, pyydä rohkeasti apua neuvolasta tai vertaiselta! Apua on saatavilla!
Happiest Baby -Itkuisen vauvan rauhoittelumenetelmä
Kaikki vauvat itkevät, mutta vanhempien keinot itkun rauhoittelemiseen ovat usein vähäiset. Yhdysvaltalaisen lastenlääkärin Harvey Karpin mukaan vauvat tarvitsevat neljännen raskauskolmanneksen pysyäkseen tyytyväisinä. Vauvat syntyvät kohdusta tähän maailmaan liian aikaisin. Karpin mukaan itkevässä vauvassa voidaan ”käynnistää” rauhoittumisrefleksi, jolloin itku saadaan loppumaan. Happiest Baby menetelmää suositellaan käytettäväksi, kun vauva on 2 viikkoinen. Sitä ennen vauva nauttii nukkumisesta, syömisestä ja ihokontaktista. Vauvan itkuisuus, josta myös koliikkina puhutaan, alkaa yleensä 2 viikon ikäisenä tai tämän jälkeen.
Kuinka tämä rauhoittumisrefleksi käynnistetään?
Vauvalle luodaan syntymän jälkeen samankaltaiset olosuhteet, kuin kohdussa ollessaan, jolloin hän rauhoittuu. Happiest Baby -menetelmä sisältää jo entuudestaan hyviksi koettuja ikiaikaisia vauvan rauhoittamismenetelmiä, mutta tässä –menetelmien yhdistelmässä- tärkeimpänä on tehdä kaikki juuri oikein. Kaikki refleksit vaativat oikeanlaisen ärsykkeen toimiakseen, niin myös tämä. On vauvan temperamentista kiinni, riittääkö hänelle yksi, vai kaipaako hän useampia näistä seuraavista rauhoittavista teoista. Jos vauvasi on itkuinen, vaikka hänet on syötetty, vaippa on vaihdettu, läheisyyttä on tankattu ja hänellä on sopivan lämmin, voit kokeilla Happiest Baby –menetelmää.
Viisi vauvan rauhoittumisrefleksin käynnistävää menetelmää ovat:
- Kapalointi
- Vauvan itkunrauhoitteluasento kyljellään
- Kohina-ääni (White noise)
- Vauvan hellä, värinämäinen liikuttaminen
- Vauva imee tuttia tms.
Menetelmä tulee tehdä oikein, muuten se ei toimi!
Tämä viiden askeleen menetelmä on tarkoitettu ainoastaan terveen itkuisen vauvan rauhoitteluun, vasta kun hänen kaikki perustarpeensa (kuten nälkä, kuivuus, sopiva lämpötila ja läheisyys) on tyydytetty. Vauvan tarpeisiin on aina vastattava viipymättä. Vauva nukkuu aina turvallisimmin selällään ilman löysiä peittoja tai tyynyjä päänsä lähellä.
Levotonta vauvaa rauhoittaa napakka kapalointi kädet alhaalla. Vauvat yleensä vastustelevat kapalointia, mutta rauhoittuvat kyllä pian huomatessaan mukavan olonsa kohdunomaisessa kapalossa. Ota tämän jälkeen vauva tukevasti syliisi ja kallista häntä hieman kyljelleen, jopa hiukan vatsan puolelle. Sitten lempeästi liikuta värinämäisesti vauvan päätä hyvin kädelläsi tuettuna. Kuvittele sama pieni liike, jossa vauva keinuu lapsivedessä myötäillessään äidin liikkeitä. Ole hellä, mutta määrätietoinen. Kolmantena vauvan korvaan voi suhista. Levoton ja itkuinen vauva nauttii myös ns. ”white noise” taustaäänestä, jonka voi esimerkiksi ladata sovelluksena älypuhelimeen. White noise, eli taustalla kuuluva staattinen kohina, samanoloinen kuin radio olisi pois kanavalta, voi parantaa vauvan ja vanhempienkin hyvää unta, jopa läpi yön käytettynä. Tämä voi toimia myös isompien lasten unen edistäjänä. Spotify-palvelusta löytyy myös Happiest Baby’n oma Super-Soothing White Noise -ääni, joka toimii parhaiten.
Viimeisenä Happiest Baby –menetelmänä on tutin tms. imeminen. Tutin voit antaa vauvalle sen jälkeen, kun imetys on lähtenyt hyvin käyntiin, eli noin 2 viikkoisena. Harjoittelu tekee mestarin, eikä vauva pahastu lempeistä auttamisyrityksistä.
Vauva nauttii ja rentoutuu myös ihokosketuksesta, lempeästä hieronnasta, kylpyhetkistä, vaunuajeluista ja rauhallisesta yhdessäolosta. Jos vauvan itkuisuus jatkuu auttamisyrityksistä huolimatta, on syytä käydä hänen kanssaan lääkärissä varmistamassa, ettei itkuisuuden aiheuttaja ole jokin sairaus.
Saat lisästietoa itkuisen vauvan rauhoittelusta hakusanoilla TAMK tai TUNI ja itkuisen vauvan rauhoittelumenetelmä.
Jos aihe kiinnostaa, voit lukea lisää kirjasta Karp, H. (2015). The Happiest Baby on the Block. 2nd edition. New York: Bantam Bell.
Tässä linkki kuvalliseen Itkuisen vauvan rauhoittelu -pikaohjeeseen (PDF), voit sen vaikka tulostaa itsellesi!
Vauva ja uni onkin mielenkiintoinen yhdistelmä! Katso tästä webinaari aiheesta:
Iloa vauvasta! Katso webinaari tästä:
Katso animaatio vauvan rauhoittelumenetelmästä!