Etusivulle
Viikko 33
11.8 - 17.8.1917


Selaa viikkoja

Edell. 

viikko Seur. 
viikko
Edellinen Seuraava

Etsi Artikkelit
Suunnista Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi

Voimellakoita kaupungeissa, yhteiskuntarauha järkkyy

Kesällä 1917 ei kaupungeissa ollut vielä suoranaista puutetta viljasta, mutta voita oli saatavilla varsin vähän. Kesä oli kuiva ja maidontuotanto siksi vähäistä, suuri osa voista meni venäläisen sotaväen muonitukseen ja lisäksi Valio vielä vei voita Venäjälle. Sosialistisen lehdistön levittämää huhua maakapitalistien keinotteluista voin hinnan korottamiseksi seurasi väkijoukkojen omavaltaista mellakointia ja laittomia takavarikointeja. Porvarillisissa lehdissä vaadittiin pysyvää ja kykenevää järjestysvaltaa yhteiskunnallisen tilanteen rauhoittamiseksi.

Voilevottomuudet johtivat lakkoon

11.8. Helsingissä Senaatintorin voikokous vaati elintarvikesenaattori Väinö Wuolijoelta selvitystä elitarviketilanteesta.

Väkijoukot murtautuivat Valion voivarastoon ja ryhtyivät siirtämään voita kauppoihin.

12.8. Miliisi asetti vartijat keskusvarastojen oville ja keskeytti omavaltaisen voinjakelun.

13.8. Arvostelusta suuttunut Wuolijoki erosi kamaritoimituskunnan elintarvikepäällikön tehtävistä ja samalla myös senaatista.

Sosiaalidemokraatit järjestivät saman päivän iltana Helsingissä joukkokokouksen, joka vaati maan kaikkien voivarastojen tarkistamista. Vauhdittaakseen vaatimuksiaan se julisti kunnallislakon Helsingissä.

14.8. Sanomalehdistön mukaan Helsingin kunnallislakko sujui “suuremmitta häiriöittä”. Yleisesti elämä oli rauhallista, mutta työväestön lakkovahdit esimerkiksi estivät porvarillisten sanomalehtien ilmestymisen ja vartioivat tiukasti toimittajia. Järjestysmieskomppaniat myös pakolla sulkivat liikkeitä.

15.8. Joukkokokous Helsingissä vaati, että eduskunta kutsutaan koolle mahdollisimman pian ja että rajahintoja oli alennettava. Elintarpeiden jakelun oli toimittava ja muonitustoimikunnan tehtävä kaikkensa, ettei syntyisi pulaa. Työväenjärjestön edustajat asetettiin valvomaan muonitustoimikunnan toimintaa.

Lakko päätettiin sitten lopettaa, koska se oli saavuttanut tarkoituksensa.

Levottomuudet jatkuivat koko maassa

16.8. Yläneellä tapahtui useita yrityksiä polttaa valtion metsiä. Syyllisiksi epäiltiin nuorukaisia, joiden tarkoituksena oli tehdä kiusaa porvareille.

17.8. Väkijoukko piiritti pörssitaloon kokoontunutta Helsingin kaupunginvaltuustoa ja esitti vaatimuksinaan mm. täyttä korvausta kunnantyöntekijöille päättyneen lakon ajalta.

Mm. Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Helsingin maalaiskunnassa ja Oulussa väkijoukot mellakoivat, tekivät tarkastuksia ruokavarastoihin ja häiritsivät kunnallisviranomaisia. Esimerkiksi Helsingin maalaiskunnassa “työläiset pitivät kunnantaloa piiritettynä koko yön laulellen laulujaan”.

Puheenjohtaja Oskari Tokoi, Väinö Voionmaa ja Julius Ailio erosivat senaatista. Senaatin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi valittiin E.N. Setälä.


Kuva: Mainos Helsingin Sanomissa 18.8.1917.

Kirjallisuutta

Turo Manninen: Järjestysvalta järkkyy. Teoksessa Itsenäistymisen vuodet 1. VAPK, 1992.

Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Tuuli Haapala < th58927@uta.fi> ja Leena Vuorisalo <pslevu@uta.fi>

Etusivulle