Etusivulle

Suunnista
Suunnista

Artikkelit
Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi


Oskari Tokoi

Kuva: Oskari Tokoi

Antti Oskari Tokoi syntyi Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla 1873. Vuonna 1891 lähti Yhdysvaltoihin. Siellä hän työskenteli muun muassa kaivosmiehenä ja tutustui sitä kautta ammattiyhdistystoimintaan. Vuonna 1900 hän palasi kotiseudulleen Kannukseen, missä hän elätti itsensä maanviljelijänä ja kauppiaana.

Vuonna 1905 Tokoi valittiin Kannuksen työväenyhdistyksen puheenjohtajaksi, ja vuonna 1907 sosiaalidemokraattien edustajaksi eduskuntaan. Tokoin maaseudun olojen tuntemus ja sovinnollinen käytös tekivät hänestä oman puolueensa piirissä pidetyn ja arvostetun miehen, ja vuonna 1913 hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi. Suomen Ammattijärjestön puheenjohtaja hänestä oli tullut vuonna 1912. Vuonna 1917 Tokoi nimitettiin senaatin johtoon.

Tokoi oli vuoden 1918 sodassa punaisten puolella "kansanvaltuuskunnan elintarvikekomissaarina", ja punaisten hävittyä sodan hän joutui pakenemaan maasta. Tokoi siirtyi ensin Kanadaan ja vuonna 1921 Yhdysvaltoihin. Siellä hänestä tuli Raivaaja-lehden päätoimittaja, ja toisen maailmansodan jälkeen hän toimi aktiivisesti Suomen auttamiseksi. Vuonna 1944 Suomen eduskunta sääti niin sanotun Lex Tokoin, jolla Tokoi vapautettiin vuonna 1918 häneen kohdistetuista maanpetossyytteistä. Tokoi kuoli Fitchburgissa, Massachusettsissa, vuonna 1963.Kuva: Oskari Tokoi. Lähde: Helsingin Sanomat 28.3.1917.

Kirjallisuutta

Otavan iso tietosanakirja. Osa 8. Helsinki 1965.


Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Ilpo Jäppinen < hiilja@uta.fi> ja Erik Tirkkonen <hierti@uta.fi>

Etusivulle