Sanomalehdet ilmestyvät
Kapinasuunnitelma kuivuu kokoon
5.8. Saksan yleisesikunnan edustaja salaneuvos von Hülsen lähettää Tukholmaan aktivisteille suunnitelman aseiden ja jääkärien kuljettamisesta Suomeen.
9.8. Saksalaiset peruvat operaationsa ja näin aktivistien kapinasuunnitelma kuivuu kokoon. Tähän päätökseen vaikuttivat koko viikon ajan järjestystä pitämään siirretyt venäläiset sotilaat, joiden oli määrä tuhota Helsinki, jos mellakointia tapahtuu.
Lakkoja ja voivarkaita
9.8. Kirjatyöntekijöiden lakko loppui ja sanomalehdet alkavat ilmestyä viiden viikon lakon jälkeen.
9.8. Turussa Valion varastolla väkijoukko vaatii senaattia alentamaan voin hintaa, johon senaatti suostuu. Tämän jälkeen väkijoukko alkaa vaatia ilmaista voita ja vaatimukset muuttuivat mellakaksi, jolloin voivarasto ryöstetään. Väkijoukko varasti 25000 kg voita ja 400 juustoa, joita tarjottiin työväentalolle, mutta voita ja juustoa ei otettu vastaan. Lopuksi elintarvikkeet vietiin kaupungin elintarvikelautakunnalle voikortteja vastaan jaettaviksi. Mielenosoitukset elintarvikekysymyksen vuoksi levisivät myös suurimpiin kaupunkeihin. Turussa liikehdintä puhkeaa yleislakoksi 10.8. mutta, yleislakko ei leviä muihin kaupunkeihin.
9.8. Poliisi ampui lakkovahdin Ypäjällä, kun maataloustyöläiset joutuivat sanaharkkaan ja tappeluun poliisin kanssa.
10.8. Epävakaan tilanteen vuoksi väliaikainen hallitus kavensi liikkumisvapautta.
10.8. Suomeen perustettiin kauppakamarilaitos.
Kuva: Ilmoitus elokuun sokerinmyynnistä Helsingin Sanomissa lehden ilmestyessä ensimmäisen kerran lakon jälkeen 9.8.1917.
Kirjallisuutta
Suomi 75. Toim: Allan Tiitta, Marja-Liisa Saari, Anja Louhio. Jyväskylä
1991.
Itsenäistymisen vuodet 1917-1920. Osa 1. Irti Venäjästä
Toim. Ohto Manninen, Pertti Luntinen, Turo Manninen. Helsinki 1992.
Kirjallisuusluettelo
Tekijät: Terhi Tasanen <tt52012@uta.fi> ja
Pasi Savolainen <ps57563@uta.fi>
Etusivulle