Elintarviketilanne
Suomen itsenäistyessä monet ongelmat varjostivat maatamme,
elintarviketilanne oli yksi niistä. Sota, irtaantuminen Venäjästä
ja oma, huonosti suunniteltu maatalouspolitiikka aiheuttivat vuosina
1917-1918
kriisin, joka oli lähellä puhjeta näläksi.
Suomen leipäviljasta noin 60% tuotiin maan rajojen ulkopuolelta,
lähinnä Saksasta, koska Suomen maatalous oli 1800- luvulla suuntautunut karjatalouteen. Ensimmäisen maailmansodan
puhjettua viljantuonti kuitenkin Saksasta loppui, ja uutta tilannetta hoidettiin
organisoimalla tuontia Venäjältä, sillä uskottiin emämaan
turvaavan Suomen viljansaannin. Omaa viljantuotantoa ei tehostettu. Tuontia
Venäjältä hankaloitti kuljetusreittien tukkoisuus armeijalla
ollessa etuoikeuden käyttää rautateitä tarpeisiinsa.
Pääasiassa tuontia hoiti valtio, ja viljaa ostettiin Venäjän
maatalousministeriön kiintiöstä, välittäjiltä
ja suoraan tuottajilta. Ensimmäisen kerran pula uhkasi 1916, mutta
viljaa saatiin kuitenkin tuotua riittävästi, kun tuonti siirtyi
Venäjän maatalousministeriön vastuulle.
Maailmansodan seurauksena elintarvikkeiden hinnat Suomessa nousivat
erilaisten huhujen kiihottaessa ihmisten hamstraushaluja. Hintatason kohoamisen
ehkäisemiseksi elintarvikkeille määrättiin rajahinnat.
Rajahinta oli ylin sallittu hinta tuotteelle, ja sen määräsivät
paikalliset viranomaiset lääni- tai kuntatasolla. Rajahinnat
vaihtelivat, ja tuottajat veivät tuotteensa niihin lääneihin
ja pitäjiin myytäviksi, joissa niistä sai parhaan hinnan.
Epäkohdista johtuen koko maalle yhdenmukaisen hintatason säätäminen
nähtiin tarpeelliseksi. Tehtävää hoitamaan asetettiin
vuoden 1914 lopussa elintarvikekomitea, joka kuitenkaan ei kyennyt toimimaan
tehokkaasti ja se hajosi jo keväällä 1915. Hintojen kohoaminen
jatkui ja tuonti Venäjältä vaikeutui. Kehitys sai senaatin
keskittämään elintarvikepolitiikan johdon itselleen. Lokakuussa
1915 perustettiin elintarvikevaliokunta, joka yhdenmukaisti tuotteiden
hintoja. Yhdenmukaistetut rajahinnat koskivat ensin sokeria. Vuoden 1916
aikana hintasäännöstelyn piiriin joutuivat liha-, vilja-
ja maitotaloustuotteet ja vuoden 1917 alussa mm. perunat, kalat ja leipomotuotteet.
Taulukko 1. Ruoan hinta Tampereella 1917-1918 päiväkulutuksen mukaan
Elintarvikehuollon organisointi
Vähitellen kunnat perustivat yksityisiä elintarvikekomiteoita
valvomaan kauppaa. Tavoitteena oli estää hintojen kohtuuton nousu
ja tasapainottaa markkinat. Tulos oli kuitenkin se, että hinnat nousivat
ja tavaraa katosi virallisesta kaupasta. Kuntien yhteistyöelimeksi
perustettiin kuntainvälinen elintarvikekomitea helmikuussa 1917. Komiteoilla
ei ollut mahdollisuuksia toteuttaa suunnitelmiaan, koska niillä ei
ollut tarvittavia valtuuksia ja mahdollisuuksia.
Markkinat olivat myyjän, ja salakauppa rehotti. Valtiolla ei ollut
siirtää elintarvikkeita kauppaan ja hintojen nousu oli myös
ongelma. Elintarvikkeita kulutti lisäksi Suomessa ollut venäläinen
sotaväki ja vienti Pietariin. Maassa siirryttiin korttisäännöstelyyn huhtikuussa
1917.
Maaliskuun vallankumouksen jälkeen nimitetyssä Tokoin
senaatissa elintarvikeasiat uskottiin sosiaalidemokraattien Väinö
Wuolijoelle ja Väinö Tannerille. Samoihin aikoihin perustettiin
eduskunnassa elintarvikevaliokunta ja maatalousvaliokunta. Senaatin elintarvikepolitiikalle
antoivat pohjaa kuntien viljavarastojen tiedustelut, joita vuoden 1917
puolella alettiin tehdä kuukausittain. Niiden perusteella senaatti
piti tuonnin elvyttämistä tärkeänä tehtävänään.
Huhtikuussa 1917 tehtyjen tiedustelujen mukaan maan syömäviljavarasto
oli 119 miljoonaa kiloa. Normaaliaikoina keskimääräinen
viljankulutus oli noin 600 grammaa henkeä kohti päivässä.
Koska uuteen satoon, elokuun loppuun, oli huhtikuusta viisi kuukautta,
merkitsi se normaalitarpeen mukaan noin 90 kiloa viljaa asukasta kohti.
Varastoista viljaa olisi kuitenkin riittänyt keskimäärin
vain 260 grammaa, eli 40% normaalikulutuksesta. Parhaiten ilmoittivat selviytyvänsä
Turun ja Porin läänin kunnat, huonoin tilanne oli Itä- ja
Pohjois-Suomen lääneissä.
Väinö Tanner ja Väinö Wuolijoki tekivät 27.7.
väliaikaisen hallituksen kanssa sopimuksen 62 miljoonan kilon viljatoimituksista
Suomeen heinä-lokakuun aikana. Suomeen sijoitetun venäläisen
sotaväen ylläpitämiseksi maksu, 60 miljoonaa markkaa, piti
suorittaa etukäteen. Senaatti suostui etukäteismaksuun, koska
sitä ajateltiin voitavan käyttää painostuskeinona väliaikaista
hallitusta vastaan nopeuttamaan toimituksia. Yhdysvaltojen kanssa suunniteltiin
saman suuruisia kauppoja, jotka myös maksettiin kesän aikana
ennakkoon.
Koska viljan tuominen maahan näytti epävarmalta, oli ainoa
keino varastojen säästämiseksi kulutuksen säännöstely.
Eduskunta hyväksyi 16.5. kiireellisenä äänin 177-6
elintarvikelain, josta tuli kotimaisen elintarvikepolitiikan perusta aina
vuoteen 1920 saakka. Elintarvikelaki puuttui omistusoikeuden loukkaamattomuuteen
ja kaupankäynnin vapauteen antamalla hallitukselle oikeuden takavarikoida
elintarvikkeita ja päättää niiden hintasäännöstelystä.
Lain puitteissa rakennettiin säännöstelyorganisaatio, jonka
keskeisiksi elimiksi muodostuivat elintarvikekeskuskomitea ja kunnalliset
elintarvikelautakunnat. Hankinnoista vastasivat keskusliikkeet, osuuskunnat
ja valtiollinen Tuontikunta.
Tilanne kiristyi kesän myötä
Kesästä 1917 alkaen kulutuksen säännöstelyn
painopiste oli viljatuotteiden säännöstelyssä. Kesäkuun
5. päivä takavarikoitiin viljavarastot, eli ylimääräinen
vilja oli pakko myydä valtiolle. Luovutus koski yli 4 kilon vilja-
ja yli 3 kilon ryynivarastoja. Pakkolunastettu vilja jaettiin kunnallisille
lautakunnille, jotka jakoivat viljan korttiannoksina omavaraistalouksien
ulkopuolella eläville. Koko maan huomioon ottaen leipäkorttijakelun
piirissä kesällä 1917 oli arviolta alle 50% väestöstä,
kun seuraavina vuosina korttitalouksiin kuuluvia oli yli 60%. Viljaa jaettiin
suurempia annoksia kuin korttiannokset edellyttivät, ja viljaa vietiin
kaupungeista maaseudulle. Huolettomuutta viljavarojen käytön
suhteen lisäsivät odotetut kaupat Venäjän ja Yhdysvaltojen
kanssa. Samoin kuin viljasta virallisessa kaupassa oli puutetta voista,
maidosta ja lihasta, joita vietiin Pietariin ja joita venäläinen
armeija kulutti Suomessa.
Elokuussa 1917 pienituloisten mahdollisuudet hankkia elintarvikkeita
riittävästi heikkenivät. Vaikka varsinaista nälkää
ei esiintynyt, puutteeseen reagoitiin voimakkaasti, esimerkiksi Turussa
hyökättiin Valion varastoihin, kun epäiltiin siellä
piiloteltavan voita. Samanlaisia voipulasta johtuneita levottomuuksia tapahtui
elokuussa myös mm. Helsingissä ja Oulussa. Voimellakoiden seurauksena
elintarvikepolitiikasta vastannut Wuolijoki erosi senaatista. Elintarvikeasioiden
hoito pomppi Wuolijoen jätettyä paikkansa henkilöltä
toiselle, ja senaatin erotessa elokuussa 1917 erosivat myös elintarvikekeskuskomitean
jäsenet. Asioita hoitamaan tuli elintarvikepäälliköksi
ratsumestari Harald Åkerman. Hänen aikanaan hinnat nousivat,
ja kaupungeissa esiintyi yhä enemmän jauhopulaa. Tuontikunta
oli saanut luvan maksaa salaisesti tuottajille ylihintaa, mutta varastot
eivät karttuneet, eikä uutta satoa kyetty syksyllä luotettavasti
inventoimaan.
Kulutuskeskusten pula ja sekasorto viljahankinnoissa alettiin yhdistää
Åkermaniin, jonka näkyvä aktivistitoiminta herätti närkätystä
työväestössä. Åkermanin "elintarvikeanarkian"
seurauksia paikkaamaan perustettiin lokakuun 19. päivä "erityinen
neuvottelukunta elintarvikekysymyksen järjestämiseksi"
käsittelemään pulan poistamista ja vauhdittamaan luovutuksia.
Åkermanin erottua marraskuussa elintarvikeasioita ryhtyi hoitamaan
Kyösti Kallio.
Syksyllä näytti jo uhkaavalta
Syyskuussa aloitettujen viljantarkastusten perusteella näytti, etteivät
varastot riitä talven yli. Valtion Tuontikunnan viljanjakelu suunnattiin
lähinnä kaupunkien ja muiden kulutuskeskusten kotitalouksille.
Eniten viljaa toimitettiin Uudenmaan ja Viipurin lääneihin. Valtion
toimittama vilja jäi kuitenkin pienemmäksi kuin leipäkorttiannos,
200 grammaa päivässä, mikä edellytti että paikallisten
elintarvikelautakuntien oli täydennettävä korttiannokset
tai jaettava vajaita annoksia. Maaseudun korttitalouksien tarpeesta Tuontikunta
tyydytti vain 12%. Viljanjakelusta huolehtivatkin pääasiassa
yksityiset elintarvikelautakunnat. Viljatilanne hankaloitui entisestään,
kun kaupat Yhdysvaltojen kanssa eivät toteutuneet, sillä maan
tultua mukaan sotaan se ei kyennyt toimittamaan lupaamiaan kauppoja. Saksastakaan
ei saatu viljaa, sitäpaitsi Saksan ryhtyminen rajoittamattomaan upotussotaan
aiheutti sen, etteivät Skandinavian maatkaan olleet halukkaita myymään
viljaa Suomeen. Viljaa saatiin kylläkin Venäjältä,
ja lisäksi lautakunnat ostivat viljaa lähialueiden tuottajilta,
mitkä yhdessä mustanpörssinkaupan kanssa takasivat taajamien
viljan vähittäissaannin. Pohjois- ja Itä-Suomessa oli puutetta
viljasta, koska siellä oma kysyntä ylitti oman tuotannon.
Joulukuussa aloitti toimintansa uusi organisaatio elintarvikehallitus,
jonka pääjohtajaksi kutsuttiin W.A. Lavonius. Elintarvikehallituksella
oli selkeät suunnitelmat pulan helpottamiseksi. Sen jäsenet jättivät
kuitenkin jo tammikuun 22. päivä eronpyyntönsä senaatille,
koska he eivät katsoneet saaneensa senaatilta tarvittavaa tukea toiminnalleen.
Sisällissodan puhkeamisen vuoksi eroanomusta ei ehditty käsitellä
senaatissa ja elintarvikehallituksen toiminta jatkui maanalaisena Helsingissä.
Suomen elintarvikepula oli nimenomaan viljapulaa. Suurimmillaan viljan
puute oli työläisperheissä, joiden ruokaympyrästä
viljatuotteet täyttivät 15-20 %. Elintarvikepula koetteli kyllä
kaikkia, mutta pahiten kaupunkilaisia. Vaikka puute oli todellista, se
ei ollut niin paha kuin säännöstelytoimenpiteiden perusteella
voisi päätellä, sillä vilja oli vain osa ravintoa ja
sitä oli kulutuksessa enemmän kuin säännöstelytalouden
puitteissa liikkuneet määrät osoittavat. Pakko-ottoja tehtiin
vastentahtoisesti ja salakauppaa katsottiin läpisormien. Lihan, kala,
perunan ja juuresten hinnat eivät nousseet yhtä paljon kuin viljan
eikä niiden tuotanto laskenut, joten ne korvasivat osaltaan viljan
puutetta. Pahimmin puutetta kärsivät poliittisesti rauhallisemmat
alueet, elintarvikehuollon ratkoessa etupäässä tulenarkojen
alueiden ongelmia. Toisaalta puute ja hätä koettelivat kaikkein
köyhimpiä, joilla ei ollut varaa kartuttaa ruokakoriaan mustanpörssin
kaupasta. Myös muissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa, oli pulaa elintarvikkeista.
Suomessa asia oli kuitenkin enemmän poliittinen, ja herätti enemmän
tunteita, mikä hankaloitti asioiden hoitamista.
Elintarviketilanne 1918
Vuoden 1918 sodan aikana elintarvikehuolto jakaantui kahtia kansanvaltuuskunnan
hoitaessa punaisten ja Vaasan hallituksen valkoisten puutetta. Valkoisen
puolen sotilaiden elintarvikehuolto oli järjestetty paremmin kuin
punaisten. Siviilien ruokkimisesta vastasivat edelleenkin kunnalliset lautakunnat.
Punaisella puolella oli suurimmat kaupungit huollettavana, ja heillä
oli huonot suhteet tuottajiin. Valkoiset toivat elintarvikkeita Tanskasta,
Saksasta ja Ruotsista, ja punaiset saivat viljaa Venäjältä.
Kummallakin puolella jouduttiin pienentämään jauhojen korttiannosten
määrää. Helsingissä tilanne oli huono, siellä
korttiannos jouduttiin pienentämään 200 grammasta 20 grammaan,
ja annosta jouduttiin jatkamaan pellavan siemenillä ja selluloosalla.
Huonoin tilanne oli kuitenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa, joissa jouduttiinkin
turvautumaan vanhaan hätäravintoon jäkälään
ja pettuun. Nämä kaukaiset viljatuotannon alijäämä
alueet jäivät valkoisten huollossa toissijaiseen asemaan rintama-alueiden
ja sotilaiden ollessa etusijalla.
Sodan jälkeen säännöstelyorganisaatio jatkoi ennallaan.
Sen toiminta oli tehostunut, mutta jaettavaa oli vähemmän. Vaikein
vaihe oli kesällä 1918, kun varastot olivat loppu eikä ulkomailta
saatu kuin vähäisiä täydennyksiä. Tuotteita meni
ruokahuollon ohi vapaille markkinoille myytäväksi. Kaikkein huonompiosaisia ruokittiin kunnankeittiöistä. Pahin tilanne oli punavankien
leireillä. Nälän heikentämiä vankeja kuoli leireillä
12 500.
Elintarvike pula poistui keväällä 1919, kun Suomeen saatiin
amerikkalaista viljaa. Kaupunkien ruokatilanne helpottui ja katkeruutta
herättäneet pakkoluovutukset voitiin poistaa. Kotimaisten elintarvikkeiden
säännöstely voitiin hiljalleen lopettaa vuoden 1919 aikana.
Tuontiviljan säännöstelyä jatkettiin vielä vuoteen
1921.
Taulukko 1: Ruoan hinta Tampereella 1917-1918 päiväkulutuksen mukaan. Lähde: Pertti Haapala.
Kirjallisuutta
Haapala, Pertti, Kun yhteiskunta hajosi. Suomi 1914-1920, Helsinki 1995.
Rantatupa, Heikki, Elintarvikehuolto -ja säännöstely Suomessa
vuosina 1914-1921. Studia historica Jyväskyläensia 17. Jyväskylä1979.
Kirjallisuusluettelo
Tekijät: Merja Kukkola <
himeku@uta.fi> ja
Eveliina Lahtinen <Eveliina.Lahtinen@uta.fi>
Etusivulle