Etusivulle
Viikko 24
9.6 - 15.6.1917


Selaa viikkoja

Edell. 

viikko Seur. 
viikko
Edellinen Seuraava

Etsi Artikkelit
Suunnista Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi

Vasemmisto kannattaa täyttä itsenäisyyttä

Lex Tulenheimo eduskunnan käsittelyyn

Laki erinäisten asioiden siirtämisestä Suomen senaatin ja kenraalikuvernöörin ratkaistaviksi (Lex Tulenheimo) tulee eduskunnan käsiteltäväksi 12.6. Lakiesitystä esitellessään senaatin talousosaston varapuheenjohtaja Oskari Tokoi ilmoittaa suoraan Suomen tähtäävän itsenäisyyteen. Otto Ville Kuusinen on esittänyt jo aiemmin samantapaisia ajatuksia niin eduskunnassa kuin Työmies-lehdessäkin. Tokoi pitää lakiesitystä väliaikaisena etappina matkalla kohti itsenäisyyttä ja uskoo, että Suomen ja Venäjän suhteet voidaan ratkaista sovinnossa.

Helsinkiin perustetaan järjestysmieskaarti

Keväällä valitut 200 Helsingin työväen järjestysmiestä kokoontuu työväentalolla 9.6. Kokouksessa päätetään perustaa erityinen järjestysmieskaarti tulossa olevia mielenosoituksia ja mahdollista suurlakkoa varten.

Anarkisti Kropotkin palaa Venäjälle

Kuva: Anarkistiteoreetikko Pjotr Kropotkin

Yli 40 vuotta eri puolilla Eurooppaa maanpaossa ollut anarkistiteoreetikko ja ruhtinas Pjotr Kropotkin palaa Ruotsin ja Suomen kautta Pietariin, jonne saapuu kesäkuun 11. ja 12. päivän välisenä yönä. Häntä vastassa ovat mm. ministerit Kerenski, Skobelev ja Nekrasov. Väkivallatonta kollektiivisuutta korostanut Kropotkin palveli nuoruudessaan upseerina ja ansioitui maantieteilijänä ja geologina.

Sotilasneuvostot uhkailevat pankkeja

Sotilasneuvostojen Helsingin aluekomitea uhkaa takavarikoida Suomen pankit koska ruplan kurssi alenee jatkuvasti. Neuvostot pelkäävät Venäjän rahan vaihtamisen loppuvan. Suomen Pankki kiistää väitteet.

SDP tukee Tokoita

Sosiaalidemokraattien ylimääräisessä puoluekokouksessa 15.6. enemmistö hyväksyy Tokoin senaatin muodostamistavan. Vähemmistö arvostelee sitä, että päätösvaltaa oli siirretty Venäjälle, kun senaatin oli nimittänyt väliaikainen hallitus.


Kuva: Ruhtinas Pjotr Kropotkin, anarkistiteoreetikko. Lähde: Helsingin sanomat 13.6.1917

Kirjallisuutta

Itsenäistymisen vuodet 1917 - 1920. Päätoimittaja Ohto Manninen. Osa 1. Helsinki 1992.

Salkola, Marja-Leena: Työväenkaartien synty ja kehitys punakaartiksi 1917-18 ennen kansalaissotaa. Osa 1. Helsinki 1985.

Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Mikko Aho <ma54441@uta.fi> ja Teemu Ahola <ta56104@uta.fi>

Etusivulle