Etusivulle

Suunnista
Suunnista

Artikkelit
Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi


Kerenski

Kerenski se leipoi kuivan taikinan
Suolaksi hän aikoi pienen Suomenmaan.
Ai, ai, Kerenski, turha on sun toiveesi,
Suomi on jo vapaa maa ryssän vallasta.

Puolanmaa on jauhot, Viro hiivana.
Ukraina on sokeri, Liivi liemenä
Aunus, Vepsä, Inkeri, Doni, Krimi, Kaukaasi
Kardemummit, sahraimet, voit ja maustineet.

Taikina se paisui, kiehui, kohosi,
Kerenski se riehui, sotki, hämmensi.
Vot, kak, hyvää taikinaa, harvoin sitä nähdä saa,
Suolaista ja makeaa, niin kuin hunajaa.

Helsingissä kerran kävi Kerenski,
Tokoille hän siellä suuta suikkasi.
Suomen herrat lumosi, taikinahan survosi.
Ai, ai, Kerenski, turhat toiveesi!

Saksan koira jalo kaatoi taikinan
Hiivat, suolat ahmi kitaansa mahtavaan.
Kokki itse karkasi, ulkomaille laukkasi.
Ai, ai, Kerenski, turhat toiveesi!Aleksandr Fjodorovits Kerenski (1881-1970) oli venäläinen poliitikko. Hän edusti maltillista vasemmistoa ja toimi Venäjän pääministerinä vuonna 1917 heinäkuusta lokakuun vallankumoukseen asti. Koulutukseltaan hän oli asianajaja.

Opiskellessaan lakia Pietarin yliopistossa Kerenski kiinnostui narodnikien (populistien) vallankumouksellisesta liikkeestä. Valmistuttuaan hän liittyi sosialistivallankumoukselliseen puolueeseen. Vuonna 1912 hänet valittiin duuman jäseneksi ns. Trudovik-ryhmän edustajana. Helmikuun vallankumouksen jälkeen hänestä tuli väliaikaisen hallituksen oikeusministeri ja samalla aluksi koko hallituksen ainoa vasemmistolainen jäsen. Toimittuaan myös sota- ja laivastoministerinä Kerenski tuli heinäkuussa 1917 ruhtinas Lvovin tilalle pääministeriksi.

Toisin kuin radikaalimmat sosialistit Kerenski kannatti Venäjän osallistumista Ensimmäiseen maailmansotaan. Maaliskuussa 1917 A.F. Kerenski saapui Suomeen saadakseen suomalaiset osallistumaan sotaan Venäjän puolella ja jääkäriliikkeen tyrehtymään. Suomen käynnin tosiasiallinen tulos jäi kuitenkin laihaksi.

Kerenski yritti huonosta menestyksestä huolimatta jatkaa sotaa Saksaa vastaan ryhtyen itse ylipäälliköksi elokuussa kenraali Kornilovin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Oikeiston epäluottamus sekä bolsevikkien kumousvalmistelut ja yleinen sotaväsymys heikensivät ratkaisevasti Kerenskin asemaa, ja lokakuun vallankumous syrjäytti helposti väliaikaisen hallituksen. Kerenski pakeni ulkomaille. Hän asui Ranskassa vuoteen 1940 ja siirtyi sen jälkeen Australiaan.Vuonna 1946 hän asettui Yhdysvaltoihin. Kerenski toimi venäläisten emigranttien keskuudessa mm. Pariisissa sosiaalivallankumouksellisten emigranttien Dni-lehden toimittajana.Kuva: A.F. Kerenski. Lähde: Helsingin Sanomat 30.3.1917. Laulun tekijä tuntematon.

Kirjallisuutta

Buryan, Fisher: The Bolshevik Revolution 1917-1918. Documents and Materials. Stanford University Press, 1934.
Abramovitch: The Soviet Revolution 1917-1939. International Universities Press, 1962.

Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Tuuli Haapala < th58927@uta.fi> ja Leena Vuorisalo <pslevu@uta.fi>

Etusivulle