Etusivulle

Suunnista
Suunnista

Artikkelit
Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi


Otto Ville Kuusinen

Kuva: O. V. Kuusinen

Otto Wilhelm Kuusinen syntyi Laukaalla 1881 kyläräätälin perheeseen. Hänestä tuli ylioppilas Jyväskylän lyseossa, ja vuonna 1900 hän kirjoittautui Helsingin yliopistoon opiskeluaineinaan kirjallisuus, filosofia ja taidehistoria. Kuusinen valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1905, jolloin hän liittyi Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen.

Kuusisesta tuli sosiaalidemokraattisen Työmies-lehden toimittaja vuonna 1907, ja vuotta myöhemmin SDP:n kansanedustaja. Hän kohosi eduskuntaryhmänsä suurpoliittisten ja valtio-oikeudellisten kysymysten asiantuntijaksi ja vaikutti SDP:n teoreettisiin linjauksiin. Puolueensa puheenjohtaja Kuusisesta tuli vuonna 1911.

Kuusinen kuului SDP:n vasemmistoon, eli niin sanottuihin siltasaarelaisiin. Hän oli vuonna 1917 Tokoin senaattia vastaan, eikä suostunut senaattoriksi porvarien rinnalle. Kuusinen oli julkisuudessa vallankumouksen kannattaja, mutta tosiasiassa hän ei sittenkään ollut niin kritiikittömästi aseellisen vallankumouksen kannalla kuin antoi ymmärtää.

Vuoden 1918 sodassa Kuusisesta tehtiin punaisten "kansanvaltuuskunnan valistusasiain valtuutettu". Sodan jälkeen hän pakeni Neuvosto-Venäjälle, missä hän oli perustamassa Suomen kommunistista puoluetta vuonna 1918. Vuosina 1919-20 Kuusinen osallistui maanalaiseen toimintaan Suomessa, ja auttoi Suomen sosialistisen Työväenpuolueen perustamisessa.

Varsinaisen uransa Kuusinen loi kuitenkin Neuvostoliitossa. Vuosina 1921-43 Kuusinen toimi Kominternin toimeenpanevan komitean sihteerinä ja vuonna 1939, talvisodan puhjetessa, hänet ryhtyi Terijoen hallituksen pää- ja ulkoministeriksi. Talvisodan jälkeen 1940-56 Kuusinen toimi Karjalais-suomalaisen neuvostotasavallan ylimmässä johdossa. Vuonna 1941 Kuusisesta tehtiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen, ja 1957 hänet nimitettiin NKP:n puhemiehistön ja sihteeristön jäseneksi.

Kuusinen kuoli vuonna 1964, ja hänet haudattin Kremlin muuriin.Kuva: O. V. Kuusinen. Lähde: Suomen vapaussota I. Jyväskylä 1921

Kirjallisuutta

Kirjallisuutta Hodgson, John H, Otto Wille Kuusinen. Poliittinen elämäkerta. Helsinki 1975.

Pakkanen, Martti, Kyläräätälin poika. Teoksessa Nuori Otto Ville Kuusinen. 1881-1920. Salminen, Vesa (toim.). Jyväskylä 1970.

Rinta-Tassi, Osmo, Kuusinen vallankumousvuosina. Teoksessa Nuori Otto Ville Kuusinen 1881-1920. Salminen, Vesa (toim.). Jyväskylä 1970.

Spectrum - tietokeskus. Osa 6. Porvoo 1978.


Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Ilpo Jäppinen < hiilja@uta.fi> ja Erik Tirkkonen <hierti@uta.fi>

Etusivulle