etusivu
info
haku
muistatko?

ARKI 1900-18

KAUPPA
Teksti: Sinikka Määttä

Osuuskauppatoiminta poliittista kilpailua

[VÄHITTÄIS- JA TUKKUKAUPPAA] [SUPPEA LIIKEKESKUSTA] [PITKIÄ AUKIOLOAIKOJA]
[OSUUSKAUPPATOIMINTA POLIITTISTA KILPAILUA] [ELINTARVIKEPULA JA OSUUSKAUPAT] [TORIKAUPPAA]

Tampereelle oli 1900-luvun alussa perustettu kolme osuuskauppaa. Ensimmäisenä avattiin Finlaysonin työväen osuuskaupan myymälä Puuvillatehtaankatu 15:een vuonna 1900. Sitä seurasivat seuraavana vuonna Pellavatehtaan työväen osuuskauppa nykyisen paloaseman tontille ja Tampereen työväen osuuskauppa Makasiininkatu 8:aan. Finlaysonin ja Pellavatehtaan osuuskauppojen jäseniksi kelpuutettiin vain näiden tehtaiden työntekijöitä, mutta Tampereen työväen osuuskauppaan saattoi liittyä kuka tahansa kuluttaja. Alun vaikeuksista päästyä toiminta oli varsin kannattavaa. Osuuskauppojen vaikutuksesta kauppatavat alkoivat Tampereellakin muuttua. Tinkimisestä ja kaupanpäällisten jaosta luovuttiin vähitellen.

Finlaysonin osuuskaupan myymälä Puuvillatehtaankatu 15:ssä. Kuva: K. Mäkinen. Tampereen museoiden kuva-arkisto

Vuodesta 1902 alkaen osuuskaupat tekivät kustannuksia alentaakseen yhteisostoja, kunnes tavarat alettiin hankkia 1904 perustetun SOK:n eli Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan välityksellä. Yhteistoiminnan tulokset olivat myönteisiä ja ajatus näiden kolmen liikkeen yhdistämisestä heräsi ensimmäisen kerran 1906. Hanketta kuitenkin mutkisti Tampereen osuustoiminnan joutuminen poliittisen kilpailun kentäksi, kuten kävi muuallakin maassa. Puolueettomuus oli yksi toiminnan pääperiaatteista, mutta siitä huolimatta toiset osuuskaupat olivat sosialistien ja toiset porvarien hallussa. Kaikkien yhteisenä tukkuliikkeenä toimi kuitenkin SOK, kunnes 1916 perustettiin Kulutusosuuskuntien Keskusliike (KK) jolloin osuuskauppa saattoi päättää kumman jäsen halusi olla: porvarillisen SOK:n vai sosialistisen KK:n.

Tampereen työväen osuuskauppa sitoutui poliittiseen työväenliikkeeseen, kun taas Finlaysonin ja Pellavatehtaan osuuskauppojen johdot eivät tällaista politisoitumista hyväksyneet. Liikkeiden yhdistämistä mietittiin vuosien varrella moneen otteeseen ja vuosien 1914-15 vaihteessa Finlaysonin osuuskauppa osti Tampereen työväen osuuskaupan. Viimein vuoden 1917 lopulla kolme liikettä yhdistyi osuusliike Voimaksi. Porvarillisen osuusliikkeen kehitys alkoi Tuotannon (1915) ja Tampereen osuuskaupan (1914) perustamisesta. Tuotannon päämääränä oli oma suurleipomo, mikä kuitenkin jäi toteutumatta. Sen sijasta Tuotanto harjoitti mm. kahvila- ja ruokalatoimintaa. Tampereen osuuskaupan ensimmäinen myymälä avattiin Kauppakatu 7:ään, Kauppakadun ja Kuninkaankadun kulmaukseen. Uutta yritystä varottiin leimaamasta mitenkään poliittisesti, mutta kun Tampereen osuuskauppa osti Tuotannon 1918, oli kaupungin osuustoiminta keskittynyt kahteen poliittisen kuilun erottamaan yritykseen. Voima oli sitoutunut sosialistiseen työväenliikkeeseen, Tuotanto oli porvarillinen.

Osuusliike Voiman sekatavaraosasto. Myymälä sijaitsi Tiiliruukinkatu 11:ssä. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

kaupunki 1900-18 työ 1900-1918 valta 1900-1918 liikkuminen 1900-1918 kulttuuri 1900-1918 arki lyhyesti arki 1918-1940 Arki 1940-1960 kaupunki 1870-1900