etusivu
info
haku
muistatko?

ARKI 1900-18

KAUPPA
Teksti: Sinikka Määttä

Vähittäis- ja tukkukauppaa

[VÄHITTÄIS- JA TUKKUKAUPPAA] [SUPPEA LIIKEKESKUSTA] [PITKIÄ AUKIOLOAIKOJA]
[OSUUSKAUPPATOIMINTA POLIITTISTA KILPAILUA] [ELINTARVIKEPULA JA OSUUSKAUPAT] [TORIKAUPPAA]

Kaupan alalla oli meneillään kaksi selkeää jo 1800-luvulla alkanutta kehityslinjaa. Ensinnäkin kaupunkien vähittäiskaupat erikoistuivat tiettyihin tuotteisiin ja niiden välille tuli työnjakoa. Erikseen olivat niin maitokaupat, makkarakaupat, kalakaupat, hedelmäkaupat kuin vilja- ja jauhokaupatkin, jne. Maaseudulla asiakkaita palvelivat edelleen sekatavarakaupat, jotka olivat vähiten erikoistuneita. Toisekseen maalaiset syrjäytyivät kaupan asiakaskunnasta kaupunkilaisten tieltä. Tähän oli syynä niin kaupunkiväestön ja sen kulutusmahdollisuuksien kasvu kuin valikoimaltaan monipuolisempien liikkeiden perustaminen maaseudulle. Myös tukku- ja vähittäiskauppa eriytyivät toisistaan, mutta Tampereella kehitys ei ollut yhtä suoraviivaista kuin monissa muissa kaupungeissa vaan päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy. Yhtä aikaa tukku- ja vähittäiskauppaa harjoittivat mm. Sandberg, Björkqvist, Ojanen ja Osuusliike Tuotanto.

Näkymä Kauppakadulta Tirkkosen liiketalolle päin. Kuva: J. Pahlman, 1900-1904. Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Kauppiaista tukkukauppiaiden tulot olivat yleensä suurimmat ja kauppaliikkeet hienoimmat. Tampereen suurin yksityinen kauppaliike olikin Tirkkonen. Useimmat tukkukauppiaat välittivät vähittäismyyjille kaikenlaista tavaraa, mutta Tirkkoset erikoistuivat tekstiileihin ja lankoihin heti alusta alkaen. Maria ja Juhana Tirkkonen aloittivat liiketoimintansa vähävaraisina kulkukauppiaina 1869. Parin vuoden ajan alkupääomaa kerättyään he saattoivat avata kaupan Keskustorin eli silloisen Kauppatorin varrella sijainneisiin ns. Pilaripuoteihin. Vuonna 1884 Tirkkoset ostivat Kauppakatu 6:ssa olleen kauppias Orellin talon tontteineen . Kun Juhana kuoli 1892, Maria jatkoi toimintaa menestyksekkäästi poikansa Nikolain kanssa ja rakennutti tontille uuden liiketalon. Lars Sonckin ja Birger Federleyn suunnittelema jugendtyylinen rakennus valmistui vuonna 1901.

Näkymä Tirkkosen kangaskaupan toisesta kerroksesta Kauppakadun puolelta. Etualalla miesten pukukankaat, taaempana lankaosasto ja matto-osasto. Kuva: Atelier Laurent, n. 1906. Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Liiketilat sijaitsivat talon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa, ylimpään kerrokseen tulivat Marian ja Nikolain asunnot. Jo parin vuoden kuluttua palveluksessa oli 36 liikeapulaista. Vuodesta 1910 lähtien tavaroita kuljetti asiakkaiden koteihin lähettien lisäksi pakettiauto. Tekstiilien ja lankojen myynnin ohella Tirkkonen myös valmisti vuodepeitteitä ja tilauksesta miesten pukuja. Kuvallisten myyntiluetteloiden avulla muillakin paikkakunnilla asuvat asiakkaat saattoivat tilata tavaroita. Liikettä pidettiin korkeatasoisena, mistä oli merkkinä mm. asiakkaiden palvelu myös ruotsiksi. Liikkeestä kehittyikin alallaan huomattavin koko maassa

Tirkkosen pakettiauto ja lähetit töissään. Kuva: n. 1910-luku. Tampereen museoiden kuva-arkisto.

kaupunki 1900-18 työ 1900-1918 valta 1900-1918 liikkuminen 1900-1918 kulttuuri 1900-1918 arki lyhyesti arki 1918-1940 Arki 1940-1960 kaupunki 1870-1900