Etusivulle

Suunnista
Suunnista

Artikkelit
Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi


Ruhtinas Georgi Jevgenjevitsh Lvov

Lvov

Syntyi 2.11.1861
Kuoli 7.3.1925

Venäjän ensimmäisen väliaikaisen hallituksen pääministeri helmikuun vallankumouksen jälkeen 1917.

Lvov oli aatelismies ja lainoppinut. Vuonna 1905 hän liittyi uuteen Perustuslaillis-demokraattiseen Kadettipuolueeseen. Hänet valittiin ensimmäiseen duumaan 1906 ja hänet nimitettiin ministeriksi.

I maailmansodan aikana Lvov oli Zemstvojen neuvoston johtajana. Zemstvojen neuvosto teki humanitaarista työtä mm. haavoittuneiden sotilaiden hyväksi. Lvov saavutti tässä työssään huomattavaa arvostusta. Kun tsaarin hallitus oli syösty vallasta, Lvovista tuli väliaikaisen hallituksen pääministeri 15.3.1917. Hän toimi myös sisäministerinä.

Lvovin hallitus koostui liberaaleista ja toukokuun 18. päivästä alkaen myös maltillisista sosialisteista. Se ei kyennyt täyttämään kansan pääosan radikaaleja vaatimuksia. Väliaikainen hallitus ei lopettanut sotaa ja sitoutui noudattamaan kaikkia Venäjän liittoutuneiden kanssa tekemiä sopimuksia, mikä nostatti voimakkaita vastalauseita neuvostojen taholta. Vasemmiston mielenosoitusten painostamana Lvov erosi 20.7.1918, ja hänen seuraajakseen tuli Aleksandr Kerenski.

Lokakuun vallankumouksen jälkeen Lvov pidätettiin, mutta hän onnistui pakenemaan ja vietti loppuelämänsä maanpaossa Ranskassa.

Yksityishenkilönä Lvovin kerrotaan olleen oikeudenmukainen ja rauhallinen. Hän oli isänmaallinen ja erittäin hyväntahtoinen. Hallituksessa hän melko uudistusmielisenä joutui ajoittain vastakkain vanhoillisten kanssa. Jopa Kerenskin mielestä Lvov oli liian yhteistyöhaluinen neuvostoja kohtaan.


Kuva: Georgi Lvov. Lähde: Helsingin Sanomat, lauantai 17.3.1917, nro 74 s.7

Kirjallisuutta

Encyclopedia Britannica

Kirkinen, Heikki (toim): Venäjän ja Neuvostoliiton historia, Otava 1986

Westwood, J.N.: Endurance and Endeavour - Russian history 1812-1992, Oxford University Press 1993


Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Mikko Aho < ma54441@uta.fi> ja Teemu Ahola <ta56104@uta.fi>

Etusivulle