etusivu
info
haku
muistatko?

KAUPUNKI 1918-40

ALUE

Torit
Teksti: Hanna Häppölä

Vanha kalakauppias muistelee

Tammelantori 1918-40 | Kauppatorina | Liikennekeskuksena | Rakennuskanta muuttuu | Voima | Torikauppias muistelee

Vielä 50-luvun alussa iloinen, ruskeasilmäinen vanhus hääräsi 80 ikävuodestaan huolimatta pirteänä Tammelantorin myyntitouhuissa. Oman kalakauppansa hän oli jo jättänyt, mutta maalaisten tavaroiden jälleenmyyjänä Salosen Mari oli tuttu jo vuosisadan alussa. Kaksikymmenvuotiaana oli Marin tie kulkenut Kuhmalahdelta Tampereelle työnhakuun. Heti ei mieleinen paikka torimyyjänä löytynyt. Ulkohuoneiden kuuraamisesta Mari pääsi kauppias Inveniuksen apulaiseksi, jossa hän aamupäivät myi Kauppatorilla lihaa ja iltapäivisin oli sisätöissä. Voimajuomaksi piika särpi kauppiaalla valmistettua hyvää sahtia. Mari muisteleekin tuolloin olleensa vahvassa kunnossa. Pellavatehtaallakin Mari oli muutaman vuoden, mutta torikauppa tuntui vetävän puoleensa. Niinpä Mari aloitti Alarannassa kalojen myyjänä. Neljä vuotta hän eli sillä, mutta päätti erään maitoreissunsa jälkeen muuttaa kauppansa Tammelantorille. Matkakin oli lyhyempi, kun Saloset tuolloin asuivat Pinninkadulla, josta oli lyhyt matka kierittää 120kg:n sillitynnyri Tammelantorille.

Tuolloin ei vielä määrättyjä myyntipaikkoja ollut. Kukin sai myydä missä halusi. Paikan vuokra oli 10mk vuodelta ja sen ostaminen tapahtui torilla. Määrättynä päivänä tuli rahatoimikamarin herroja vossikalla torille ja myivät paikkoja niitä haluaville. Mari muisteli myös pispalalaista leipuri Rannilaa ja tämän ruunaa lämmöllä. Kerran oli pikkuinen ruuna lähtenyt karkuun pullakuormineen. Rannila reilun kokoisena miehenä pysäytti sen saavutettuaan aisalle istumalla. Samalla leipurilla oli tunnetusti hyvää pullaa ja hänellä olikin tapana huudella: "Tulkaa ostaan hyvää voipullaa!" Johon kilpailija takaisin: "Niin kaukana kuin itä on lännestä, on voi Rannilan pullasta!"

Lähes neljäkymmentä vuotta Salosen Mari möi Tammelantorilla kalojaan ja värikkäästi hän uraansa kommentoi: "Kerkishän siinä useampaakin silliä silmiin vilkasta!" Helppoa hommaa ei torikauppiaan ura ollut. Kesäaikana kaloja perattiin ja suolattiin iltamyöhään asti ja talvella oli ulkotyöläisellä tietenkin kylmä.

Lähteet:
Wacklin, Matti, Tammela, Suutarien pääkaupunki, Tampereen kaupunginosat X, Tampere 1997.
Wallin, I, Tammelantorin ensimmäinen kalakauppias, Tammerkoski 2/1950.
 
koski 1918-1940 työ 1918-1940 arki 1918-1940 valta 1918-1940 liikkuminen 1918-1940 kulttuuri 1918-1940 kaupunki lyhyesti Kaupunki 1940-1960 kaupunki 1900-1918 kaupunki 1870-1900