Etusivulle
Viikko 28
7.7. - 13.7.1917


Selaa viikkoja

Edell. 

viikko Seur. 
viikko
Edellinen Seuraava

Etsi Artikkelit
Suunnista Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi

Kylmän heinäkuun toisella viikolla esiintyi lakkoilua veturinkuljettajien ja maataloussekatyöväen piirissä

Lakkoilua

10.-11.7. Veturimiehet olivat tyytymättömiä palkkaansa ja aloittivat lakon 10.7. Kouvolan ja Pietarin välisellä rataosuudella. Sotilasjunat kulkivat lakosta huolimatta. Lakko päättyi 11.7. klo 18.00. Lakon tuloksena senaatti suostui korottamaan veturimiesten palkkaa.

Kuva: Maatyöläisten lakkokulkue
Kuva: Maatyöläisten lakkokulkue 12.7.1917 matkalla Vesilahden kirkolle.
Lähde: Vesilahden kotiseutuarkisto.

13.7. Vaatiessaan 8 tunnin työpäivää Huittisten maataloussekatyöväen ammattiosasto oli aloittanut lakon. Tehostaakseen vaatimuksiaan ammattiosasto oli määrännyt lakon koskemaan myös Lauttakylän osuusmeijeriä. Lakkovahtien toimista huolimatta maidontoimitukset jatkuivat. Vaatimukset kärjistyivät 13.7. mielenosoitukseksi, jolloin lakkolaiset kokoontuivat Lauttakylän torille ja marssivat sieltä meijerille. Lakkolaisten ja meijerin suojelusvartion välillä syntyi kahakka, jossa 7 haavoittui mutta kuolonuhreilta vältyttiin. Kiista saatiin ratkaistuksi seuraavana päivänä ja työajaksi tuli 8 tuntia.

Tappelua Tampereella

7.-8.7. Joukko humalaisia miehiä riehui venäläisen sotaväen kasarmialueella Tampereella. Sotilaat pidättivät miehet. Kun sotilaat veivät pidätettyjä poliisiasemalle, kerääntyi matkan varrelle noin 200 suomalaista, jotka vaativat pidätettyjen vapauttamista. Sotilaat ampuivat tämän seurauksena varoituslaukauksia ja kutsuivat lisäjoukkoja paikalle. Kukaan ei loukkaantunut selkkauksessa mutta se aiheutti levottomuutta tamperelaisissa. Tapaus johti maistraatin anomukseen sotaväen siirtämiseksi pois paikkakunnalta.

Kasakkadivisioona Suomeen

11.7. Väliaikainen hallitus antoi käskyn neljä rykmenttiä käsittävän 5. Kubanin kasakkadivisioonan siirtämisestä Suomeen. Hallitus koki tärkeäksi, että Suomessa oli levottomuuksien varalta käytettävissä hyvä sotilasyksikkö.

Kirjallisuutta

Polvinen, Tuomo, Venäjän vallankumous ja Suomi I. WSOY, Porvoo 1967.

Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Sanna Haavisto <sh54503@uta.fi> ja Anna Jylhäsaari <aj54651@uta.fi>

Etusivulle