Etusivulle
Viikko 29
13.7. - 19.7.1918

Selaa viikkoja
Edell. viikko
Edellinen
Suunnista Artikkelit
SuunnistaArtikkelit
Kommentoi
Kommentoi

Hallitus uhkaa erota

"Sotatila jatkuu edelleen"

13.7. Helsingin Sanomissa ilmestyi artikkeli, jossa todettiin sotatilan todellisuudessa olleen voimassa ja jatkuvan edelleenkin Suomen ja Venäjän välillä; normaalit suhteet ja kulkutiet olivat poikki, ja maittemme välinen ”liikevälitys” seisahtunut. Rauhanneuvotteluiden toivottiin helpottavan maamme asemaa niin poliittisessa kuin taloudellisessakin mielessä, vaikka Venäjän olojen epävakauden vuoksi ei voitukaan olla täysin varmoja tulevaisuudesta.

Monarkia - mihin hintaan hyvänsä

13.7. Eduskunnan toisessa käsittelyssä voitti monarkkinen hallitusmuotoesitys 57-52. Niukka voitto oli pettymys monarkisteille, ja he päättivät hankkia Suomeen kuninkaan muilla keinoin, kun lainsäädäntötie kerran oli umpeutunut. He olivat jo aikaisemmin päättäneet saada Suomelle kuninkaan millä keinolla hyvänsä, ja yleinen mielipide oli käymässä heille jatkuvasti suotuisammaksi.

Uutisia Venäjältä

13.7. Lehdestä voitiin lukea neuvostohallituksen sanomalehtitoimiston kaksi päivää varhemmin antama ilmoitus. Sen mukaan "neuvostohallitus tulee ryhtymään toimenpiteisiin toteuttaakseen terroria valtiollisiin vastustajiinsa nähden. Jokaisesta neuvostohallitusta vastaan tähdätystä rikoksesta uhataan ammuttaa 10 vankina olevaa vastustuspuolueen edustajaa ja varoitetaan, että syyskuun murhat Ranskassa suuren vallankumouksen ovat vain lasten leikkiä tulevaan terroriin nähden."

Elintarvikelaki

16.7. Eduskunta hyväksyi ”elintarvelain”, jossa määrättiin elintarvikepulan edellyttämistä säännöstelytoimenpiteistä.

Hallitus uhkaa erolla

17.7. Hallitus ilmoitti eroavansa ellei ”monarkinen hallitusmuoto” toteudu. Mikäli Suomesta ei saataisi kuningaskuntaa, ei hallitus mielestään vastaisuudessa olisi pystynyt ”turvaamaan Suomea” eikä hoitamaan muitakaan tehtäviään.

Vankityövoimaa

18.7. Laki työvelvollisuudesta julkaistiin. Vankeja, varsinkin lievempiin rikoksiin syyllistyneitä, laitettiin hyödyllisiin töihin. Elintarvikepulan takia varsinkin maataloudessa tarvittiin kipeästi lisätyövoimaa, ja maanpuolustukseen liittyviin ilmeisestikin salaisiin tehtäviin tultaisiin myös käyttämään vankityövoimaa.


Kirjallisuutta

Helsingin Sanomat 13.-19.7.1918

Itsenäistymisen vuodet 3, toim. Ohto Manninen.

Pietiäinen, Jukka-Pekka: Suomen ulkopolitiikan alku. Helsinki 1992

Polvinen,Tuomo:Venäjän vallankumous ja Suomi 1917-1929 osa 2,Juva 1987

Kirjallisuusluettelo


Tekijä: Janne Haara <jh52381@uta.fi>

Etusivulle