Etusivulle
Viikko 41
6.10. - 12.10.1917


Selaa viikkoja

Edell. 

viikko Seur. 
viikko
Edellinen Seuraava

Etsi Artikkelit
Suunnista Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi

Väkijuomien takavarikointi jatkuu

Kuva

Tällä viikolla alkoholin takavarikointimääräyksiä jatkettiin ja eversti Wilhelm Thesleffistä tuli sotilaskomitean ja Saksan sotilasjohdon yhteysmies.


Valmistelut alkavat

6.10. Sosiaalidemokraattisen puolueen järjestysmiehistön rahastonhoitaja Taavi Vesala valtuutettiin ostamaan "toimintavälineitä" Pietarista.

Alkoholin takavarikointi jatkuu

6.10. Alkoholipitoisten aineiden takavarikointimääräystä päätettiin jatkaa sodan aiheuttamien poikkeuksellisten olojen takia. Omaan tarpeeseen olevat ja apteekkien varastot eivät kuuluneet määräyksen piiriin. Erityisesti panimot kritiso ivat päätöstä takavarikoida kaikki yli kaksi prosenttia alkoholia sisältävät tuotteet. Valtiovalta katsoi väkijuomien väärinkäytön olevan yleistä vaatien asian pikaista korjaamista. Esimerkiksi Tampereella poliisi oli takavarikoinut pidätetyiltä suuren mä ärän resepteillä ostettuja denaturoituja spriipulloja. Kehitystä pidettiin huolestuttavana ja lääkärit määrättiinkin lähettämään kirjoittamansa reseptit kuukausittain lääkintähallitukseen tutkittaviksi, jotta väärinkäytökset saataisiin loppumaan.

Eversti Thesleff vaihtaa puolta

10.10. Wilhelm Thesleff oli joutunut Riian rintamalla vangiksi ja hän vaihtoi puolta siinä uskossa, että Saksa voittaa käynnissä olevan maailmansodan. Eversti Thesleffistä tuli sotilaskomitean ja Saksan sotilasjohdon välinen yhdysmies Berliiniin. Hän syrjäytti t ehtävää aiemmin hoitaneen eversti Nikolai Mexmontanin, joka epäonnistuneen kansannoususuunitelmansa vuoksi oli joutunut saksalaisten ja sotilaskomitean epäsuosioon.


Kuva: Helsingin sanomat julkisti senaatin päätöksen alkoholijuomien takavarikoimisesta 8.10.1917.

Kirjallisuutta

Haapala, Pertti, Kun yhteiskunta hajosi: Suomi 1914-1920. Helsinki 1995.Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Jussi Nousiainen < jn57248@uta.fi> ja Petri Vähä <pv53044@uta.fi>

Etusivulle