Etusivulle

Suunnista
Suunnista

Artikkelit
Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi


Santeri Alkio

Kuva: Santeri Alkio

(1862-1930)

Santeri Alkio syntyi 1862 Laihialla. Nuorisoseuraliikkeeseen Alkio liittyi 1882, ja kohosi pian liikkeen johtoon.

Vuosisadan vaihteessa hän aloitti poliittisen toimintansa. Santeri Alkiota pidetään Maalaisliiton ideologisena isänä. Maalaisliiton kansanedustajana Alkio oli kolmeen otteeseen, vuosina 1907-08, 1914-16 ja 1916-22. Eduskunnan varapuhemiehenä hän toimi 1917 ja 1918.

Santeri Alkio toimi aktiivisesti Suomen itsenäisyyden puolesta, ja valtiomuototaistelussa hänellä oli keskeinen asema tasavaltaisen hallitusmuodon kannattajana. Tasavalta oli Alkion mukaan kansanvaltaisuutensa takia paras hallitusmuoto.

Sosiaaliministerinä Alkio toimi 1919-20. Tunnetuin saavutus ministerikaudelta on kieltolain säätäminen.

Santeri Alkion yhteiskunnalliset aatteet pohjautuivat ns. maahenkisyyteen. “Ihmisyys ja sen kehitystarve on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistamisen pohjaksi”.

Alkio painotti eri yhteiskuntaryhmien välisten erojen tasoittamisen tärkeyttä. Hän oli “köyhän asialla”. Alkio vaikutti erityisesti maaseudun kehitykseen. Maataloudessa Alkio oli perheviljelmien kannalla ja yleisemminkin puhui pienyritysten puolesta.

Santeri Alkio vaikutti myös kirjailijana, ja hänen kirjallinen tuotantonsa on laaja. Hän kirjoitti valistuskirjallisuutta sekä kertomuksia ja romaaneja kulttuurihistoriallisista aiheista. Lisäksi Alkio teki merkittävän uran lehtimiehenä. Sanomalehti Ilkan päätoimittajana hän oli 1906-30, eli kuolemaansa saakka.Kuva: Santeri Alkio. Lähde: Suomen Kuvalehti 18/1919.

Kirjallisuutta

Alanen, Aulis J., Santeri Alkio, Porvoo 1976.
Tuomari, Paavo, Santeri Alkion yhteiskunnalliset aatteet, Helsinki 1950.

Kirjallisuusluettelo

Internet-linkkejä


Tekijät: Hanna Yli-Hinkkala < hy53052@uta.fi> ja Tanja Grén <hitagr@uta.fi>

Etusivulle