Teksti: Pekka Stenlund
[TAMPEREEN ENSIMMÄINEN ELOKUVANÄYTÖS]
[TAMPERELAISIA ELOKUVATEATTEREITA]
[ENSIMMÄINEN ELOKUVA TAMPEREESTA]
[ELOKUVASENSUURI]
Tamperelaisia elokuvateattereita
Ensimmäinen elokuvateatteri avattiin Tampereella 23. joulukuuta 1905, minkä jälkeen kaupunkiin syntyi seuraavana vuonna lisää teattereita. Elokuvateatteriyrittäjän osa ei ollut kuitenkaan helppo, minkä vuoksi monet teatterit harjoittivat toimintaansa vain vähän aikaa ja teattereiden omistajat vaihtuivat moneen kertaan vuosien varrella.
Ensimmäinen elokuvateatteri oli nimeltään Ympäri Maailman ja se aloitti toimintansa Koskikadun varrella K. P. Ruuskasen liikepalatsissa. Maaliskuussa 1906 elokuvateatterin omistus järjestettiin osakeyhtiön pohjalle. Tämän seurauksena Maat ja Kansat Oy:n johtokuntaan tulivat mm. Elis Rikala ja merikapteeni Axel Backman, jotka olivat vaikuttaneet vuotta aiemmin tamperelaisen elokuvateatteritoiminnan alkamiseen. Elokuussa 1907 Ympäri Maailman siirtyi Hämeenkatu 8:aan uuteen teatterisaliin, joka oli ensimmäinen Tampereella elokuvateatteriksi rakennettu huoneisto. Uusissa tiloissa oli istumapaikkoja noin 370 hengelle, mikä oli paljon verrattuna muihin kaupungissa toimiviin teattereihin. Vuonna 1910 teatterille tuli uusi omistaja, jolloin sen uudeksi nimeksi vaihtui osoite eli Hämeenkatu 8. Maailmansodan sytyttyä vaihtoi teatteri jälleen nimensä ja tämän jälkeen teatteri tunnettiin Imatrana. Kaupungin ensimmäinen elävien kuvien näyttämö tuhoutui vuonna 1918, kun sisällissodassa tapahtuneen Tampereen valtauksen aikana elokuvateatteri Imatra paloi perustuksiaan myöten.
Toinen elokuvateatterirakennus nousi Tampereelle vuonna 1911, kun liikemies Isaak Julin rakennutti Hämeenkatu 31:een oman teatterinsa. Julin nimesi uuden 373 istumapaikkaa käsittävän teatterinsa ranskankielisellä nimellä Petit, joka oli suomeksi käännettynä Pieni. Avajaisia vietettiin syyskuun 17. päivänä ja tamperelaiset pääsivät tutustumaan uuteen teatteriin, joka oli panostanut teatterisalissaan niin viihtyisyyteen kuin esitystekniikkaan. Selkeästi katukuvasta erottuvaan teatterirakennukseen kuljettiin värikkäin sähkölampuin koristellun kaariportin kautta istutusten peittämälle sisäpihalle ja sieltä edelleen sisälle teatterisaliin. Kaupunkilaiset ymmärsivät pian saaneensa uuden nähtävyyden ja ihmisten puheissa Petit sai nimen Iisakin kirkko. Tamperelaiset löysivät tiensä Iisakin kirkkoon myös avajaisten jälkeen, minkä seurauksena se oli 1910-luvulla kaupungin suosituin elokuvateatteri.
Elokuvatetteri Petit nousi avaamisensa jälkeen hyvin suosituksi elävien kuvien katselupaikaksi. Myös kaupungin poliisivoimat osoittivat suurta kiinnostusta sen ohjelmistoon, sillä poliisit pyrkivät usein elokuvateatteriin etsimään rikollista yleisön joukosta. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Tammikuussa 1912 oli juhlallisten avajaisten kohteena Scala, joka oli suurin Tampereen ensimmäistä elokuvateattereista. Tämä 468 istumapaikkaa sisältävä teatteri sijaitsi samalla alueella muiden suurien elokuvanäyttämöjen kanssa, sillä Scalan teatterisali oli rakennettu Hämeenkatu 24:ään. Pohjoismaisen Biografikomppanian omistaman teatterin alkutaival ei ollut kaikkein helpoimpia, koska kaksi tulipaloa aiheutti teatterissa pieniä vahinkoja säikäyttäen samalla yleisön. Alkuvaikeuksien jälkeen pääsi Scalassa elokuvien esittäminen täyteen vauhtiin ja se vakiinnutti asemansa tamperelaisten elokuvateattereiden joukossa.
|