Rusko-Tuska 2020

Tämän vuoden Rusko-Tuska oli monella tapaa uniikki historiassaan. Koronaviruspandemian takia perinteistä Konetalon saunaa ei saatu varattua tapahtumaa varten, joten saunat ja vaatteidenvaihdot suoritettiin tänä vuonna Suolijärven ulkoilumajalla ja juttusaunalla.  Lisäksi olosuhteet olivat suorastaan trooppiset, kun Rusko-Tuska päästiin kisaamaan lähes 10-asteen lämpötilassa. Syytämme tästä ilmastonmuutosta ja toivomme, että ensi vuonna saamme taas kotoisen lumisateen kilpailupäivälle. Rusko-Tuska saavutti myös lähihistoriansa osallistujaennätyksen. Lähtöviivalle oli saatu yhteensä huikeat 16 kepardinpentua, jotka kaikki halusivat haastaa itsensä ja Ruskon niin rakkaan ja kauniin talousmetsän.

Itse kilpailu voidaan tiivistää ensimmäiseen ja viimeiseen rastiin, jotka tarjosivat koko kilpailun mehukkaimmat käänteet. Miesten letka hajosi jo kättelyssä kahtia, kun rastivälin keskellä ollutta mäkeä lähdettiin kiertämään molemmilta puolilta. Isompi letka kiersi mäen vasemmalta puolelta, mutta letkassa ei ollut varmuutta siitä millä polulla ollaan. Letkan vetäjä Teemu varmisteli Jarkilta, että millä polulla ollaan ja Jarkki taas luuli olevansa väärällä polulla ja letka lähti polulta väärällä puolelle. Samaan aikaan mäen oikealta kiertänyt Sane tuli 1. rastille kuin telkkä pönttöön ja karkasi muilta. Alla kuva 1.rastin tilanteesta:

Sanen reitinvalinta 2. rastille oli  myös hyvä ja rastinotot 3. ja 4. rastilta viiltäviä. Seurauksena 4. minuutin yksinäinen keula 4. rastilta lähdettäessä. Rusko-Tuskan veteraanit kuitenkin tietävät, että tuollainen ero ei vielä kovin iso ole tässä kilpailussa. Alla kuva 4. rastilta:

Kilpailun 5. rasti osoittautui yllättävän hankalaksi ja kärki ajoi Sanen kiinni samalla myös itse pummaten. Rasti löytyikin kerrostalon kokoisen kukkulan päältä ja pääjoukko matkasi nyt tiivisti yhdessä letkassa. Letka pysyi vähän aikaa yhtenäisenä, mutta Kirskaaniemen rasteilta nopeiten selvisi Teemu ja mies oli yksin pienessä karussa kuitenkin vain noin minuutin Barnettia edellä. Kärkimiehet ottivat eri valinnat 12. rastin pitkällä välillä ja ero tällä rastilla oli edelleen noin minuutin. Alla pitkän välin reitinvalintojen vertailu yhteislähdöllä:

Viimeinen rasti oli tällä kertaa kilpailun ratkaiseva rasti. Teemu pääsi rastinottoon minuutin ennen Barnettia, mutta veti rastista vasemman kautta isosti ohi suoraan Suolijärven rantaan. Teemun ihaillessa Suolijärven kauniita maisemia Barnett poimi rastin viiltävällä tarkuudella ja sai nautiskella maalissa voittajana. Viimeisen rastin etsijät tulivat Barnettin jälkeen maaliin järjestyksessä Jarkki, Teemu, Fryde ja Aaro. Viimeisen rastin kootut alla:

Naisten kilpailu selvisi heti ykkösrastilla. Minna poimi 1. rastin vakuuttavasti, kun taas Liisalle ja Lauralle se taas tuotti hieman hankaluuksia. Loput rastit löytyivät tasaisen epätasaisesti. Maalissa Minna kruunattiin voittajaksi.

Rusko-Tuska 2020 Tulokset: 

Miehet

1. Andrew Barnett 1.55.53, 1000
2. Jiri-Pekka Rissanen 1.57.59, 982
3. Teemu Eerola 1.59.19, 970
4. Fryderyk Pryjma 1.59.44, 967
5. Aaro Ruohola 2.00.02, 964
6. Juha Lilja 2.05.36, 916
7. Santeri Sainio 2.10.50, 871
8. Joona Huila 2.13.50, 845
9. Juho Korpi 2.26.48, 733
10. Jeremias Joutsensaari 2:27:50, 724
11. Vili Sipilä kesk, 1
11. Matias Jokinen kesk, 1
11. Akseli Kauppi kesk, 1

Naiset

1. Minna Miettinen 2.11.56, 1000
2. Liisa Nokelainen 3.45.30, 291
2. Laura Reuna 3.45.30, 291

Järjestäjien pisteet:
Markus Räsänen 977
Eevert Toivonen 977