Etusivulle

Suunnista
Suunnista

Artikkelit
Artikkelit

Kommentoi
Kommentoi


Maxim-konekivääri

Englantilais-yhdysvaltalainen Hiram S. Maxim kehitti vuonna 1885 ensimmäisen konekiväärinsä. Tämä hyvin laajaan käyttöön levinnyt Maxim-konekivääri oli vyösyöttöinen ja siitä tuli perustyyppi kaikille myöhemmin suunnitelluille lyhytrekyyliperiaatteella toimiville konekivääreille. Maxim paranteli konekivääriään seuraavalla vuosikymmenellä ampumaan savuttomalla ruudilla ladattuja patruunoita. Vuonna 1897 hän myi oman yhtiönsä englantilaiselle Vickersin asetehtaalle, josta tuli ensimmäinen merkittävä Maxim-konekiväärin valmistaja. Asetta alettiin valmistaa hieman muunneltuna myös Saksassa ja Venäjällä.

I maailmansotaan mennessä se oli käytössä jo kaikissa eurooppalaisissa suurvalta-armeijoissa. I maailmansodassa oli käytössä monia eri versioita Maxim-konekivääristä. Venäjän armeijalla oli käytössä mm. Maxim-Sokolov m 1910 ja Maxim m 09. Aseen kaliiperi oli 7,62 ja paino 23,5 kg. Lisäksi aseessa oli jalusta, joka mallista riippuen painoi aina 23,5 kg:sta ylöspäin. Jalusta saattoi olla jalasmallinen tai pyörälavetti. Tulinopeus oli n. 600 l/min ja sillä pystyttiin ampumaan vain sarjatulta. Piipussa oli vesijäähdytys ja joissakin malleissa jouduttiin lisäämään vettä säiliöön aina n. 2000 laukauksen jälkeen.

Ensimmäisen kerran Maxim-konekivääriä käytettiin menestyksellä 1890-luvun puolivälissä englantilaisten siirtomaasodassa Transvaalissa. Pieni, n. 50-miehinen englantilaisjoukkio tuhosi neljällä Maxim-konekiväärillä puolen tunnin aikana n. 3000 alkuasukassoturia. Maxim-konekivääri lienee suurin syyllinen siihen, että I maailmansota sai puudutussodan luonteen. Maximin myötä puolustuksellisten aseiden tulivoima nousi hyökkäysaseiden tulivoimaa suuremmaksi. Maxim-konekiväärillä lieneekin surmattu enemmän ihmisiä kuin millään muulla asetyypillä maailmassa. Suomeen Maxim-konekivääreitä kulkeutui sekä Saksan että Venäjän armeijoilta.




Kirjallisuutta

Hyytinen, Timo: Arma Fennica 2. Sotilasaseet, Gummerus Oy 1987
Montgomery of Alamein, Sodankäynti kautta aikojen, WSOY 1973
Kirjallisuusluettelo


Tekijät: Teemu Heino < th52406@uta.fi> ja Tomi Lähdeniemi <tl58726@uta.fi>

Etusivulle