Matemaattisen mallinnuksen verkosto

Matemaattisen mallinnuksen verkostohankkeen johtoryhmän kokous 27.9.2003

Osanottajat:

Matti Heiliö (LTY)

Stephen Lemhke

Jorma Merikoski (TaY)

Robert Piche (TTY)

Seppo Pohjolainen (TTY)

Kalle Saastamoinen (LTY)

Kari Suomela (TTY)

Antti Suutala (TTY)

Esko Turunen (TTY)

Marko Vauhkonen (KY)

Alussa Stephen Lemhke esitteli kehittämäänsä TexPower ohjelmistoa.

  1. Seppo Pohjolainen avasi kokouksen kello 11.05.

  2. Pöytäkirja oli kunnossa. Kirjataan perjantain kehityskeskustelut sekä lisätään kokouksen ohjelmaan kohta vuodesta 2004.

  3. Jatkokurssi

    Suomela kertoi järjestelyt syksyn jatkokurssista. Harjoitustyöt julkaistaan lokakuun aikana ja palautustilaisuus on 3.12. Harjoitustyössä voi olla välipalautus, jolloin voidaan tarkentaa ratkaisua.

  4. Tuettavat kurssit/luennot vuonna 2003

    Osa tuettavista osioista on tehty. Osan kursseista valmistelu on vielä kesken. Tuettavat osiot valmistuvat vuoden 2003 aikana.

  5. Vuosi 2004

    Jäsennetään mallinnuksen kenttä ja suunnitellaan kahden vuoden kokonaisuus. Käydään läpi nykyiset luennot, joista osaa täytyy laajentaa sekä tehdään uusia sisältöjä. Luennot tehdään yhtenäiselle teoriapohjalle. Luentomateriaali voidaan kerätä kirjaksi sekä erilliseksi tukimateriaaliksi.

    Kurssin nimiä muutetaan, koska nimi jatkokurssi karkottaa opiskelijoita. Peruskurssi nimenä voi jäädä, mutta tulevat jatkokurssit nimetään aihealueen mukaan. Kun mallinnus opetetaan aihealueittain tulee muistaa, että reaalimaailma ei noudata tällaista rajaamista, vaan useiden erikoisalueiden osaamista tulee yhdistää (odyt, stokastiikka, ...).

    Kullekin luennolle kerätään tehtäviä ja niihin mallivastaukset. Yksi luentokerta voi olla "kuinka tehdä esityksiä ja kalvoja?". Aluksi tuotetaan suomenkielistä materiaalia, ja myöhemmin tavoite voi olla englanniksi kääntäminen.

    Aiheina on stokastiikka, odyt, diskreetit menetelmät, jatkuva ja diskreetti optimointi, systeemianalyysi, signaalinkäsittely ja "soft" mallit. Luentoihin lisätään ohjelmistojen käyttöä.

    Matti Heiliö esitteli erilaisia esimerkkejä mielenkiintoisista mallinnuksen harjoitustöistä, kuten maton tamppaaminen tai muurahaisten käyttäyminen. Esimerkit voi koota kokoelmaksi.

    Tulee muistaa, että yleensä mallitus on iteratiivinen prosessi:

    ongelma -> mallintaminen -> simulointi -> arviointi -> ongelma ...

    Seuraavassa kokouksessa kurssien rakenne kiinnitetään sekä haetaan puuttuville osille tekijät. Kurssikokonaisuus on valmis vuoteen 2005 mennessä. Peruskurssin siirtäminen syksyyn selvitetään.

  6. Muut asiat

    Kesällä 2004 Hollannissa on ECMI:n minisymposium, jonka yhtenä aiheena voi olla oppimisympäristöt. Heiliö ehdotti, että Suomesta tulee kaksi esitystä ja muilta seitsemän. Otsikkoa voi vielä miettiä. ECMIn seuraava mallinnusviikko pidetään Lappeenrannassa 12.-22.8.2004.

  7. Seuraava kokous pidetään 12.12.2003 klo 13 Tampereella.

  8. Kokous päättyi klo 13.10.

Kari Suomela