etusivuinfohakumuistatko
100-1918 etusivu

1958
Pääsivulle
Teksti Leena Niemi

Asukkaat ja kulttuuri

[POLIITTISIA RISTIRIITOJA] [ASUKKAAT JA KULTTUURI]

TV-kuvausta studiossa

Tampereen TES-TV:ssä harjoitellaan kuvausta. Kuva Pertti Nättilä, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Edelliseen vuoteen verattuna säätila oli tavanomainen. Yhteistä oli se, että vuoden kylmin päivä osui molemmissa 9:enteen tammikuuta. Tämä oli aikaisin ajankohta 10 vuoteen.

Lamavuosi toi muutoksia tasaiseen väestökehitykseen. Moni lähti hakemaan uutta tulevaisuutta Australiasta. Tampereen muuttovoitto pieneni 2500 edelliseen vuoteen verrattuna. Väkiluku kasvoi silti saman verran, ja oli vuoden lopussa noin 123 000 henkeä. Naisenemmistö pysyi ennallaan 55 %:ssa. Naisten palkat olivat noin 75 % miesten palkoista ja naisenemmistöisessä vaatetusteollisuudesssa vain 61 %.

Yksityisen kaupunkilaisen elämä vaikeutui. Hinnat nousivat. Nousussa olivat niin sähkötariffit, vakuutusmaksut kuin elintarvikehinnatkin. Joistakin tuotteista oli ajoittain pulaa. Kaupunki joutui nostamaan veroäyriä.

Tapaturmien päivä kirjattiin 30. heinäkuuta. Rakennustyömailla tuli kaksi päävammaa. Liikenneonnettomuudessa kuoli kolme kaupunkilaista. Puolen tunnin sisällä tuotiin Hatanpäälle 6 tajutonta liikenteen uhria. Syyskuussa levisi aivokalvontulehdus. Aluksi ei viruksen tyyppiä saatu selville. Lähes sadalle potilaalle ainoa hoitokeino oli vuodelepo.

Tapahtumia ja näyttelyjä

Tampereen näytelmäkilpailu hyvien teatterikappaleiden löytämiseksi jatkui. Yksi kappaleista oli Leena Härmän "Virtaset ja Lahtiset", joka esitettiin Työväenteatterissa. Se riemastutti yleisöä pilkatessaan ajankohdan tapahtumia, ja keräsi melkein 33 000 katsojaa. Tampereen teattereissa kävi kaikkiaan 320 000 henkeä.

Lama vähensi kirjaston hankintoja, mutta ei kaupunkilaisten lukuintoa. Yleisteoksia ja sotakirjoja lainattiin ahkerasti. Tamperelaisten työläisromaanien perinnettä jatkoi Matti Hyvösen "Punainen taivaanranta". Siinä kuvattiin kutomatyöläisten lakkohanketta.

Uimahallin sisäpäätyyn paljastettiin Raf. Haarlan säätiön lahjoittama mosaiikkikuvio. Neljä metriä korkeat ihmisfiguurit oli suunnitellut taiteilija Olavi Valavuori. Antiikkiin pohjautuvassa, mutta nykyaikaisesti toteutetussa kuvassa oli 160 eri värivivahdusta. Keramiikkapaloja oli kulunut 200 kg.

Tampereen taidemuseossa kävi vuoden aikana 19 000 katsojaa, joista kiinalaisen taiteen esittely keräsi 9 000. Insinööri Jalo Sihtolan kokoelmista esiteltiin uutta ja vanhaa taidetta. Esillä oli mm. Schjerbeck, Gallen-Kallela ja Järnefelt. Uutuuksia edusti Amerikkalaisen nykygrafiikan näyttely. Arvostelijat pitivät sitä värikkäänä, mutta sekavana.

Miss-Suomeksi valittiin Valkeakoskelta Tampereelle muuttanut Pirkko Mannola. 19-vuotias tyttö oli Suomen Trikoolla töissä ja lähti kisaan vanhalla Atlas-uimapuvullaan. Miss-Eurooppa kilpailut olivat Turkissa, ja siellä tamperelaistyttö sijoittui viidenneksi.

Muita tapahtumia:
  • Kirsi Kunnaksen "Tiitiäisen tarinoita" sai kirjallisuuspalkinnon.
  • Pariisissa oli elokuvan "Tuntematon sotilas" ensi-ilta.
  • Neuvostoliittolaiset kirjailijat vierailivat Lenin-museossa.
  • Tammelan kirjastoon avattiin Suomen ensimmäinen kirjastojen musiikkiosasto.
  • Hiekan taidemuseo sai pysyvän Wäinö Aaltosen näyttelyn. Teoksia oli yli 40 vuoden ajalta.
  • Ilves voitti jääkiekon Suomen mestaruuden. Oppikoulujen mestariksi tuli Tampereen lyseo.
  • Voimistelun MM-karsinnat pidettiin Tampereella. TK-V:n Kalevi Suoniemi, Matti Mansikka, Pauli Mansikka ja TV:n Heikki Toikka onnistuivat.