etusivuinfohakumuistatko
100-1918 etusivu

1958
Pääsivulle
Teksti Leena Niemi

Poliittisia ristiriitoja

[POLIITTISIA RISTIRIITOJA] [ASUKKAAT JA KULTTUURI]

Tummalla taustalla miehiä, pitkä koristesauva annetaan.

Tampereen Työväenorkesteri täytti 70 vuotta ja johtajasauva luotutettiin kapellimestari Kivikoskelle. Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Eduskuntavaalivuosi alkoi lakoilla, joiden takia menetettiin paljon työpäiviä. Tampereen hankalin työriita oli Sammonkartanon rakennustyömaalla. Kun kaupunki otti tiukan linjan ja uhkasi poistaa lakkoilevat kortistosta, saatiin aikaan laiha sovinto.

Ammattiyhdistysliike pyrki turhaan vaalivuonna eheytytymään. Hajaannus näkyi sekä pudonneessa äänestysvilkkaudessa että vaalituloksissa. Tampereen äänioikeutettuja oli kaikkiaan 76 793, joista uurnilla kävi 77.5 %. Kuten aikaisempinakin vuosina, naiset äänestivät miehiä laiskemmin. Heistä 73.9 % kävi uurnilla, kun miehistä kävi 77.6 %.

Pohjois-Hämeen vaalipiirissä SKDL ja kokoomus voittivat, ja kahtia jakautunut sosialidemokraattinen puolue hävisi. Uuteen eduskuntaan tuli 7 tamperelaista. Äänikuningatar 8547:llä kannattajalla oli SKDL:n Elli Stenberg. Hän oli työväenjärjestöjen veteraani ja pitkäaikainen kansanedustaja. Puolueesta valittiin lisäksi Kuuno Honkonen ja Leo Suonpää. SDP:n listoilta löytyi toiseksi eniten kannatusta saanut tamperelainen, Arvo (Poika) Tuominen, joka sai 8133 ääntä. Hän oli juuri julkaisut kohua herättäneiden muistelmiensa toisen osan "Maan alla ja päällä". Muut SDP:n edustajat olivat pitkän linjan työväenmies Kustaa Alanko ja eduskunnan urheilunaisena tunnettu Anna Flink. Kokoomuksesta valittiin uutena edustajana lakimies ja pankinjohtaja Toivo Hietala.

Sos.dem linjariita johti myös työläisurheilun kahtiajakoon. Siitä aiheutui ongelmia varsinkin Tampereen Kilpaveljille, joiden joukkue pelasi jääkiekon mestaruussarjassa. Seuran yleiskokous ei suostunut erottamaan "vääräoppisia" jäseniään, ja seura jäi keskusjärjestöjen ulkopuolelle. Sen menestyneet voimistelijat Taisto Kangasniemi ja Matti Mansikka eivät voineet osallistua vuoden 1960 olympialaisiin Roomassa.