Teksti: Niina Ketonen
Liljeroos
Henrik Liljeroos osti Tammerkosken alaputouksella sijainneen Neulasaaren 1871. Paikalla oli tuolloin neuloja valmistava konepaja. Hän perusti saaren tehdasrakennuksiin kehruu- ja kutomatehtaansa. Liljeroos kuoli yllättäen, mutta tehdas jatkoi olemassaoloaan. Vuonna 1890 se nimettiin Liljeroosin mukaan H. Liljeroosin Villankehruu- ja värjäystehtaaksi. Tuohon aikaan saarta alettiin nimittää Kehräsaareksi tai Kehruusaareksi.
Kehräsaaren vanhin osa on u-muotoinen punatiilirakennus, jonka kaupunginarkkitehti Petterson suunnitteli vuonna 1897. Se oli läntiseltä sivulta yksikerroksinen ja itäiseltä, kosken puoleiselta sivulta kaksikerroksinen. Rakennuksen sisäpihaa käytettiin lastaukseen, ja pihan keskellä on savupiippu. Rakennus sisäpihoineen muodostaa nykyisinkin Kehräsaaren sydämen.
Liljeroos kuvattuna Ratinan suvannon yli. Oikealla Verkatehdas. Kuva: Axel Tammmelander 1900-luvun alku, Vapriikin kuva-arkisto.
Lähteet:
Mukala,Jorma: Metso, Voima, Tuulensuu - Tampereen arkkitehtuuria, Tampere-seura ry, Kirjapaino Hermes, Tampere 1999
Niemelä,Jari: Tiilestä tehty Tampere - punatiilirakennuksia eilen, tänään ja huomenna, Tampere-seura 110.julkaisu, Kirjapaino Hermes Oy, Tampere 2006
Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998, Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö julkaisuja 2/98, kirj. Leskinen, Marjatta & Jaakkola, Juha, Tammer-Paino Oy, Tampere 1998
|